839 4

Меморандум за сътрудничество между Македонската опера и балет и Държавна опера-Стара Загора

Конкретните действия в изпълнение на предвидените общи инициативи

Меморандум за сътрудничество между Македонската опера и балет и Държавна опера-Стара Загора
Венцислав Михайлов

На 4 декември, в деня на гостуването на Македонската опера и балет със спектакъла на операта „Севилският бръснар“ в рамките на 49-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство, се състоя официална среща на директора на Старозагорската опера Огнян Драганов с неговия колега от Република Македония Васо Ристов.

Като отчетоха общите интереси, насочени към подобряване на взаимните връзки с цел по-добро опознаване, споделяне на опит и разнообразяване на репертоара на двата театъра, двамата директори подписаха Меморандум за сътрудничество между Македонската опера и балет – Скопие и Държавна опера – Стара Загора. Меморандумът включва взаимни гостувания на постановки на Фестивала на оперното и балетно изкуство – Стара Загора и Майски оперски вечери – Скопие, на творчески екипи в реализацията на премиери и в регулярната си концертна дейност, обмяна на постановки, които да се адаптират на двете сцени, създаване на копродукции с цел участие в трети страни, съвместно участие с проекти в програми на Европейския съюз и други донорски фондове и организации.

Конкретните действия в изпълнение на предвидените общи инициативи ще се оформят в договори, партньорски писма, протоколи и други документи, съгласно конкретните условия. Меморандумът се подписа на основание чл. 8 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония.

Преди началото на представлението на операта „Севилският бръснар“ директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов връчи на директора на Македонската опера и балет специалния приз на Фестивала на оперното и балетното изкуство, както и почетният плакет на Държавна опера-Стара Загора.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пища Хуфангел
  Отговор
  1 22:32  05.12.18
  В македонската опера ще поставят постановка ,, Прецаканитеот ЕС"

  Коментиран от #2

 • Македонец
  Отговор
  2 22:57  05.12.18

  До коментар #1 от "Пища Хуфангел":

  Македонци и българи добре дошли.
 • Донто
  Отговор
  3 22:57  05.12.18
  И шо ќе прават тие две несреќи ? Ламбата ќе а скапат -)
 • 4 07:15  10.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай