1 408 0

Празник на книгата в НДК

Софийският международен панаир на книгата започна днес и ще продължи до 18 декември

Празник на книгата в НДК
Снимка: БТА
Анатоли Стайков

Между 20 и 50 процента са намаленията на Панаира на книгата в НДК, който започна днес и ще продължи до 18 декември. Над 200 са изложителите от страната и чужбина, разположени на 1500 кв. м площ и шест етажа, съобщават организаторите от Асоциацията "Българска книга".

Съпътстващата програма включва премиери на най-новите книжни заглавия у нас, десетки срещи с български и чуждестранни автори и издатели, литературен фестивал с над 60 гости. С гостуването на Софийския духов оркестър ще бъде даден официален старт на събитието от 11.00 ч. днес в Централното фоайе на НДК.

Още през първия ден от изложението ще има литературни срещи на сцената на културната програма на ет. 3, западно крило. В 16.00 ч. посолството на Аржентина у нас ще почете паметта на един от великите класици на 20-ти век - Хорхе Луис Борхес - 30 години от смъртта му.

Повече от 60 премиери ще се състоят в рамките на панаира, като на сцената ще гостуват и известният португалски писател и журналист Жозе Родригеш душ Сантуш и турският автор Мурат Гюлсой. В специализираната програма присъства среща с гостите от щанда на Китай, които ще представят информация за книжния пазар, тенденции в местното книгоиздаване и търговията с книги, а също и съвети за сътрудничество с китайския бизнес.

Празник на книгата в НДК

В програмата са предвидени и събития за най-малките читатели, музикални и актьорски участия, множество срещи с автографи, изложба и библиотека на авторски книжни проекти до сцената на ет. 3. Софийският международен панаир на книгата е домакин и на наградата за най-добър издателски проект "Златен лъв". Тя ще бъде връчена на 16 декември в 20.30 ч. в литературния клуб "Перото".

Събитията на фестивала ще се състоят на сцената на Мраморното фоайе, ет. 2 на НДК. На традиционния етаж, посветен на чуждестранните участници в панаира /ляв полуетаж/, ще са разположени щандове с книги от Иран, Испания, Италия, Китай, Румъния, Русия, Турция и Унгария.

София / България

Напиши коментар:


Публикувай