Last news in Fakti

13 Май, 2012 14:54 29 803 14

Червените жени на Намибия

  • намибия-
  • химба-
  • племе-
  • африка-
  • червени жени-
  • култура

В продължение на много години древното племе „химба” привлича фотографи от цял свят в яловия североизток на Намибия. Дори и да не запомните как се казва полу-номадската общност, няма как да забравите поразителния й външен вид. По-специално, това са червените жени на Намибия. А за мнозина и емблемата на цяла Африка.

Те са боядисани от главата до петите в червено и всяка сутрин задължително се мажат със специална паста от мазнина, масло и червена охра.

Има много теории как се е зародила тази уникална традиция, обобщава Си Ен Ен. Докато някой твърдят, че жените така пазят кожата си от слънцето, други считат, че намазката има хигиенична цел и пази представителките на нежния пол от насекоми.

Жените - „химба” пък смятат, че е естетическо да бъдат целите в червено. Червеното е идел в представите на химба – това е цветът на кръвта, а от там на живота, както и на земята –безплодната пустиня. За разлика от тях, мъжете им не са охрени.

Тази традиция се е запазила в продължение на много векове, въпреки войни и суши, въпреки икономическото развитие на страната и проектите за строителство.

Химба са отворена за външни посетители общност. Обичаите им могат да се видят в малкото село Омарумба, където живеят едва 20-тина представители на племето под наставленията на лидера си Хикуминуе Капика. Племето обаче иска малки подаяния за гостоприемството си – кафе, чай, олио за готвене, парични дарения.

В Намибия има между 30 000 и 50 000 химба. Племето се препитава с развъждане на едър рогат добитък, овце и кози. Често се молят да дъжд, тъй като теренът е изключително безводен. Разделението е стриктно – жените ги доят, мъжете ги извеждат на паша.

Най-важната част от селището им е т.нар. „свещен огън”, наричан „окуруво”, който винаги трябва да гори. Чрез огъня, символ на предишните поколения, се осъществява връзката с бога им – Муруку. Свещеното огнище може да гледа само към входа на шатрата на вожда на племето.

Вождът твърди, че редовно сяда край пламъците, за да разговаря с предците на племето. „Молим се да дойде дъжд и говедата ни да се размножават”, обяснява той.



Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лисика

    4 0 Отговор
    тези тука са най добре не мислят за мечните сметки :)))))
  • 2 comment

    0 2 Отговор
    А какво е "маЗ" и от къде се взема или как се прави?!?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Андрей

    16 0 Отговор
    Мазта е от говедата и я смесват с почвата на 1-вата снимка, косите им са напълно олепани с това и ги правят на кичури. Основно жените продават сувенири ръчно направени от дърво и кости. Лошото е, че не се къпят и доста понамерисват. За "хигиена" се опушват със снопове запалена трева (или нещо подобно беше). Всеки който иска да се снимка с тях му искат пари а като не им дадеш и ги снимаш почват да те плюят и налитат на бой :) Ходят без горнища защото според тях не е срамно да се вийдат гърдите, но е изключително срамно да им се виждат глезените на краката и затова всички са с метални гривни на глезените. Живял съм в Намибия и затова знам всичко това от 1-во лице, надявам се да ви е било интересно да четете. Поздрави!
  • 5 Ники Николов

    0 0 Отговор
    не се къпят просто щото няма никаква вода
  • 6 aha

    0 0 Отговор
    Трябва да се направи един експеримент-да заселят един катун от нашите бенгалски цигани до това племе.Ако сложат и малко камери да ги наблюдаваме на живо ще е супер:)
  • 7 ..............

    0 0 Отговор
    Довечера ще намажа жена ми докато спи с боя за обувки/червена/.

    Барем замяза малко на тези оъ снимата,които всъшност са красиви сами по себе си.
  • 8 Калоян Велинов

    0 0 Отговор
    ДО N';7 СЪЧУВСТВАМ ТИ , БРАТ!!!
  • 9 мартин акакка

    0 0 Отговор
    хахаха то и мен ме кефят повече от мойта
  • 10 Господ

    0 0 Отговор
    Стават ,някой знае ли дали се продават ??
  • 11 Явор Кръстев

    0 0 Отговор
    Много интересна статия ,заедно с допълнението на Андрей . Ама защо " яловия североизток"?!?
  • 12 кик

    12 0 Отговор
    тея живеят по щасливо от много в лъскавите градове......не са роби нито на колите нито на банките нито на нищо..а ние ко прайм?блъскаме да си земем новата плазми4ка новата колица новия телефон да сберем пари за 60 кв и къде е живота ти?никъде подарил си го на илюминантите - еврей-англосаксонци-банкери..нов световен ред.....ама как успяват илюминантите да си прокарват техните планнове на 1000%....не стига 4е ви съждават навици сами да си пухате главите в торбата 4е и на си4кото отгоре се кефите на тва и давате 4аст от живота си за да ви тъп4ат допълнително.....справка телефоните стават все по умни...но не за ваша полза а да ви следят с тях и да ви управляват
  • 13 Anna

    0 0 Отговор
    Andrei, prochetoh che si jivql v Namibia. Mojesh li da mi razkajesh oshte za Himba?
  • 14 TRAVELSMt

    0 0 Отговор
    travel times
    Treading Lightly Freedom for all to ride or walk in the great outdoors maryville hepperly auto sales local car dealerships 10/22 shop drawings Private Student Loans – How to Apply for Private Student Loans #how #do #i #get #a #credit #card #with #no #credit – Finance & Business Black Library Discussion Forum real estate portal to homes for sale sarasota real estate Jaki Assistance na Europe polecacie tom wood rental rental application Lab find for the Yost fans ioipay ess Uploading Documents for moderation compare car insurance go online car sales australia Подледный дайвинг на 23 февраля