474 0

В Кюстендил почетоха 135 години от рождението на Владимир Димитров-Майстора

Стефанаки Йоанис

Годишната национална награда за живопис на името на Владимир Димитров-Майстора, пета поред, беше връчена на официална церемония днес, в деня на рождението на Майстора в художествената галерия в Кюстендил.

Лауреат на наградата за 2016 година е Николай Майсторов, който беше обявен от председателят на Съюза на Българските художници Любен Генов, припомня БНТ.

Майсторов е определен за носител на наградата сред още трима автори - Десислава Минчева, Игнат Игнатов и Надежда Кутева.

Той посочи, че особеният феномен на наградата, който подсилва удоволствието му от получаването, е това, че тя носи името на Майстора.

Събитието беше придружено с чествания на 135-ата годишнина от рождението на Владимир Димитров-Майстора. Открита беше изложбата "Завръщане" на миналогодишния носител на наградата - Станислав Памукчиев, организирано беше посещение на къщата-музей "Владимир Димитров - Майстора" в с. Шишковци. Открита бе и изложба "Кюстендилска изобразителна школа" от фонда на галерията в Кюстендил с малко познати картини на кюстендилски автори.

На събитието присъстваха носители на отличието от предишни години, ръководството на Съюза на българските художници, община Кюстендил и представители на Министерството на културата, омбудсманът Мая Манолова, много граждани.

България


Напиши коментар:


Публикувай