Last news in Fakti

12 Октомври, 2015 21:20 1 140 0

Детски образователен център вече работи към музея „Васил Левски“

  • карлово-
  • васил левски-
  • музей-
  • център-
  • деца-
  • левски-
  • образователен

Възрожденска работилница дава възможност на децата да участват в познавателния процес за Апостола

Детски образователен център вече работи към музея „Васил Левски“ - 1
Снимка: Министерство на културата

Националният музей "Васил Левски" в град Карлово отвори нов музейно-образователен детски център. Той е създаден по проект „Апостола в детските очи”. В него ще се стимулира интересът на най-малките посетители към личността и делото на Васил Левски посредством различни програми и подходящи занимания, съобразени с възрастта на децата.

Възрожденска детска работилница дава възможност те да участват в познавателния процес за Апостола на свободата чрез разнообразни игрови и състезателни модули, като е предвидено в тях да се включват и децата със специални образователни потребности.

Децата сами ще могат да създават изображения на Левски и други български възрожденци с помощта на специално изработени печати, да рисуват и оцветяват, да подреждат пъзели, съобщиха от Министерство на културата.

При откриването на центъра бяха представени и двете нови книги за деца, издадени по проекта - „Уроците на Апостола“ и „Левски в детските очи“. Музейните специалисти и съставителите им проф. Иван Стоянов и Дора Чаушева са събрали едни от най-добрите разкази и стихотворения за деца от различни автори в сборник, посветен на Апостола на свободата като национален герой.

Всяка една от тези литературни творби е свързана с отделна случка, с отделен епизод, с определено качество или идея – преживяна, проявявана или изповядвана от Апостола на българската свобода. Всеки разказ и всяко стихотворение дават основание и възможност за извод на читателя за това какъв е бил и за какво се е борил големият син на Карлово и България и как животът и делото му се превръщат в пример за подражание.

Новият център подпомага учебната дейност и подобрява обстановката и работата на музейните специалисти с децата, а с новите богато илюстрирани книги се покрива и един сериозен дефицит от детска литература, посветена на Васил Левски, допълват от Национален музей „Васил Левски“ – Карлово.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА