Last news in Fakti

17 Април, 2012 17:28 1 406 0

Връчиха наградите „Пулицър”

  • пулицър-
  • награди-
  • журналистика
Връчиха наградите „Пулицър” - 1
Наградената снимка на Масуд Хосаини

В САЩ бяха връчени престижните американски награди за журналистика "Пулицър".

30-годишният фотограф на АФП Масуд Хосаини спечели своя първи "Пулицър" в категория "снимка - горещи новини" с "покъртителната си снимка на плачещо момиченце след самоубийствен атентат в Кабул" миналия декември. "Проста, завладяваща снимка, която човек дълго си спомня", подчерта на пресконференция председателят на журито Сиг Гислер.

Млада репортерка се нареди сред носителите на най-престижната награда за журналистика в Щатите „Пулицър" с репортаж за сексуалното насилие в американски колеж, съобщиха от Би Би Си. Наградата отиде у 24-годишната Сара Ганим (на снимката вдясно), полицейски и съдебен журналист от „Пейтриът нюз” в Харисбърг, Пенсилвания.

Всекидневникът "Ню Йорк Таймс" спечели своя "Пулицър" в категорията "международна информация" за материалите на журналиста Джефри Гетълман на тема глада и конфликтите в източна Африка.

"Пулицър" за разследващ материал беше присъден на четиричленен екип от агенция Асошиейтед прес. Те бяха отличени за материалите им за незаконно шпиониране на мюсюлманските общности в Ню Йорк от местната полиция. В резултат американският Конгрес поиска федерално разследване.

Журналистът на "Хъфингтън пост" Дейвид Ууд (на снимката вляво) бе отличен в категорията "вътрешна информация" за работата си по темата за съдбата на американските войници, ветерани от Ирак и Афганистан. Това е едва вторият случай на отличен с "Пулицър" интернет сайт.

"Това просто показва нарастващото значение на онлайн сайтовете", каза Гислер. Сайтът "Политико" пък бе отличен заради карикатурите на хумориста Мат Уеркър, които са изцяло политически. Тези награди показват един свят на медиите, който се променя, посочи Гислер.

Изненада се оказа фактът, че за пръв път от 1977 година насам не се връчи награда в областта на белетристиката.

Основаната през 1904 г. награда "Пулицър" по името на създателя си Джоузеф Пулицър се счита за най-престижната награда за журналистика. Тя се присъжда на журналисти или за материали в 14 категории. Всеки "Пулицър" е придружаван от чек за 10 000 долара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА