Last news in Fakti

8 Март, 2024 13:51 2 377 1

Счетоводителка присвоила над 600 000 лв. от фирма

  • счетоводителка-
  • фирма

От създаването на дружеството тя била негов единствен счетоводител, изпълнявайки и функциите на касиер

Счетоводителка присвоила над 600 000 лв. от фирма - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Районна прокуратура – Враца внесе в съда обвинителен акт по дело за извършено престъпление по чл. 202, ал. 2, т. 1, вр. ал. 1, т. 1, вр. чл. 316, ал. 1, вр. чл. 309, ал. 1, вр. чл. 201, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК – присвояване на чужди парични средства в големи размери и съзнателно използване на неистински документи.

Обвиняемата Н.П. от 2003 г. работела като счетоводител на трудов договор с фирма „И. 53“ ЕООД. В длъжностното си качество тя отговаряла за цялостната дейност на счетоводството, за съставянето на балансите и счетоводните отчети, за спазване на законността при осъществяване на имуществените и паричните операции.

От създаването на дружеството тя била негов единствен счетоводител, изпълнявайки и функциите на касиер. Управителят на фирмата е имал безрезервно доверие към своя служител, разчитал на нейната лоялност и компетентност при организация на финансовата част на бизнеса му.

С течение на времето фирмата се е утвърдила като водеща компания на пазарите, на които е работела. Възходящата тенденция в развитието на фирмата обаче била окончателно преустановена през 2017 и 2019 г., когато нейното финансовото състояние се влошило.

Това принудило нейния управител да взема заеми от банки и приятели, за да не спре нейната дейност. Търсейки причините за тези трудности, той е проявил по-задълбочено внимание върху дейността на счетоводителката.

Той е възложил извършване на вътрешен одит на счетоводната отчетност на фирмата за периода 2011-2020 г., при който били разкрити тежки нарушения на финансовата дисциплина, допуснати от материално отговорно лице.

Било е установено, че тя присвоявала средствата на дружеството, като напълно съзнателно, целенасочено и трайно осъществявала системни нарушения на служебните си задължения, които предизвикали негативно влияние върху цялостната му дейност.

Констатирани са и начините, по които тя се е разпоредила в собствена полза без разрешение на работодателя с паричните средства на дружеството.

Освен ежемесечно превеждане в своя лична банкова сметка, тя периодично теглила различни суми на каса от сметка на фирмата без знанието и позволението на управителя, които не отчитала по надлежния ред и пряко присвоявала. С действията си обвиняемата причинила на дружеството имуществена вреда в особено големи размери.

Впоследствие той е прекратил трудовото правоотношение с нея и инициирал образуване на гражданско дело с цена на иска 679 855,13 лева. Тази стойност представлява сборове от неправомерно отклонени, изтеглени и получени от нея средства.

В рамките на производството между страните е била подписана спогодба, с което ответницата е признала, че дължи на фирмата въпросната сума и направени разноски по делото в размер на 46 324,21 лева.

Тя се е задължила да ги изплати за срок от 180 месеца, но е внесла само няколко вноски на стойност 10 500 лева. След това тя е преустановила окончателно плащанията.

Това принудило мъжа да образува изпълнително дело срещу бившия счетоводител на фирмата, а впоследствие и да подаде сигнал до прокуратурата за извършените от нея злоупотреби.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.