1 512 2

Кирилица, шевица и трибагреник

Тодор Ангелиев: Така видях България, с това сме различни

Калина Петрова

Тодор Ангелиев спечели конкурса за логото на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година. То ще е съчетание от три символа - буквите "БГ" на кирилица и латиница, с вплетени шевици и цветовете на националния ни флаг. В конкурса са участвали 175 проекта от света.

Ангелиев печели конкурса за авторски проект, който е оригинален, с ясен и лаконичен образ в съчетание с текста. За Ангелиев конкурса е бил голямо предизвикателство. Ето какво заяви той в интервю за Факти.бг:

Г-н Ангелиев, Вие спечелихте една голяма награда. Какво Ви мотивира да участвате в този конкурс?

"Аз съм художник, участвал съм в доста конкурси. Това беше голямо предизвикателство - председателството на България в Европа. Исках да направя хубаво лого и мисля, че нещата се получиха."

Кирилицата, шевицата и българският флаг са втъкани в логото - това са трите основни елемента. Това съчетание между традиции и въображение ли е?

"За да се направи едно лого са важни идеята и визията и дали ще стане съвкупност от двете неща. За мен основните неща, с които България се идентифицира пред света, са кирилицата - като символ на българската култура, шевицата - като символ на българското самобитно изкуство и българския флаг - символ на българската държавност и мястото ни в Европейския съюз, редом до другите. В случая се получи комбинация от трите неща и се радвам, че стана хубаво лого"

Т.е. това е характерът на България, така ли Вие виждате България?

"Според мен, това са най-добрите символи, с които мога да представя България пред останалия свят. С това сме различни".

Смятате ли, че това лого ще помогне за успешното председателство, и че политиците по някакъв начин ще осмислят и съзрат това, което Вие виждате?

"Не бих могъл да кажа. Важното е, че българското председателство показва лицето на всяка фирма, кампания или каквото и да било друго. Мисля, че стана добро лице на България и когато някой по света или в Европа го види, веднага ще го асоциира с България".

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост
  Отговор
  1 19:07  17.01.17
  Браво Тоци :)
 • Прото
  Отговор
  2 19:48  17.01.17
  Браво пич! Талантлив си

Напиши коментар:


Публикувай