Last news in Fakti

10 Юли, 2016 00:45 1 405 0

Благоустрояват римския комплекс Состра

  • состра-
  • римски-
  • комплекс
Благоустрояват римския комплекс Состра - 1

Община Троян започна благоустроявани на римския комплекс Состра, край село Ломец. 

От общинския бюджет са осигурени близо 24 хиляди лева за изграждане на паркинг. Ще се търси финансиране по програмата „Региони в растеж“ за туристическа инфраструктура, консервация и експониране на крепостта и крайпътната станция Состра, предаде БНР. 

Паркингът ще бъде изграден още до края на тази година, съобщи кметът на Троян Донка Михайлова: 
Целта е подобряване на достъпа на гражданите до комплекса.
Михайлова допълни, че Общината е внесла в Националния институт за недвижимо културно наследство идеен проект за изграждане на туристическа инфраструктура и посетителски център: 
Нашите намерения са в един такъв проект да включим консервация и експониране и социализация на "Кастела Состра", на римска крайпътна станция.
При археологическите разкопки на крепоста Состра са открити над 650 предмета, които се съхраняват в Музея на занаятите в Троян, посочи директорът му Елеонора Авджиева:
Движими културни ценности, оловни, бронзови предмети, железни, от благородни метали, каменна пластика, керамика, монети.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА