1 062 6

Норвегия впечатлена от нашите тракийски съкровища

Богатото културно наследство на българите беше експонирано в музея "Бриген" в град Берген

Венцислав Михайлов

С огромен успех приключи българската изложба „Легенди от злато. Тракийски съкровища от България”, която се състоя в град Берген, Норвегия.

От началото на месец септември, музеят “Бриген” бе домакин на експозицията, разкриваща тракийските съкровища из българските земи. До 10-ти декември норвежката публика имаше възможността да види най-прочутите тракийски съкровища, наред с уникални културни ценности, които за първи път се показват извън България. Изложбата бе посетена от над 15 000 души, което се равнява на половината от средногодишната посещаемост на музея.

Мащабното събитие е част от проект, реализиран от българския Национален исторически музей, съвместно с още 12 музея от България. Инициативата е подкрепена от финансовите механизми на Европейското икономическо пространство и Норвежкия фонд за развитие на двустранните отношения по програма „Култура”.

Като част от проекта, в началото на ноември бе организирана научната конференция “Митът за Орфей“, в която взеха участие представители на Фондация “Созопол” и община Созопол - където са изпълнени два от водещите проекта, финансирани от Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство с водещата роля на Кралство Норвегия.

Конференцията в град Берген бе открита от бившия посланик на Норвегия в България - Катарина Гюру Викьой. На събитието взеха участие български археолози, траколози и историци. Много от тях са преки участници в откриването и популяризирането на богатото културно историческо наследство, завещано от древните траки. От норвежка страна, доклади изнесоха историци и културолози, изследвали тракийското изкуство и орфизма.

На провелата се конференция, генералният директор на Норвежкия институт за изследване на културното наследство, г-жа Кристин Баккен получи почетен плакет на Созопол от заместник-кмета на oбщината - г-жа Петя Чапевова. Г-жа Кристин Баккен бе поканена да посети Созопол и Националния архитектурно-исторически резерват „Античния град Аполония” - световна туристическа дестинация с изключително богато културно наследство.

Норвегия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гилдирим
  Отговор
  1 00:58  19.12.17
  Турски са. Тракийците са древнотурско племе!

  Коментиран от #2

 • 2 03:54  19.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Брат ми
  Отговор
  3 05:44  19.12.17

  До коментар #2 от "Милчо":

  Браво Милчо.
 • 4 06:44  19.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Гост
  Отговор
  5 11:33  20.12.17
  До Гилдирим: чети история! Тракия е област в Античната история, свързана с траките, Одриското царство, елинистическата епоха и римската провинция Тракия във времето преди новата ера и около 300 години от новата ера, а турската империя е възникнала 1000 години по- късно (1299 – 1453).
 • 6 10:35  21.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай