Last news in Fakti

1 Март, 2019 11:37 2 089 4

Легендарен носител на Оскар почина на 89-годишна възраст

  • андре превин-
  • награда-
  • оскар-
  • композитор-
  • музика-
  • легенда

Музиката на Андре Превен връща интереса на широката публика към класическата музика и джаза през 60-те години на миналия век

Легендарен носител на Оскар почина на 89-годишна възраст - 1
Снимка: БГНЕС

Музикантът и композитор Андре Превен почина на 89-годишна възраст, съобщава New York Times. Той е автор на музиката към класиката "Моята прекрасна лейди", за която печели и награда "Оскар" през 1965 г.

Превен издъхнал в четвъртък - 28 февруари в дома си в Манхатън. Общо Андре е носител на четири награди Оскар. Интересното е, че той е единственият човек, номиниран за три награди на Академията и то в една и съща година. През 1961 г. той е номиниран за работата си по филмите "Елмър Гантри", "Телефоните звънят" и "Пепе".

Освен като композитор на филмова музика, Превен е известен музикант - джаз пианист и диригент. Той е работил с легендарната Ела Фицджералд , Дюк Елингтън и с петата си съпруга - пианистката Ан-Софи Мътър. Освен наградите Оскар, той има и други престижни отличия. Бил е диригент и в Лондонския симфоничен оркестър.

Андре Превен живее изключително вълнуващ живот. Роден е в Берлин, а начинът му на живот през 60-те е същински магнит за папараците и лайфстайл журналистите. Славата му обаче прави джаз музиката и класическата музика отново популярни сред общността.

Той е бил женен цели 5 пъти и има 10 деца. През 1969 г. започва връзка с Миа Фароу малко след като тя се разделя с Франк Синатра. По-късно тя става третата му съпруга, а по време на брака си те имат три деца заедно и осиновяват още три. Когато една от осиновените му дъщери се омъжва за Уди Алън, Превен казва за нея, че "Тя не съществува".

През 1996 г. Превен получава рицарско звание от кралица Елизабет Втора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДиригенДа не би да има двойничката

    1 1 Отговор
    Ан-Софи Мутер, не беше ли една много, ама много известна ЦИГУЛАРКА. Да не би да има двойничка пианистка. Или за някои е все едно...

    Коментиран от #3

  • 2 NA NAY

    0 0 Отговор
    На почивка.
  • 3 Стоян Иванов

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ДиригенДа не би да има двойничката":

    Госпожица Събина Андреева, дето го е преписала оттук -оттам това съобщение, не само че не знае коя е Ан-Софи Мутер (щото е написала МутЪр), но и че е световна цигуларка. Докато бяха женени между 2002-2006 г. двамата с Андре Превен изнасяха много сонатни концерти из цяла Европа и САЩ. Аз съм го гледал още преди 50 г. като дирижираше в Лондон, а Ан-Софи я помня още като 20 годишна , когато гостува в София(мисля беше 1983 г.) заедно с Виенската филхармония под диригентството на ментора и покровителя си Херберт фон Караян в зала 1 на НДК! Но светла му памет на маестрото-беше много добър в занаята, веселяк и бохема!

    Коментиран от #4

  • 4 Диригента

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Стоян Иванов":

    Тези факти са ми известни. Опитах се да проявя деликатност.