Last news in Fakti

8 Май, 2016 05:16 2 022 0

10 жени, изобразени върху банкноти

  • жени-
  • банкноти-
  • изобразени

Лицата на дами рядко попадат върху банкноти, като това най-често става за наистина големи заслуги

В края на април от министерството на финансите на САЩ обявиха, че банкнотите от $20 скоро ще имат нов дизайн и на тях ще стои образа на цветнокожата Хариет Тъбман.

Тъбман е цветнокожа робиня и известен активист за премахването на робството в Америка. Всъщност рядко се случва образите на жени да попадат върху банкнотите от различни страни. За това и Lneta.ru ни показва за какви заслуги най-често дамите получават място върху банкнотите на различните национални валути.

През 2006 г. Швеция издава банкнота от 50 крони, украсена с образа на легендарната оперна певица от 19-ти век Йени Линд. За нея Ханс Кристиан Андерсън казва: „Когато я чуете да пее, ще станете достоен човек“. Тя е дарила големи суми за благотворителност и е създала фонд за подпомагане на шведските училища.

Между 1998 и 2013 г. се разпространява банкнота от 500 сирийски лири, украсена с образа нацарица Зенобия. Тя управлява Палмира през 3-ти век и обявява независимост от Римската империя. Ръководи войската в множество битки, докато накрая не е заловена от римляните и окована в златна верига.

 

През 2015 г. в Нова Зеландия в употреба се пуска банкнота от 10 местни долара, която е украсена с лика на Кейт Шепард. Тя е известна суфражетка и защитничка на правата на жените. Благодарение на нея през 1893 г. Нова Зеландия става първата страна, въвеждаща всеобщо избирателно право.

Художничката Фрида Кало краси банкнотата от 500 песос, издадена в Мексико през 2010 г. Една от личностите, оказали най-силно влияние върху мексиканската култура. Популяризира комунистическите си идеи, които споделя със своя съпруг – художника Диего Ривера. Една от най-популярните жени в света.

 

Лицето на Ева Перон стои върху банкнотата от 100 аржентински песос. Тя е съпруга на президента Хуан Перон и първа дама на Аржентина между 1946 г. и 1952 г. Има изключително влияние върху партийните дела. Води мащабни благотворителни дейности. Призната е за най-влиятелната жена в историята на Аржентина.

В Полша са избрали лицето на Мария Кюри за образа, който да стои върху банкнотата от 20 злоти. Тя има две Нобелови награди за физика и химия. Открива елементите Полоний и Радий. Превръща се в един от най-влиятелните учени в историята.

Голда Меир е жената, чийто образ стои върху банкнотата от 10 шекела. Тя е премиер на Израел между 1969 и 1974 г. Тя е начело на страната по време на войната с Арабската коалиция. В конфликта триумфира Израел.

През 1886 г. в САЩ в обръщение излиза банкнота от $1 с образа на Марта Вашингтон. Съпругата на Джордж Вашингтон го съпровожда по време на войните за независимост с Англия. Тя е против неговата кандидатура за президент. В последствие става една от най-влиятелните първи дами на САЩ.

Императрица Екатерина Велика попада върху банкнотата от 100 рубли, която се издава между 1910 г. и 1918 г. При нейното управление Русия постига едно от най-големите териториални разширявания в историята си. Страната изживява и културен пик. Екатерина е най-известният руски монарх.

През 1997 г. Норвегия разпространява банкнота от 500 крони с образа на Сигрид Уинсет. Тя е популярна писателка. Нейното творчество й носи Нобелова награда за литература през 1928 г. В работата си тя засяга политически и философски проблеми от 20-ти век. Разглежда теми от историята на Норвегия. Средствата от Нобеловата награда дава за подпомагане на даровити и талантливи деца.

 

 


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА