Last news in Fakti

16 Декември, 2014 16:27 2 433 0

150 музиканти на сцената за великата Кабаиванска

  • райна кабаиванска-
  • концерт-
  • диск-
  • нбу-
  • ученици-
  • софийската опера-
  • ндк

Днес прочутото сопрано представи пред ценители уникален нов диск с рядко изпълнявани арии

150 музиканти на сцената за великата Кабаиванска - 1
Снимки: БТА

На 18 декември в зала 1 на НДК грандиозният благотворителен галаконцерт „Райна Кабаиванска представя звездите на операта” ще отбележи кулминацията на честванията в юбилейната година на великото сопрано, организирани от Нов български университет.

Днес, 16 декември, официални гости и партньори на концерта, както и представители на медиите имаха удоволствието да присъстват на среща с голямата оперна прима, след което бяха поканени и на част от репетицията за концерта с нейните ученици – солисти в предстоящия концерт.

В чест на юбилея на Райна Кабаиванска Столична община учреди и обяви официално едногодишна стипендия в подкрепа на млади музикални таланти на името на голямата певица. Стипендията ще се връчва всяка година и ще дава възможност за обучение на един избран с конкурс млад български изпълнител в Модена, където от години живее оперната актриса.

Изненада за Райна Кабаиванска бе подареният й от Българска национална телевизия архив от Златния фонд на обществената медия на нейни изпълнения през годините.

На срещата беше представен и издаденият преди дни диск Raina Kabaivanska Rarities. Албумът съдържа изключителни изпълнения от петте десетилетия на световната й кариера, малко познати дори на най-верните й почитатели. 

Raina Kabaivanska Rarities (Райна Кабаиванска – рядко изпълнявани арии), е издание на Нов Български университет, където от 2001 г. тя води майсторски класове, през 2002 г. учредява фонд за национални и международни стипендии за млади оперни певци, а от 2010 е член на Настоятелството.

13 изключителни артисти от школата на Кабаиванска, солисти на световни оперни театри и лауреати на престижни конкурси, ще пеят със съпровод на хора и оркестъра на Софийската опера под диригентската палка на Найден Тодоров.

Андреа Каре, Вероника Симеони, София Соловий, Виктория Йео, Мария Радоева, Вирджиния Тола, Анаис Мехиас, Ана Петричевич, Елиза Барберо, Чинция Киарини, Антон Марков, Матео Дезоле и Костадин Мечков пристигат от 4 континента, за да бъдат в четвъртък част от празника в родината на своята Маестра. 

Програмата на концерта е съставена от продуцента на проекта и изпълнителен директор на НБУ Георги Текев и лично от Райна Кабаиванска. Музика от Моцарт, Белини, Росини, Доницети, Верди, Вагнер, Масне, Чилеа, Сен-Санс и Пучини ще звучи в арии и ансамбли от най-прочутите им и любими на публиката опери. Сценограф и режисьор на спектакъла е актрисата Снежина Петрова. На престижния подиум ще излязат близо 150 музиканти.

Концертът е благотворителен и събраните средства ще бъдат използвани за стипендии за обучение на бъдещи поколения млади оперни таланти. „Всеки зрител от публиката, закупил своя билет, е реален меценат на изкуството и дава своя принос за развитието на класическата музикална среда в България“, казват организаторите от НБУ.

Събитията в чест на великата оперна дива са под патронажа на президента Росен Плевнелиев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА