2 893 0

Мотовете на Радостина Николова завладяват Китай през 2018 г.

Поредицата "Приключенията на мотовете" ще излезе в азиатската страна с общ тираж от над 25 000

Снимки: azcheta
Снимки: azcheta
Милена Трачева

Малките пухкави фантастични създания, описани от българската детска писателка Радостина Николова, съвсем скоро ще зарадват с присъствието си китайските деца. Международната издателска къща “Аврора” (Aurora Publishing) е закупила правата за цялата поредица “Приключенията на мотовете” и вече работи по превода на трите части. Очаква се книжките да бъдат на пазара в азиатската страна през пролетта на 2018 г. в общ тираж от 25 000 екземпляра.

Мотовете са необикновени същества, които обитават гардеробите на хората от хиляди години. Сменят цветовете си според дрехите, които висят по закачалките, и настроението на хората. Невидими са и се показват само на онези, на които имат доверие.

Първата книга от поредицата за мотовете “Здравей, ново утре” излезе през октомври 2013 г. и донесе на Николова награда „Бисерче вълшебно”. До средата на 2015 г. бяха публикувани и следващите две книги — “Мукс отвръща на удара” и “Спасяването на хълцащата принцеса”.

Макар създателката на тези пленителни фантастични същества да има сериозна професия, писането на детски книжки изглежда е нейното призвание. Доказателство за това са спечелените от нея награди и, по-важното, невероятният интерес, който книгите ѝ предизвикват у малките читатели.

Радостина Николова е онлайн маркетинг специалист по професия, но след няколко години в корпоративната сфера решава да се фокусира изцяло върху писането. Освен на трите части от поредицата за мотовете, тя е автор и на две допълнителни истории за по-малките читатели „Приказки от света на мотовете“, както и на книгата “Моите красиви рога”. Носител е на две награди „Бисерче вълшебно“ и има две номинации от литературните награди „Перото“.

“Върнах се от Панаира на детската книга в Болоня тази пролет с усещането, че западните издатели гледат със снизхождение и известно пренебрежение на детската литература от източноевропейските страни. Благодарение на контакт от едно испанско издателство успях да се свържа с агенти в Китай и след няколко месеца активна работа с тях вече имаме подписан договор. Фактът, че се случва, ме прави изключително щастлива и обнадеждена за бъдещето на българската детска книга в чужбина”, споделя писателката.

Заедно с увлекателните истории, разказани от Радостина Николова, китайските деца ще могат да зърнат мъничките тайнствени мотове, благодарение на се запознаят и с илюстрациите на Мелина-Елина Бондокова.

Международната издателска къща, закупила правата за издаване и разпространение на трилогията “Приключенията на мотовете” на цялата територия на Китай била запленена от героите описани в нея.

“Когато видяхме за пръв път историите за мотовете, бяхме привлечени от сладкия им външен вид — миловидни, излъчващи топлина и леко глуповати. Точно типът герои, които пазарът на детски книги в Китай в момента предпочита. След като се запознахме и със съдържанието, видяхме, че историята е интересна и слънчева и говори за много от проблемите, които срещат съвременните деца”, казват от издателството.

България


Напиши коментар:


Публикувай