608 0

Ще разменяме филмови седмици с Япония

Ще разменяме филмови седмици с Япония
Анжелина Димитрова

Организирането на Седмица на българското кино в Япония и на реципрочна основа – провеждането и на Седмица на японското кино в България бяха сред идеите и инициативите за бъдещо сътрудничество, които обсъдиха днес министърът на културата Вежди Рашидов и новият извънреден и пълномощен посланик на Япония в София Н. Пр. Шиничи Яманака.

В хода на разговора, който се проведе в Министерството на културата, министър Вежди Рашидов и посланик Шиничи Яманака направиха и кратък преглед на успешно развиващото се сътрудничество в сферата на културата през последните години между България и Япония. Министър Вежди Рашидов специално акцентира на триумфалните турнета на Софийската опера в Япония, както и на големия интерес към гостувалата през 2015 г. в градовете Токио, Сендай и Нагоя впечатляваща изложба с наши тракийски съкровища.

С обмяната на филмови седмици ще създадем и условия кинотворците от нашите приятелски страни по-често да се срещат, да общуват и да обменят идеи, отбеляза министър Вежди Рашидов, като същевременно пожела успешен мандат в София на новия японски посланик у нас.

Шиничи Яманака благодари за отправените пожелания и на свой ред запозна министър Рашидов с програмата на предстоящите Дни на японската култура, които ще се проведат за 27-ми път в България тази есен.

„Самият аз „усещам” Япония с нейната наистина уникална култура и вековни традиции като една много близка, много приятелска страна”, сподели по време на срещата Вежди Рашидов, като разказа на посланик Шиничи Яманака и за своите изложби, които е правил през годините в Страната на изгряващото слънце.

България


Напиши коментар:


Публикувай