Last news in Fakti

17 Април, 2016 04:00 5 962 0

Кога е била написана Библията?

  • библията-
  • написана-
  • кога

Нови анализи установяват кога са били написани най-ранните текстове от Стария Завет

Много от най-ранните текстове в Библията са били написани по-рано от 600 г. пр. н. е. Това установява ново проучване на израелски изследователи, цитирано от „Discovery News”.

Текстовете са били написани в Юдейското царство. До сега имаше спор, дали текстове от Библията са били писани преди падането на царството през 586 г. пр. н. е.

Сега се установява, че най-ранните текстове от Стария Завет, са били написани преди нашествието на вавилонския цар Навуходоносор.

„Няколко библейски текстове отразяват събития, които най-добре отговарят на години преди падането на Юдейското царство“, заявява професора по археология от университета в Тел Авив Израел Финкелщайн.

В проучването са били изследвани 16 надписа от пустинната крепост Арад. Те са представляват военна кореспонденция, датирана от 600 г. пр. н. е. Надписите са поставени върху керамични парчета.

„Това е било обичайна практика за онова време. Повечето надписи се занимават с ежедневни проблеми, като поръчки за изпращане на стоки или армейски части. Проучвали сме и други подобни в крепости от този период“, заяви Финкелщайн.

Изучаваните текстове отразяват военни команди, свързани с движението на войски и осигуряването на масло, вино и брашно за войниците. Вътре се споменават и определения, свързани с Храма в Йерусалим. 


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА