724 1

Две цигулки Страдивариус в зала „България“

Мартин Христов

Две цигулки Страдивариус ще чуе българската публика в зала „България“ на концерта на именитата ни цигуларка Мила Георгиева и полския й колега Радослав Шулц. Двамата елитни музиканти ще представят шедьоври за една и две цигулки, а във втората част Шулц ще замени инструмента с диригентска палка. Общата изява на двамата виртуози е част от цикъла „Концертмайсторите“ с оркестъра на Класик ФМ радио, организиран от „Кантус Фирмус“.

Събитието ще се състои на 25 октомври в зала „България“ от 19:30 и се финансира от Програма „Култура” на Столичната община за 2017 г.

Полският музикант Радослав Шулц, който вече от години живее и работи в Германия, принадлежи към най-ярките дарования на своето поколение. Той развива уникална музикална кариера, съчетавайки няколко роли: виртуозен солист, концертамйстор на един от най-престижите оркестри в Европа – Симфоничния оркестър на Баварското радио, активен диригент и артистичен директор на Камерния оркестър на Баварското радио и на ансамбъл Camerata Europeana в Щутгарт. Във всяка от тези роли Шулц показва своя изключителен талант и майсторство.

През 2015 година Радослав Шулц кани известната наша цигуларка и концертмайстор на Симфоничния оркестър на Радио Щутгарт - Мила Георгиева за съвместни концерти в Германия. „Сега за първи път ще свирим заедно и за българската публика и ще представим много разнообразна и хубава програма“, споделя Мила Георгиева в интервю за Класик ФМ радио.

„Ще изпълним пиеси за две цигулки от Бах и Сарасате, а отделно, всеки от нас ще се представи и със солова пиеса. Във втората част той ще дирижира Симфония №41 от Моцарт. За него е обичайно да съчетава свиренето и дирижирането в рамките на един концерт“, допълва цигуларката.

В житейския път на двамата музиканти има много общи неща: произхождат от страни от източна Европа, родени са в музикантски семейства, учили са в Гилдхол скул, Лондон при Ифра Нийман, работят като концертмайстори на големи европейски оркестри, а в момента и двамата свирят на майсторски инструменти Страдивариус. „Само че аз не дирижирам…“, смее се Мила Георгиева.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Кака Гинка
    Отговор
    1 11:26  23.10.17
    Все още има голямо изкуство с българско участие,но съжаление това е на доизживяване у нас.Трийсетте години на преход към Бог знае какво, ни доведоха до такова небивало изпростяване,каквото сигурно не е било и непосредствено след освобождението от турско робство.Пък и тогава сме имали оправдание...

Напиши коментар:


Публикувай