Last news in Fakti

15 Март, 2016 15:20 2 035 0

Добрите стандарти и методика осигуряват информационна сигурност

  • орхан исмаилов-
  • книга-
  • сигурност-
  • проф. веселин целков-
  • агенция-
  • киберсигурност-

Орхан Исмаилов, Веселин Целков и Николай Стоянов представиха новата си книга Управление на риска, тестване и оценка на мрежовата и информационна сигурност

„Като зам. министър на отбраната аз отговарям за военнообразователната система в рамките на Министерството на отбраната, както и за класифицираната информация и публикационните информационни системи. Смятам, че с погледа, който ние имаме върху този ресор в министерството е напълно нормално да работим в тази насока и да разработваме книги в тази сфера“, това заяви зам. министърът на отбраната Орхан Исмаилов при представянето на книгата „Управление на риска, тестване и оценка на мрежовата и информационна сигурност“.

Това е книга от поредицата „Защита на информацията“. Съавтори на тома са професор Веселин Целков, доц. д-р Орхан Исмаилов и доц. д-р Николай Стоянов. Изданието е посветено на паметта на проф. Д-р Драгомир Паргов.

„Тук са се събрали колеги от много институции, като икономика, вътрешни работи, отбрана, държавна комисия по сигурността на информацията, военна полиция, ДАТО (Държавна агенция „Технически операции“), Държавна агенция за националната сигурност, ректори на университети. Ще излъжа, ако кажа, че не съм развълнуван. Осъзнавам, че наистина защитата на информацията е много важен елемент и в тези времена няма организация, в която да няма необходимост от защита на информацията. Като зам. министър, отговарящ за класифицираната информация, така и за обществената иформация, през миналата година получих златния ключ за най-прозрачна институция в България за 2015 г. Днес се налага да обясняваме как ще защитаваме информацията, както в настоящето, така и в бъдещето.

През 2003 г. се запознахме с професор Целков, от когато работим по различни въпроси и сега имаме възможност да представим тази книга. Искам да благодаря на семейството на покойния професор Паргов. Това е  книга от поредицата "Защита на информацията". Като зам.- министър на отбраната аз отговарям за военнообразователна система в рамките на Министерството на отбраната, както и за класифицираната информация и публикационните информационни системи. Смятам, че с погледа, който ние имаме върху този ресор в министерството е напълно нормално да работим в тази насока. Ние работим върху моделите на управление и интегриране на системи за физическата сигурност, методи и средства за физическа сигурност на информацията, още когато бяхме в държавната комисия по сигурността на информацията. Ние разработихме тази методика, която предполагам, че действа и в момента. Мисля, че това, което правим е за доброто на всички нас и за по-добрата защита, когато има стандарти и методика.“

Научни рецензенти на книгата са акад. Кирил Боянов, проф. д-р.ик н. Стоян Денчев и доц. д-р Мая Божилова.

„Изключително впечатлен съм от тази книга, на първо място, защото тя е свързана с реалната практика. Резултатите, които са постигнати в тази книга са на базата на научните експерименти на авторите, в рамките на тяхната научна дейност в различни институции, като Университета по библиотекознание и информационни технологии, както и Института по отбрана на Министерството на отбраната. Авторите по различни причини и способи черпят своя опит и от структурите на НАТО. Книгата обобщава съществуващите стандарти, понятия и методологии в единна платформа. В монографията могат да се открият следните направления: Основи на сигурността на информационните технологии, Оценка на мрежовата сигурност, Оценка на информационната сигурност, тестване на информационната сигурност.

До преди няколко години се считаше, че основата за изследване на информацията е информационната наука. Преди няколко години се появи нова наука за изследване на информацията. Разликата между двете е, че в информационната наука работата свършва до момента, в който някой изпрати съобщение и то се получи от отсрещната страна. Новата наука проучва и възможността това съобщение да бъде използвано. Авторите са насочили усилията си точно в това направление.

Други важни направления в тази книга са Развитие на стандартите на информационната сигурност, обобщаване на тези стандарти и добрите практики. Тези практики произхождат от опита на нашите автори. Аз съм водил разговори с г-н Стоянов и г-н Исмаилов и в своето съзнание те наистина имат идеята да претворят това, което в момента вършат като научни изследвания да бъдат продължения, чрез представени на нови техни изследвания във вид на книги. Студентите приемат с огромна радост тези млади колеги, тъй като те чувстват, че се докосват до реалната практика“, заяви проф. Денчев.

„Една от големите мечти на професор Паргов беше България да произведе българско криптографско средство. През миналата година, благодарение на усилията на бизнеса и БАН такова устройство беше създадено. С тази книга ние отдаваме заслужена почит на нашия приятел Драгормир Паргов. След промяната на политическия режим България в областта на защитата на информацията в компютърните системи и мрежи е в небитието. Без съветските другари и американските приятели тогава бяхме на никъде. Без стандарти и нищо подобно. Тогава приятелите на една от добрите служби ни бяха доставили едни материали. Тогава на един форум аз и Драгомир Паргов се срещнахме с Лоран Дидрихсен, който е бивш шеф на една от агенциите към НАТО. Той много хареса нашия доклад и в една от паузите ние му се оплакахме, че нямаме стандарти и достъп до материали. Това беше през 90-те и той ни обеща, че ще направи опит да ни даде достъп до материали с ограничен достъп.

След два месеца ние получихме един запечатан плик. В него имаше сайт и парола. Чрез това ние получихме достъп до цялата оранжева книга и цветна серия на САЩ. Тогава за човек да прочете една страница беше супер, а ние получихме хиляди страници. Тогава ние успяхме да разпечатаме около 10 000 страници. Серията беше издание на Националната агенция за сигурност на САЩ. Тогава ние решихме, че в България ще бъде добро да има подобна серия“, заяви професор Веселин Целков.

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА