Last news in Fakti

10 Март, 2024 21:20 2 992 66

Шестима са задържани за двата побоя в центъра на София

  • мвр-
  • живко коцев-
  • побой-
  • софия

Сбилите се на бул. "Витоша" в сряда вечерта се познавали, а спорът им бил заради момиче, заяви Живко Коцев, главен секретар на МВР

Шестима са задържани за двата побоя в центъра на София - 1
Снимка: БГНЕС

Шестима са задържани за двата побоя в центъра на София, предаде БНТ.

Оказа се, че сбилите се на бул. "Витоша" в сряда вечерта се познавали, а спорът им бил заради момиче. Вътрешният министър заяви, че нападенията не са на расова основа и призова тези случаи да не се ползват за политически цели и провокиране на напрежение. За сбиването, станало на 6 март вечерта на бул. "Витоша", близо до кръстовището с бул. "Патриарх Евтимий", са задържани двама. Единият е сирийски гражданин, а другият е от Египет. Двамата не са бежанци и живеят в България легално.

"Взаимоотношения между две групи, които първо се конфронтират словесно и след това прераства в побой", обясни Живко Коцев, главен секретар на МВР.

"Същите са легално пребиваващи граждани. Считаме, че спорът е възникнал във връзка с друго непълнолетно лице от женски пол, което е имало отношения първо с момче от едната група, в последствие е преминало в компанията на другата група, които наричаме към настоящия момент извършители", каза Любомир Николов, директор на СДВР.

Записи от видеонаблюдението и охранителни камери показват, че двете групи са се придвижвали заедно и дори са били приятелски настроени една към друга, както преди сбиването, така и след него.

За нападението от 8 март вечерта, пак на бул. "Витоша", но на метри от кръстовището с ул. "Солунска" е задържан 16-годишен младеж.

"По този случай сме установили и сме задържали вече четири лица. За мое най-голямо съжаление това са отново непълнолетни български граждани, дори, четвъртият е малолетен. Всичките с богато криминално минало", заяви Живко Коцев, главен секретар на МВР.

"Именно този господин, който вие визирате, 16-годишният е предвождал една група младежи, които са видели друга група, лица от пакистански произход - студенти в Медицинския университет, след което са се гонили и боричкали в разстояние на 150-200 метра от "Витоша" 24 до "Витоша" 54", допълни Любомир Николов, директор на СДВР.

Най-вероятно нападението над студентите е било с цел грабеж, след като задържаният е видял, че те имат няколко скъпи телефона, откраднал е един.

"По този повод сме образували досъдебно производство по чл. 198, което означава грабеж", каза Любомир Николов, директор на СДВР.

От вчера следобед, по разпореждане на вътрешния министър полицейското присъствие в центъра на столицата е засилено. Само за изминалата нощ, след проверки, са задържани над 100 души, но повечето от тях след това са освободени. Във Фейсбук профила си вътрешният министър Калин Стоянов коментира, че действията на МВР имат за цел да не допусне насилия, както над български граждани, така и над чужденци, независимо дали са бежанци или туристи.

Председателката на Държавната агенция за бежанците обясни, че нито нападнатите студенти по медицина, нито задържаните граждани на Сирия и Египет имат общо с мигрантския поток. Мариана Тошева уточни още, че сбиването станало в центъра за бежанци в "Овча купел" е заради битов спор.

"Дали е заради момиче или е за силна музика, каквото излезе от разговори с настанени хора, е предизвикал малко по-голяма група да се събере и са излезли извън очертанията на центъра, което, разбира се, притеснява живеещите около центъра в кв. "Овча купел". Те са направили видеоклипове, които се разпространява, това са притеснения, гледайки тичащи и бягащи хора по улиците", заяви Мариана Тошева, председател на ДАБ.

Според Тошева служителите на частната охранителна фирма не са успели да реагират веднага и по тази причина групата е успяла да напусне центъра и да тръгне по улиците в квартала. Тя обясни, че се водят разговори охраната на центровете за бежанци да се поеме от МВР.

"И към момента се финализира вариантът, в който от частна охранителна фирма, каквото е било дълги години практиката да се охраняват тези центрове, да се премине към охрана на служители от МВР. От някоя от структурите. Ние сме направили охранително обследване заедно на всичките 6 центъра на ДАБ. И имаме вече и финансовата обосновка", подчерта Мариана Тошева, председател на ДАБ.

Вътрешният министър призова случаите от последните дни да не се използват за политически цели и да не се правят опити за внушения, че конфликтите са на расова основа.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    87 8 Отговор
    На протеста срещу мигрантите се събраха хиляди българи! Браво българи! Не им давайте България в мръсните ръчички!!!

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Мда

    76 8 Отговор
    На печелившите от въздушно-морския шенген честити нови хиляди бежанци. Гарантирано от пп/дб/герб/дпс.

    Коментиран от #12, #37

  • 4 Видяхме

    13 49 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    50 човека

    Коментиран от #6, #9

  • 5 Христо

    56 4 Отговор
    О, значи всичко е ток и жица! Докарайте още изнасилвачи, няма проблем!
  • 6 Христо

    45 3 Отговор

    До коментар #4 от "Видяхме":

    Виж видеорепортажа на "24 часа" - безспирен поток от младежи, без трикове, хиляди

    Коментиран от #46

  • 7 гост 23 mj

    8 0 Отговор
    жиикааа жика, това не е търново груйооо
  • 8 Политкоректен

    64 5 Отговор
    Значи злите местни ще бъдат наказани с цялата строгост на закона, защото са посмели да вдигнат ръка срещу добрите нашественици? Те били британски граждани, които законно тормозели българките насред Витошка. И щели да се дипломират като лекари или инженери, ако злите местни не им посегнали.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Да, бе

    30 5 Отговор
    Толкова драсканици, че мвр не става, държавата е в клинична смърт, а тая простотия с 16 годишният господин, само потвърждава, че София е столица на селянията. Ама на истинската пък ти по селата са лордове в сравнение с жълтопавтните безполиви, без мозъчни и без остатъчна стойност.
  • 11 Браво герои

    30 1 Отговор
    Веднага медали да раздадат на полицаите. При хиляди камери успяли да ги разкрият

    Коментиран от #59

  • 12 Тъй, тъй

    43 3 Отговор

    До коментар #3 от "Мда":

    Пропуснал си и гнусното сдс, вярно че са половин файтон отрепки, ама са помияр от сой..

    Коментиран от #36

  • 13 Баш софиянец

    59 0 Отговор
    Всички проблеми с мигранти имат битов характер. Не е много разумно да се опитват да омаловажават нещата и да се изкарват незначителни. Трябва да се поучим от грешките на западна Европа, които се опитаха да неглижират сериозността на особеностите на мигрантите и всички знаем до какво доведе това. Така че ситуацията с мигрантите трябва да се реши СЕГА, за да не се стигне до безизходица.
  • 14 Мара Джамбазка

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Един от стадото":

    Галин на Ганьов няма против да го уважават ....
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Мара Джамбазка

    23 0 Отговор
    Като ви казвам, че са коремни хирурзи не вярвахте....
  • 17 Джоко

    41 0 Отговор
    Сцената на Витошка беше като във филма Манастира Шаолин. Пияни крошета, летящи шпагати, бързи колена и луди къчове. Баталната сцена е заснета от любител- минувач но е запечатал ужасени случайно преминаващи, приклекнали като при атентат с автоматично оръжие (задницата ниско долу за баланс и газ по права линия)! Не бивало да се политизира- добре, нека се избият като на чаршията в Багдат, те така си общуват.....
  • 18 България

    38 1 Отговор
    То лъже ли ни? Били заради момиче, а? А пострадало то момче където писа в социалните мрежи? Тоз е за електрически стол! Предателство на държавата
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Да си знаят

    35 1 Отговор
    Яко ще ядат пердах кафявите, чуждестранни студенти. Тук не им е Германия или Австрия.
  • 22 Прокурватура

    22 0 Отговор
    Лека телесна! АМЕРИКА ПОБЕДА! ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПОДМЯНАТА!
  • 23 ндк

    8 0 Отговор
    нема такъв ШЛЬОКО с коса )))
  • 24 Христо

    15 0 Отговор

    До коментар #19 от "Теслата":

    Корупцията в университетите е голяма. Може и на 16 да са с диплома, какво пречи. Много от тях така и не научават български и дори английски, но завършват...
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Пълни лъжи

    30 1 Отговор
    Били битови проблеми, не били виновни маймунитеу и така нататък пълни лъжи, за да не се събуди народа.
    Преди всичко
    Маймуни нямат място в България и по улиците.
    Вън маймуните от България!
  • 27 Ххх

    6 35 Отговор
    И сега поради една малка палавница, ще си подпалим държавата за кефа на русия и копейките.

    Коментиран от #35

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Елена

    11 0 Отговор
    Сега само жстава момичето да се казва Елена и ще влезе в митологшята.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този да не е луд ?

    26 0 Отговор
    нито нападнатите студенти по медицина, нито задържаните граждани на Сирия и Египет имат общо с мигрантския поток. Мариана Тошева уточни още, че сбиването станало в центъра за бежанци в "Овча купел" ......и като нямат общо с мигрантския поток къв го дирят тогава в центъра за бежанци в "Овча купел" ? Тва там да не е общежитие за студенти ?
  • 34 Толкова са прости тея

    25 0 Отговор
    Че дори една правдоподобна версия не могат да измислят.
  • 35 Никой нищо няма да подпалва.

    2 8 Отговор

    До коментар #27 от "Ххх":

    Виж кой е организаторс-МИР.И ще ти стане ясно.
  • 36 Мда

    16 1 Отговор

    До коментар #12 от "Тъй, тъй":

    Да, съжалявам за пропуска за сдс. Те съсипаха тотално България, после царят, герб, пп/дб я досъсипаха...
  • 37 Мда

    5 14 Отговор

    До коментар #3 от "Мда":

    Нацистката същност на путинофилите излезе наяве тези дни. Не случайно подкрепят кремълските фашисти.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Едната банда откраднала

    11 1 Отговор
    проститутката на другата банда и як кючек. После полицията я е откраднала и от двете банди и я е пратила в Сливен за повторна продажба. Всичко е ясно
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Ужасно е

    16 1 Отговор
    Станахме като в САЩ
  • 42 "протест"

    5 10 Отговор
    от ученици за по 20 кинта
  • 43 вън от България

    21 3 Отговор
    Британски студенти от пакистански произход????
    И какво търсят тук тези талибани?
    И защо талибаните, които нападнаха бългатски деца не са заловени и арестувани???

    Помните ли Катуница 2011-а? Ако не - спомнете си.
    Ще ви се види като детска игра!
    ВЪН ТАЛИБАНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ!

    Коментиран от #45

  • 44 Костя

    4 8 Отговор
    Тъмнозелени се сбили с араби заради неква от "занаята".Не се разбрали за ценатаю
  • 45 Британските студенти от пакистански

    18 0 Отговор

    До коментар #43 от "вън от България":

    произход са всъщност афганистанци ! Пишат ги студенти вече. От 2 години впрочем е така. Схема баце.

    Коментиран от #47

  • 46 Агиткаджия

    1 10 Отговор

    До коментар #6 от "Христо":

    Какви хиляди,бе? Парите стигнаха за 150 сандвича.

    Коментиран от #53

  • 47 Мда

    6 3 Отговор

    До коментар #45 от "Британските студенти от пакистански":

    А вие талибани какво правите във Великобритания и Германия?

    Коментиран от #50

  • 48 ХАХАХА

    22 4 Отговор
    Адмирации за този министър . Личи си ,че не българи управляват в България. И какво излезе ,че всите тарамбуки инджинери и дофтори са невинни, а виновните са българите. Абе агенте на чуждо посолство що не ни светнеш българите от кой етнос са ,след като уточняваш, че дофторите са от еди какъв си етнос са ,но граждани на албиона.
  • 49 Обърках се съвсем. И къде в цялата схема

    11 0 Отговор
    са тогава тези с качулките ? И те ли някакви претенции са имали към непълнолетното лице от женски пол или пък са искали секс с задържаните граждани на Сирия и Египет ? А?
  • 50 Много ясно че

    2 5 Отговор

    До коментар #47 от "Мда":

    талибани във Великобритания и Германия си е съвсем нормално. По стъпките на Чингис Хан поклонение правят хората. А пък Кавказкият хаганат по някое време ще се установи в Киев където е бил 3 пъти.
  • 51 Тоя хамстер

    11 0 Отговор
    Живко Коцев, дето е главен секретар на МВР кой го парашутира там. За нищо не става. Абсурдно глупости говори и не съм сигурен че и сам си вярва.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Шефа ти от ПП и ГЕРБ

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Агиткаджия":

    Много малко дават бре.
  • 54 Направо ме размечта

    12 1 Отговор

    До коментар #52 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Той тоз американски агент няма как да го направи това, без позволението на шефа си от Козяк
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Българин

    11 1 Отговор
    Вън тези въшльовци от България!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 ....

    1 0 Отговор
    А присъди няма
  • 59 Ами

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Браво герои":

    Биячите се тагнали онлайн с имена, клип и всичко
  • 60 Българи от чужд произход...

    2 0 Отговор
    То и мигрантите са законно пребиваващи...
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Иван Крумов

    0 0 Отговор
    Две хубави очи - музика - лъчи.

    Сборили са се. Сборили са се, дано не е на сериозно.
  • 63 Бат Венцe от Славия - сикаджията

    0 0 Отговор
    Кой е този очилатко от снимката?
  • 64 Дългия

    6 0 Отговор
    Айде стига глупости ве, те Българите всички криминални пък виж другите приходящи чисти като сълза!
  • 65 Не вярвам и на думичка

    4 0 Отговор
    След историята с червения пират
    Само замазвате нещастници
  • 66 Хоохохо

    2 0 Отговор
    "Записи от видеонаблюдението и охранителни камери показват, че двете групи са се придвижвали заедно и дори са били приятелски настроени една към друга, както преди сбиването, така и след него."

    Е, не мога вече, ей така приятелски настроен, ми иде да шибна един в м.трата на списвача на този пасквил!