Last news in Fakti

25 Юли, 2015 21:21 2 666 0

Рашидов: И Варна ще има ларго като София

  • рашидов-
  • паметници-
  • ларго-
  • варна

Министерството на културата ще съдейства на община Варна за подготовката на такива известни обекти като Аладжа манастир, Малките и Големите терми, Джанавара, Карач теке

„За центъра на Варна, в който от десетилетия зее една дупка и тя стана нарицателно за това място, е нужно решение на държавата. Крайно време е всички институции да се намесят, за да придобие центърът на Варна облика, който този град заслужава“. Това заяви министърът на културата Вежди Рашидов днес на срещата си с кмета на Варна Иван Портних.

Министър Рашидов, който е на посещение в града, обеща пълно съдействие от страна Министерството на културата при решаването на проблема с центъра на Варна. Вежди Рашидов е убеден, че с общите усилия на общината и институциите центърът на Варна може да стане като софийското Ларго, където в момента Министерството на културата реализира европейски проект за голям музей на открито.

Министър Рашидов изрази пред Иван Портних и готовността си да привлече компетентни експерти, които да помогнат на общината да усъвършенства цялостна  концепция за превръщането на широкия център на Варна в забележително място на поредица от интересни градски маршрути за туристите, съобщават от министерство на културата.

Министерството на културата ще съдейства на община Варна за подготовката на такива известни обекти като Аладжа манастир, Малките и Големите терми, Джанавара, Карач теке, Варненския некропол за кандидатстване по Оперативна програма „Региони в растеж“ на ЕС. Предстои да бъде обсъден  и по-широк списък от обекти на културното наследство, за реставрацията и социализирането на които Варна ще търси европейско финансиране.

Иван Портних благодари на министър Рашидов за съдействието на Министерството на културата и на Националния институт за недвижимо културно наследство при актуализирането на пълния списък на паметниците на културата във Варна.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА