35 399 42

Преведоха на български надпис върху древен пръстен

Тракийският надпис на златния пръстен от Езерово може да се изтълкува с помощтта на български думи, съобщи Павел Серафимов

Анжелина Димитрова

Тракийският надпис на златния пръстен от Езерово може да се изтълкува с помощтта на български думи, съобщи за Факти.бг изследователят Павел Серафимов.

Златният пръстен е намерен през 1912 година, при разкопки на надгробна могила в местността Пърженака до село Езерово, Пловдивска област. Освен тази забележителна находка са открити и редица други древни артефакти: златна диадема, малка златна лъжичка, бронзово огледало и т.н. Пръстенът е с тежест около 30 гр. а повърхостта, върху която са гравирани буквите има елипсовидна форма с размери 1,7x2 см.

Датировката на намерените в тракийската могила обекти е V-ти век преди Христа. Съдейки по характера на артефактите изследователите заключават, че пръстенът е направен специално за тридневния тракийски погребален ритуал, който гърците наричат протезис.

Нека разгледаме особеностите на надписа. Текстът се състои от осем реда, като няма разстояние между отделните думи, т.е става дума за scriptio continua – нещо типично за древността. Последната дума е гравирана върху ръба на елипсата, поради липса на място. Буквите са 61 на брой и са сравнително ясни.

ΡΟΛΙΣΤΕΝΕΑΣΝ

ΕΡΕΝΕΑΤΙΛ

ΤΕΑΝΗΣΚΟΑ

PΑΖΕΑΔΟΜ

ΕΑΝΤΙΛΕΖΥ

ΠΤΑΜΙΗΕ

ΡΑΖ

HΛΤΑ

Това е текста в разгънат вид: ΡΟΛΙΣΤΕΝΕΑΣΝΕΡΕΝΕΑΤΙΛΤΕΑΝHΣΚΟΑΡΑΖΕΑΔΟΜΕΑΝΤΙΛΕΖΥΠΤΑΜΙΗΕΡΑΖΗΛΤΑ

Моето разделение на отделните думи е следното, казва Серафимов:

РОЛИСТЕНЕ, АЗ НЕРЕНЕА ТИЛТЕАНИС КОА РАЗЕА, ДО МЕАН ТИ ЛЕЗИ ПТА МИЙ, РАЗИЛ ТА

Серафимов тълкува надписа по следния начин:

Ролистене, аз Неренея Тилтеанис, (бе) коя(то) написа- Лежи до мен господарю мой, почиващ тук (в гроба)!

РОЛИСТЕНЕ е лично име в звателен падеж, както отбелязва Владимир Георгиев. Окончанието Е срещаме в звателен падеж на български имена като Виден (Видене!), Пламен (Пламене!), Добри ( Добре!), Борислав ( Бориславе!) и др.

 АЗ - отговаря перфектно на българското лично местоимение АЗ. Това бе отбелязано и от Владимир Георгиев.

НЕРЕНЕА ТИЛТЕАНИС - е име и фамилия на съпругата на починалия тракийски благородник. Неренеа най-вероятно означава силна и има връзка със старобългарската дума ныръ-кула, укрепено място.

ТИЛТЕАНИС е двусъставно фамилно име. Частицата ТИЛ отговаря на старобългарската дума тилище-човек, особа, а Теано е тракийско име, то е носено от дъщерята на цар Кисей, която е жрица в Троя и съпруга на Антенор. ТИЛТЕАНИС означава – от рода на Теано. Дали се касае за някаква тракийска благородничка от родна на легендарната жрица Теано няма как да се каже със сигурност.

КОА – отговаря прекрасно на българското местоимение коя-то. Трябва да се отбележи, че задпоставения определителен член -то, се появява в езика ни едва по време на Средновековието. Днес казваме КОЯ, вместо КОА, но в нашите стари диалекти срещаме вариантите абалка-ябълка, авор-явор, агне-ягне, агода-ягода. От това става ясно, че варианта КОА-коя е типичен за българския език.

РАЗЕА – отговаря на минало свършено време 3-то л.ед.ч. на глагола режа, т.е ряза. Тук е употребено в смисъл  пиша ( писа), т.е Аз бях тази, която ряза (изряза, написа). Първичния смисъл на нашите думи ряз, рез е знак, буква. Да не забравяме, че Черонризец Храбър нарича древната ни писменост черти и резки.

ДО - отговаря на българския предлог до. Владимир Георгиев също отбелязва това.

МЕАН – е древен вариант на българското мeстоимение мен, мене.

ТИ – отговаря на българското местоимение ти.

ЛЕЗИ, ЛЕЖИ – е заповедна форма на българския глагол лежа, т.е. лежи!

ПTA - означава съпруг, господар. На пръв поглед в българския език няма такава дума, това обаче не е така. Ехо на ПТА намираме в господ, диал. госпот, а също така и в стблг. потьпѣга, където поть означава съпруг, мъж.

МИЙ – е древна диалектна форма на българското притежателно местоимение мой. В наши родопски диалекти О понякога бива заменяно с  И (бозка = бизка). Трябва да бъде отбелязано, че точно родопските ни наречия са изпълнени с архаизми.

РАЗИЛ – означава заминал, отишъл, тук в смисъл на починал, почиващ в гроба. Все още съществува израза – Отиде си човека ( почина човека). РАЗИЛ е свързано със старобългарския глагол разити сѧ-изчезвам, изгубвам се. Окончанието ИЛ е типично за българските минали причастия носил, водил.

ТА - означава тук и отговаря на старобългарското показателно местоимение та и наречието тоу-тук, на това място.

Виждаме, че всяка тракийска дума има добър български еквивалент,  като АЗ, ДО, ТИ, ЛЕЖИ са се запазили непроменени.

Граматическите особености са също типични за езика ни. Това са окончанието за звателния падеж - Е ( в Ролистене), формата на минало свършено време в РАЗЕА, окончанието ИЛ в миналото причастие РАЗИЛ, предлога ДО.

"Ето за това надписът от Езерово спокойно може да се нарече най-важният тракийски надпис. Той свидетелства за присъствието на нашия народ на Балканите по времето на Херодот.

Имайки предвид, че надписът е на 2500 години трябва да се отбележи, че приликите на тракийските думи с българските са смайващи. Всеки непредубеден езиковед би трябвало да разбере, че става дума за древно българско наречие. Друг е въпроса дали нашите езиковеди са непредубедени,  дали са в състояние да превъзмогнат догмите и да представят нещата в истинската им светлина. Надявам се това да стане някой ден.

На този момент е важно ние, обикновените хора да знаем истината. Важното е да разберем, че корените ни са на Балканите, а не сред племената на Централна Азия. Важното е, да прозрем, че сме потомци на тези, които древните летописци с възхищение нарекоха най-праведен народ", каза още изследователят.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Тошибиян (гост)
  Отговор
  1 06:21  17.10.16
  Тна е гръцки па вика български

  Коментиран от #2

 • език не азбука (гост)
  Отговор
  2 08:10  17.10.16

  До коментар #1 от "Тошибиян":

  Нищо не пречи. Tova e s latinski bukvi, no e български език.

  Коментиран от #40, #42

 • АЗ С ДЪЛГОТО ИМЕ (гост)
  Отговор
  3 08:19  17.10.16
  Е хубаво айде ще се гордеем, то това ни остана само.
 • гост (гост)
  Отговор
  4 09:15  17.10.16
  Нека специалистите говорят! Кой за каквото е учил.

  Коментиран от #12

 • Васичка Атанасова (потребител)
  Отговор
  5 10:12  17.10.16
  направо е чисто БЪЛГАРСКИ

  НА БЪЛГАРИТЕ ДАЙ ИМ ДА СЕ ХВАЛЯТ И ПРИПИСВАТ ВЪЗХВАЛИ

  Коментиран от #10

 • АИЯ (гост)
  Отговор
  6 10:54  17.10.16
  Какви са тези изследователи, четат надписите като дявола евангилието.
  Интересно какво ще кажат гръцките учени ако прочетат надписа.

  Коментиран от #7

 • Павел Серафимов (гост)
  Отговор
  7 11:28  17.10.16

  До коментар #6 от "АИЯ":

  Аз също се питам - какво ще кажат гръцките учени ако прочетат надписа? Защо нямат мнение по въпроса и защо не публикуват самотракийските надписи, върху които работи Клод Брикс?
 • 156 (гост)
  Отговор
  8 11:33  17.10.16
  Те гърците остави ги - макетата как ще доразвият темата е по-интересно
 • Бг учен (гост)
  Отговор
  9 11:42  17.10.16
  Нито буквите са гръцки, нито езика е гръцки. Надписи с такива букви има още 15 век преди н е . Тоест 800г преди гърците да доплуват от Африка
 • Велизар (гост)
  Отговор
  10 11:45  17.10.16

  До коментар #5 от "Васичка Атанасова":

  Май бъркате българите с някой друг, ние сме дори прекалено скромни.

  Коментиран от #25

 • Дани (гост)
  Отговор
  11 11:56  17.10.16
  еййййй пак не разбрахте !!!! Това е древен МАКЕДОНСКИ ЕЗИК бе :Р
 • Велизар (гост)
  Отговор
  12 12:37  17.10.16

  До коментар #4 от "гост":

  Да е, то нали са дадени мнения на лингвисти, които казват за тракийските думи АЗ, ДО. Другото е тълкуване на автора, ако някой не е съгласен да възрази с аргумени.
 • Венко (гост)
  Отговор
  13 13:20  17.10.16
  "Ехо на ПТА намираме в господ" - ето това НАУЧНО доказателство ще затвори устата на всички скептици.

  "приликите на тракийските думи с българските са смайващи" - единственото смайващо в тази статия е факта, че за толкова години дебати в интернет пространството, г-н Серафимов не можа да разбере елементарни принципи и похвати на историческата наука. Само съм благодарен, че хобито на господина е история, а не например медицина или електротехника.
 • леонсио (гост)
  Отговор
  14 14:14  17.10.16
  Вземете прочетете малко, буквите са гръцки. От гръцката азбука е създадена и латинската азбука с промени в произношението на някой букви - например гръцкото "Н" е на български "И" а същото но латинско "Н" е българско "Х"......гръцката азбука е мноооого по стара от латинската и от нея е взаимствана и българската. Навремето знатните римляни са учили в най престижните тогава училища, в днешна Гърция. Егото на българина не му позволява да разбере че всичко е започнало от древна Гърция където са дали начало и основа на език(букви), науки(математика, философия, медицина), дори 90% от българските имена произлизат от гръцки такива или означават нещо на гръцки, например Камен и Петър е едно и също и мн. др. Ставате смешни с изказванията си

  Коментиран от #15

 • 656 (гост)
  Отговор
  15 14:25  17.10.16

  До коментар #14 от "леонсио":

  Много си прав. Гръцка http://image.slidesharecdn.com/2klas15mai-120210115924-phpapp01/95/2-klas-15-mai-9-728.jpg?cb=1328875774 и латинска http://www.temura.net/wp-content/uploads/2007/11/lek-azbuki-2-300x189.png Повечето тук са невежи
 • Zax (гост)
  Отговор
  16 14:42  17.10.16
  Аз до сега мислех, че Бъллгарсия език е славянски, пък той се оказа Тракийски... Интересно. Може пък тракийците да са били славяни ?
 • ВъйВъй (гост)
  Отговор
  17 14:54  17.10.16
  Ясно е на всеки, че началото на повечето европейски езици включително латинския идва от гръцкия. Съгласен съм, че има много логика в горе написаното, но не обяснява факта какво правят думи на 4000 години в нашия речник и днес. Дали в Средновековието българския се оформя от смесица на гръцки, тракийски и славянски, не знам. Със сигурност трябва да има гръцки коментар относно този пръстен. Иначе се оказва, че едва ли не някои уж "наши" думи не нямат нито старобългарски, нито гръцки произход.
 • 123 (гост)
  Отговор
  18 14:58  17.10.16
  Ейй, тъпо и необразовано население, мързи го да се образова, грамотността му се свежда до умението да чете и да си напише тъпашкото мнение. И ако мисъл имаше, малко да се сецне за какво иде реч. Ама мисъл нула.

  Гръцката писменост изобщо не е гръцка. Леонсио, дай ми името на гръцки книжовник участвал в създаването на гръцката писменост. Гърците "заемат" буквите си от финикийците. Римляните от етруските, които също взаимстват от финикийците. Вляние на гръцката писменост и култура върху рисмката в периода на античността има, но, леонсио, бъркаш двата щата. Говориш общи приказки от типа чул недочул.

  Идеята на намерения артефакт (както и на други намерени отпреди десетилетия) подсказва, че тази писменост е използвана по нашите земи далеч преди гърците. И ако знаеше за селищата от епохата от халколита, можеше да се замислиш по въпроса.

  А лексикалната връзка с езика на траките (които УДИВИТЕЛНО за някои също са употребявали тази писменост) иде да подскаже, че с траките - народ живял по тези земи хилядолетия - може би имаме много повече общо, отколкото втълпените ни източни корени (славяни и огури). Както и с появилите се в по-късни времена османлии, които с навлизането си в китните български селища и в удоволетворение на извратените си пориви са почернили живота на не една българска девица, откъдето пък са се пръкнали дедите на голяма част от по-горните форумни драскачи :D - Тъпи галоши, без мисъл, без срам (идеалната комбинация за "искам да се изкажа"),

  Коментиран от #20, #23

 • 123 (гост)
  Отговор
  19 15:01  17.10.16
  , а щото липсва и национална определеност, нито знаят що е национална гордост (по причината с дедите им) и срамят с лекота туй дето не е тяхно.
 • Дани (гост)
  Отговор
  20 15:03  17.10.16

  До коментар #18 от "123":

  Ти пък си много умен , "брато".
 • раптор (гост)
  Отговор
  21 15:12  17.10.16
  Добре бе! Успокойте се! Имали сте славна история: 50% от времето сте били под чужда власт и 90% под чуждо културно влияние! Разрешавам тупането в гърдите да започне:
 • гост (гост)
  Отговор
  22 15:51  17.10.16
  Откак турчалята се появили на континента, съсипват всичко до което са се докосвали! От център на цивилизацията в продължение на 1000 години, полуостровът потънал в нищета, мизерия и забрава. После дошли и москалите.
  Да създадеш, като нация, адекватни управленци е процес който си иска време измерено не в години, а в поколения.
  Раптороглу, марш в Турция! Вземи си и циганите!
 • Венко (гост)
  Отговор
  23 15:52  17.10.16

  До коментар #18 от "123":

  "Ейй, тъпо и необразовано население " => НЕ СЪДИ ЗА ДРУГИТЕ ПО СЕБЕ СИ ;)

  Коментиран от #34

 • Арий (гост)
  Отговор
  24 16:11  17.10.16
  Излиза, че е умряла и после му е написала на пръстен покана, и на всичкото отгоре го е карала да го носи. :) При всички положения предпочитам превода на Гайдарски, който той направи на този пръстен преди...десетина години май!
 • Васичка Атанасова (потребител)
  Отговор
  25 16:33  17.10.16

  До коментар #10 от "Велизар":

  А СЛУЧАЙНО ДА СИ ЧУВАЛ ЧЕ И БОГ Е БЪЛГАРИН
  ДА МЕ ПРОСТИ БОГ ЧЕ СПОМЕНАВАМ ИМЕТО МУ НАПРАЗНО НО Е
  ФАКТ
  А СЛУЧАЙНО ДА СИ ЧЕЛ БАЙ ГАНЬО ОТ АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ
  А И ВИЕ СТЕ ЖИВОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЧЕ НА БЪЛГАРИНА ДАЙ МУ ДА СЕ ХВАЛИ БУЛГАР БУЛГАР
  ХАЙДЕ ЩОМ Е ПИСАНО НА БЪЛГАРСКИ А НЕ ГРЪЦКИ
  ИСКАМ ДА МИ ПРОЧЕТЕШ ИЛИ ПРЕВЕДЕШ КАКВО Е НАПИСАНО
  ВЕЛКО
 • цезар (гост)
  Отговор
  26 16:36  17.10.16
  Дайте го на гърците и да ми отговорят какъв е език е техния и не са ли откраднали цялата тяхна история от Траките.
 • Поразяващата ръка (гост)
  Отговор
  27 16:42  17.10.16
  Думата "разил" в българския език си я има все още - "поразявам, поразил, поразия"...

  Коментиран от #32

 • Болгар (гост)
  Отговор
  28 16:50  17.10.16
  Ето ви още малко от българското от хилядолетия преди това.... АзИа е името на началото и краят на азбуката. Я, означава край свързан с началото. Затова е кръстена и АзИа. Кнтинента става дума. Ведическата тантрическа азбука е далеч по-съвременна с техните руни, от първичната чиста българска слово-писменност АзИа. Но това ще ви обърка. Достатъчно е, да знаете, че българското слово и писменност като най-изчистени от двузначни произношения, каквито има много в други писмена, като примерно Английският език са толкова древни назад в милиони години, че просто времето няма как да бъде засечено - тя съществуваше преди създаването на това Слънце, тази звезда и времето на други звезди и галактики части от вселената е съвсем друго по трайност. Но в тракийските колоннни надписи могат да се открият доста интересни доказателства за това. Някои твърдят, че сме варвари дошли на кон с Аспарух или аспарите на кахана Испериха, но това не е така. Българи е имело на повечето веста по планетата далеч преди Аспарух да дойде с конница насам. Няма нито една държава вечна, защото природата постоянно се мени и самите хора искат постоянноо промените. Затова те създават и ликвидират държави, което е глупаво, защото страдат много невинни оот това. Да не броим войните за простотии и алчност...Символа на съвършенството не е "Ъ" както твърди Петър дънов или ЕрГолям, а "Я", затова е рисувано и по египетските пирамиди и стенописи. Това е краят свързан с началото- символа на свършека. Но н

  Коментиран от #29

 • Болгар (гост)
  Отговор
  29 16:58  17.10.16

  До коментар #28 от "Болгар":

  Окото на Ра или нашата буква "Я" е символа на съвършенството - символизира краят свъзран с началото. Някои твърдят, че сме били варвари. Всъщност варвари има навред - това са разбойници вандали. И много българи са варвари също. Не един министър като Костов и други продали разбили икономика също. Но идеята е, че Да се карат хората за кой е по-по-най-древен няма смисъл! българската азбука писменност АзИа съществуваше далеч преди това Слънце и звездата ни. различните извънземни я наричат и по различен начин планетата като кординати. Има и с цифри има и Ерато и какво ли не. Но не е важното кой е бил най-древен, а кой какъв е по морал-възпитание! Защото това определя дали си Човек или вандал.... Наши хора и носии има и сред туареги и други племена. Ние българите никога не сме ходили с меч да натрисаме като варвари култура и винаги сме ходили като обикновенни хора. Но сме оставили отпечатък навред.... защото с меч ходят да колонизират само варвари. Справедливия човек ходи с мир. И не насилва другите да споделят идеята му, на всяка цена. Но варварите го правят. затова и одриското царство и тракийските царства са част от тази древна култура, която сме донесли на земята преди много много хилядолетия. Дори бих казал милиони години. В зависимост от календара на отчитане.
 • Алекс (гост)
  Отговор
  30 17:06  17.10.16
  Да се чете на тракийски с гръцки звуци е като да четеш кирилица с латински звуци :P
 • КАЛИГУЛА (гост)
  Отговор
  31 17:08  17.10.16
  ПЪРВО И НЕ МАЛКО ВАЖНО. ТОВА Е ПЕЧАТ А НЕ ПРЪСТЕН. Малоумна работа.. Даже за обикновения зрител е ОЧЕВАДНО.
 • Станимир Лучков (гост)
  Отговор
  32 17:18  17.10.16

  До коментар #27 от "Поразяващата ръка":

  Господа, за да критикувате с апломб или ирония нечия теза е добре познанието ви да бъде поне на нивото на автора. А вместо това - самодоволно невежество, основано на убеждения на ниво соцчитанка.

  Тъжно.

  ПС. Хипотезата за автохтонния произход на българския народ съвсем не е лишена от основания.

  Коментиран от #33

 • Трол (гост)
  Отговор
  33 19:45  17.10.16

  До коментар #32 от "Станимир Лучков":

  Когато някой подмине и македонските историчари, според вас какво заслужава? Критикувате иронията на другите, а вашите-"самодоволно невежество" и "соцчитанка" какво са? Защо си мислите, че не сме запознати с труда на Павел Серафимов-SPAROTOK? След разчитането на тракийския език какво да очакваме, превод на химна на "Денисовият човек"?
 • 34 19:57  17.10.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Калигулааа (гост)
  Отговор
  35 23:47  17.10.16
  Ако това е печат а не пръстен, буквите ще са огледални и няма да се четат, обратно, ако е пръстен, ще се чете текста само с огледало! :)
 • Румен (гост)
  Отговор
  36 02:00  18.10.16
  Обърнете се към макетата те знаят всичко нали са открили топлата вода :-D
 • Планинар (гост)
  Отговор
  37 18:41  18.10.16
  Траките са ползвали гръцката азбука. По това време не е имало българска такава. Не всички думи може да се приемат за български в превода, но и какъв е бил гравьора? 2500 години са много за епохата!

  Коментиран от #38

 • ЕлЕл (гост)
  Отговор
  38 22:23  18.10.16

  До коментар #37 от "Планинар":

  Планинарю, а преди 2500 години гърците къде бяха? Ще ти кажа, ако не знаеш, бяха африкански варвари. И откакто са се появили на Балканите не са донесли и не са ни научили на нищо, освен на робство, присвояване и преиначаване на историята, интриги и обезличаване на самосъзнанието. Същото което правят и турците. Те затова и толкова си се разбират...
 • Дивиус (гост)
  Отговор
  39 15:52  19.10.16
  Как може да сте толкова невежи българи та ние сме си траки това е балканската азбука от която произлизат всички азбуки на света няма гръцко македонско българско има арианско това е първото наименование на балканите Ариа става дума за език който се предава през поколенията от времето на потопа в 5 век преди христа е доста променен но така наречените траки и са запазили част от този език независимо дали се кланяте на гърци турци руснаци или американци всичко е тръгнало от балканите и вместо да да критикувате прочетете малко а относно на господин серафимов публикацийте всеки може да провери источниците на литературата му а почти няма 1 български толкова кал имаме в очите че целият свят ни знае историята само ние не си знаем всички ни се присмиват и докато не си възвърнем самочуствието ще сме си с робско мислене...
 • Заинтригуван (гост)
  Отговор
  40 20:51  20.10.16

  До коментар #2 от "език не азбука":

  Да не говорим че, ако се вярва на историята, Кирил и Методий затова са се емнали да сътворяват азбука - щото народът (грамотните, де) е ползвал гръцките букви за пресъздаване на българския език, пък има несъответствия. Както и сега откриват ползвателите на латиницата - Петър дали Petar да го пишеш, дали Petyr...
  Та традиция да се ползва гръцко писмо за българския език явно е имало. Преводът вече е друга работа :)
 • specialno za PavelSerafimov (гост)
  Отговор
  41 13:49  22.10.16
  PROSTI MI ZA LATINICATA NO MAICHINITE MI BUKVI SA LATINSKI ;) ta da pochvam : onq s trakiiskata teoria li i koito kazva che nqma bog Tangra ... e parvo trq da si dovarshi tazi rabota i da obqsni na chuvashite i ostanalite volojki bulgari v tatarstan che bog tangra nqma , tova trqbva da go obqsni i v istochen sibir , mongolia i zapaden kitai :) osven tova trqbva i da obqsni imenata na vrah mont Tingri , ezeroto Tangra yumcho v tibet i na varhovniq bog v okeaniq TENGRA-TOA ... ima hilqda dokumenta ( ne pisanici na teoretici i palankovi hronolozi a carski dokumenti ) che bylgarite idvat v evropa kato klon na hunite i idvat nqkade ot sredna azia :) che han Kubrat e potomak na Irnik i Ernah koito sa sinove na Avitohol ( Atila) ... obache nqkoi liude kato SPAROTOK i PASKOV obache si mislqt che nikoi ne e idval a tochno obratnoto - obrashtat teoriqta za migraciqta i kazvat che vidish li evropeicite i po konkretno trakite hodeli na istok ... ne se zadovoliha obache samo s istoka a v momenta sa tragnali na pohodi i v afrika i dreven egiped i etiopiq ... sus sigurnost sled pokorqvaneto na reka Kongo i grad KINSHASA shte se otpravqt i kum amerikite ... Pavle kak moje da kazvash che traki sa stroili piramidite ... to tova shte oznachava che sa stroili piramidi navsqkade , ta po cql svqt ima piramidi ot sentralna amerika do iugoistochna azia , samo v Trakia zabravha da postroqt tctctc :( :D izlagate se poveche ot makedoncite
 • Дена Спиру (гост)
  Отговор
  42 19:23  26.03.18

  До коментар #2 от "език не азбука":

  Ролу сте неа сн= на Рол сте новия сън
  Е Ре неа тил Теа ниско А= е Ре млада докато богинята е ниско ,а
  Ра йе Адом=Ра е в ада
  Е а дуле ий=Е а доло тях
  Нтаму йе = На там е
  Рай =Рая
  Ъ се е произнасяло ,но не се е пишело.
  Сн е сън
  Нтаму = Нътаму.
  Толкова ли е трудно за хората да прочетат жреческия пръстен. На Рол му са новия сън
  Ре била нова(млада) докато Богинята е ниско
  РА е в Ада
  А под тях на там е Рая.
  Буквите са гръцки,смисълът на думите е Български и е написано с падежи

Напиши коментар:


Публикувай