Last news in Fakti

24 Май, 2015 14:24 2 846 1

Поклон пред създателите на българската азбука

  • поклон-
  • създатели-
  • българска азбука-
  • 24 май

Шествията бяха поведени с икононите на двамата братя Св. Св. Кирил и Методий под звуците на Върви народе възродени

Поклон пред създателите на българската азбука - 1
Снимка: Факти.бг

Под звуците на „Върви народе възродени” протекоха шествията в цялата страна. България се поклони пред паметта на първоучителите братята „Св. Св. Кирил и Методий”.
Денят на славянската писменост в София започна от площада пред Археологическия музей продължи по бул. "Цар Освободител", бул. "Васил Левски" и завърши на паметника на „Св. Св. Кирил и Методий" пред Националната библиотека в София.

В шествието се включиха Патриарх Неофит, президентът Росен Плевнелиев, кметът на София Йорданка Фандъкова, министри, ректори, учени, учители, просветни и културни дейци, ученици, журналисти и граждани.

„24 май е един Великден, Великден на духа и на просветата, на възкресението на новите надежди“, пише  титанът на българското слово Иван Вазов. 24 май е празник на българската идентичност, на нашето самочувствие на древен и културен народ, на народ с мисия и бъдеще. Няма друг ден, в който сърцата ни така истински да трепват, а духът ни да се въздига в радостно очакване. Виждаме и днес греещите лица на нашите деца. Водени от животворните думи „Върви, народе възродени“, те са се устремили по стъпките на нашите прадеди, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Преди повече от век и половина трескава еуфория обхвана земите, населени с българи, за да достигне до всеки град или село, до всяко училище и българско дете. Навсякъде водени от иконата на Светите братя Кирил и Методий, украсена със свежи цветя. Навсякъде издигнали в ръце нашето „А, Б, В“. От векове по българските земи не стихва този ентусиазъм, не изгасва празничната искра на тази любов към просветата. Виждаме я днес, ще я има и след векове.

Всеки исторически възход на българите е озаряван от светлината на писаното слово. Още от Симеоновия дворец, през монашеската килия на Паисий до дните на Третата българска държава, през всички сгоди и несгоди, българската книга дава сили на нашия народ и ни носи спокойствие за бъдещия ден. Гордея се, че днес в президентската институция, в деня на отворените врати,  са изложени някои от най-ярките примери на хилядолетното българско слово. Вратите са отворени за всеки, който иска да се докосне до тези безценни късчета просвета и знание, заяви Плевнелиев.

Те ще ни напомнят още веднъж, че модерната българска държавност има здрави корени и че е наш дълг винаги да работим за нейното укрепване и утвърждаване. В настоящия век на динамични промени и предизвикателства пред нас се изправя най-високата отговорност - да формираме образовани и отговорни граждани. За това е нужно да реформираме училищната система и да я пригодим максимално към изискванията на съвременния свят. За да успеем в епохата на глобалните мрежи и на високите технологии трябва да изградим икономика на знанието. Към непреходния възрожденски идеал за просвещение трябва да добавим най-добрите достижения на модерното време. Бъдещето е на иновациите, на човешкия талант и знание. За да успеем в бъдещето трябва да дадем тласък на народното просвещение. За да има бъдеще трябва да пазим и развиваме делото на Светите братя Кирил и Методий, които запалиха вечния огън на българската духовност.
На днешния ден се прекланяме и благодарим на българските учители и просветители. На онези, които с възрожденски плам ни помагат да се възвисим и които превръщат училището в храм. Благодарим на академичната общност и на научния елит. На преподавателите във висшите учебни заведения, на всички творци и културни дейци, на библиотекарите и издателите, на всички онези рицари на духа, които пазят живо пламъчето на читалищното и просветно дело, опазват и развиват културно-историческото ни наследство, заяви Плевнелиев.

Кметът на София Йорданка Фандъкова отбеляза, че предизвикателството на днешния ден е да разпространим доказаните и успешни модели в българското образование във всички чилища. Според нея важна е задачата за модернизация на българското образование, това е и задачата на новия закон за предучилищно и училищно образование - той се гради на добрия опит на учители и училища, чийто възпитаници постигат високи резултати на световно ниво, добави кметът на София. Тя даде пример със Софийската математическа гимназия, доказала се чрез успехите на своите ученици.

Балони с буквите от азбуката полетяха нависоко към небето.

Бургаските духовници поведоха празничното шествие в града.

Ученици, учители се включиха в многолюдното шествие. Кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков, народни представители и общински съветници също преминаха по централните улици на града, заедно с децата от училищата и детските градини.

В Плевен в челните редици на празничното шествие по случай 24 май днес бяха наследниците на първото светско девическо училище в България, създадено от възрожденската учителка, плевенчанката
Анастасия Димитрова.Шествието бе предвождано от свещеници, които носеха иконата на Св.Св. Кирил и Методий от църквата "Свети Николай". Кметът проф. Димитър Стойков произнесе слово.

Възрожденска икона на светите братя Кирил и Методий поведе също шествието в Добрич. Денят на първоапостолите е тържество на духовността, най-светлият български празник, защото чрез азбуката българският народ отваря очи към общочовешките ценности и добродетелите на православието, заяви в словото си кметът на Добрич Детелина Николова преди началото на манифестацията.

С голямо хоро на площад "Свобода" хасковлии отпразнуваха 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

„Поклон пред учителите. Ученици, следвайте мечтата си и отстоявайте своите идеали”, заяви в Пловдив кметът на града Иван Тотев, който поведе шествието заедно с духовниците. Той изрази гордостта на жителите на Пловдив, че тази година посрещат най-светлият празник като Европейска столица на културата.

С издигането на националния флаг започна Деня на българската просвета и култура в Стара Загора и продължи с празнично шествие по централния булевард „Цар Симеон Велики“ и открита сцена за малките таланти на града. Хиляди граждани в празнично настроение, с цветя и знаменца, изпълниха площада пред общината и улиците в централната градска част на града.

Под звуците на "Питат ли ме дей зората" сто бели гълъба полетяха в небето, заедно с буквите от българската азбука, окачени на разноцветни балони, освободени от ръцете на малките "Траянци

Шествия и различни празнични инициативи имаше във всички краища на България.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    А в Гърмен и Марчево се млатят. Там не знаят кои са КИРИЛ и МЕТОДИ. Прекрасна държава сме.