Last news in Fakti

11 Август, 2016 15:41 2 656 0

Откриха най-голямата раннохристиянска църква на Перперикон

  • раннохристиянска църква-
  • перперикон-
  • най-голямата
Откриха най-голямата раннохристиянска църква на Перперикон - 1
Снимка: Нов живот

Най-голямата раннохристиянска църква в Родопите разкри в подножието на Перперикон проф. Николай Овчаров, съобщи "Нов живот". Построена е през втората половина на 5 век. Тя е трикорабна базилика, а широчината й е 15 метра. Храмът е дълъг 25 метра, но археолозите продължават да го разкриват. За сравнение археологът каза, че старата митрополия в Несебър, която всички туристи познават, е само с един метър по-къса. Очакванията на проф. Овчаров са да достигне поне 35 метра. На запад се разкрива двор, характерен за раннохристиянските църкви и атриум. 

Църквата е била с прекрасна колонада в първия си вид, с галерии на горния етаж. Колоните са масивни, от камък.

В средновековния период църквата е преправена. Функционира по предположения на археолозите до към началото на 7 век, когато започва икономическа и политическа криза в Източната Римска империя. Ранната църква е била за известно време изоставена и към 9 век е била преправена като средновековен храм.

Около църквата има християнски средновековен некропол. Окрити са 25 гроба, от които само 3 са отворени в древността. Отварянето на останалите 22 започва утре. Предстоят ни големи изненади при отварянето им, каза проф. Овчаров.

Няма да свършим работата по църквата тази година, ще имаме поне още един сезон работа по нея, защото е с наистина невероятно големи размери, каза професорът. Съвсем спокойно можем да я кръстим голямата базилика на Перперикон.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА