Last news in Fakti

31 Май, 2012 15:09 1 458 0

Пари за джамията, „Ал. Невски” и Руската църква ще има

  • джамията-
  • ал. невски-
  • руската църква-
  • рашидов-
  • лувъра

Рашидов ще черпи с водка журналистите за Българския Лувър

Пари за джамията, „Ал. Невски” и Руската църква ще има - 1
Снимка БГНЕС

Министърът на културата Вежди Рашидов  търси пари за пропукания купол на столичната джамия и културен паметник от ХVІ век Баня баши. Той заедно с архитектът на София Петър Диков направиха днес инспекция на джамията.
Засега не е ясно на каква стойност възлизат щетите и каква сума ще е необходима за реконструкцията, но министърът уточни, че е разговарял с вътрешния министър Цветан Цветанов за това какви мерки могат да се предприемат.
Рашидов отсече, че сегашното състояние да джамията, която е единствена в София, е опасно и трябва да се намерят по най-бързия начин пари, защото не могат да се лишават хората от тяхната вяра.  "Първата ни и най-важна грижа е запазването на живота на хората - пукнатините по купола са много сериозни и е налице опасност при следващ, вторичен трус, той да се срути. Също толкова важно е обаче да спасим джамията като паметник на културата, както, разбира се, и цялото ни културно наследство – това е основна функция на държавата", каза министър Вежди Рашидов.
"Ще търсим възможности да се финансира ремонтът на купола в джамията от фонда за защита на населението при бедствия и аварии. Ще търсим най-различни източници - от програми, фондове, бюджетни средства, но ще осигурим пари за ремонта. Вярвам, че и Столична община ще окаже подкрепа за отстраняването на щетите", посочи министър Вежди Рашидов. Той допълни, че след като експертите се произнесат за начина на отстраняване на щетите по купола, ще се търси общо решение как и къде мюсюлманите ще извършват своите ритуали.

Въпрос на журналист взриви Рашидов по време на инспекцията. Той бе запитан защо не посещава църквите, а е тук в джамията. Министърът на културата отговори категорично, че уважа българските ценности. Той обеща да почерпи след месец с водка за Лувъра на България. Новият музей до тогава щял да е готов, а Рашидов да сбъдне една собствена мечта. Рашидов поясни, че след земетресението в Перник е обиколил националните паметници в страната от Боянската църква до Историческия музей.
Той нападна ДПС като заяви, че за 8 години управление не са дали нито един лев за културният  паметник Баня Башъ и отбеляза, че по негово време са ремонтирани 40 театъра, както и ремонта на музикалните училища в страната.
Главният мюфтия Мустафа Хаджи обясни, че последният козметичен ремонт на джамията е правен през 70-те.
Джамията е национален паметник на културата от 1567 г. и е строен от прочутия архитект Синан.
.       Ремонтът на купола ще протече в два етапа – най-напред е необходимо да се извърши спешно обезопасяване и укрепване на сградата със скеле отвътре, след което вече със здрав метален пръстен около купола той ще бъде заздравен, уточни арх. Петър Диков. "Експертите ще посочат необходимата сума за възстановяването на сградата на джамията - необходими са сложни изчисления", каза още арх. Петър Диков.

    След като извърши оглед в джамията, министър Рашидов и експерти от Министерство на културата се запознаха на място с друг подобен проблем и в Руската църква. В резултат от трусовете нейният купол е отлепен от едната страна. И тук ще се предприемат спешни действия за укрепването на купола, уведомено е и руското посолство.
   Рашидов и екипът му днес извършиха оглед и на щетите, причинени на храм-паметника „Св. Александър Невски” от земетресенията през последните дни. Там са констатирани леки пукнатини по северния олтар на храм – паметника. Рашидов обеща незабавно да бъдат предприети действия по отстраняването на щетите в катедралния храм „Св. Александър Невски”.
    По-рано днес комисия от експерти от Министерство на културата извърши спешна проверка и в софийската синагога, Католическата църква и в Арменската църква, но там няма сериозни щети в резултат от земетресенията.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА