Last news in Fakti

18 Ноември, 2014 14:59 1 140 0

Яворовите Мила и Христофоров оживяват в "Армията"

  • яворов-
  • "в полите на витоша"-
  • театър "българска армия"-
  • радина кърджилова-
  • веселин анчев-
  • красимир спасов

Радина Кърджилова и Веселин Анчев отново са дует на театралната сцена

Яворовите Мила и Христофоров оживяват в "Армията" - 1
Радина Кърджилова и Веселин Анчев като Яворовите Мила и Христофоров. Снимка: Иван Дончев

Театър „Българска армия” отбелязва стогодишнината от смъртта на поета Пейо Яворов с нов прочит на режисьора проф. Красимир Спасов на класическата му творба “В полите на Витоша“. В емблематичните роли на Мила и Христофоров влизат две от младите звезди на трупата – Радина Кърджилова и Веселин Анчев. В спектакъла участват още актьорите Стефка Янорова, Иван Радоев, Явор Бахаров, Йоана Буковска, Мирослав Косев и др. Сценографията и костюмите са на Нина Пашова. Премиерните представления са на 25 и 26 ноември.

Богатото семейство на Мила е против любовта й към умния политик Христофоров и иска да я омъжи за глуповатия й втори братовчед д-р Чипиловски… Развръзката е трагична като живота на самия автор. За прототипа на Мила – Мина Тодорова – Яворов пише: „Блага вест я нарекох аз в своя живот. И тя радваше очите ми подобно на бяла лилия, сред поле през май, покрито с цветя, подобна на една лилия, от която не е по-бял снега, по-висока от другите, но навела своята ароматна главица. Тя радваше очите ми – и опияняваше душата ми”. Тези авторови чувства струят от редовете на драмата и правят „В полите на Витоша” шедьовър в българската драматургия.

След постановките "Декамерон" и "Йерма" на Диана Добрева, както и "Ромео и Жулиета" и "Просешка опера" на режисьора Николай Ламбрев-Михайловски, Радина Кърджилова и Веселин Анчев отново са любовен дует на сцената на Военния театър. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА