Last news in Fakti

5 Септември, 2019 11:29 3 508 15

В Казахстан спират да пишат на кирилица

  • азбука-
  • парламент-
  • казахстан-
  • кирилица-
  • латиница-
  • касим-жомарт токаев

Съседните страни също са избрали латинските букви, каза президентът Касим-Жомарт Токаев

В Казахстан спират да пишат на кирилица - 1
Снимки: shutterstock

От началото на новата си сесия долната камара на казахстанския парламент ще започне да използва латиница вместо досегашната кирилица, съобщи днес парламентарната пресслужба, предаде ТАСС.

Всички табели в сградата и всички имена на депутатите, изказващи са от трибуната, са изписани на латиница, се казва в съобщението, поместено на уебсайта на парламента. Текстът на съобщението обаче е написан на досегашната кирилица.

На 26 октомври 2017 г. тогавашният президент на Казахастан Нурсултан Назарбаев подписа указ за преминаването на казахския език от кирилица на латиница. На правителството бе възложено преходният период да завърши поетапно до 2025 г. Новата азбука ще се състои от 32 букви, някои от които с диакритични знаци.

Езикът в страната като цяло е спорна тема. В момента официалните езици са два - казахски и руски, но на някои места децата сами могат да изберат кой език да учат. Повечето говорят свободно и двата езика.

Късането с кирилицата е част от опита на Казахстан да намери своята идентичност и властите не пестят пари. Няколко от съседните азиатски държави също смениха азбуките си след разпада на СССР. Повечето казахстанци обаче гледат скептично на планираната промяна. Те не виждат смисъл и предимства от промяната, която ще струва скъпо.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Госあ

    12 4 Отговор

    До коментар #1 от "КОС":

    Пълни !!! Обаче измекярчетата у нас сигурно са много доволни от тази новина.
  • 3 Алфа Вълкът

    22 3 Отговор
    Днеска латиница, утре американски бази в Казахстан, то тъй се почва. Бойното поле на НАТО срещу Русия и Китай в сърцето на Азия. Много хитро, много!

    Коментиран от #4

  • 4 Русский

    9 3 Отговор

    До коментар #3 от "Алфа Вълкът":

    До 20 века казахи писали арабскими буквами.

    Коментиран от #9

  • 5 547

    7 3 Отговор
    Нямат капацитет да си измислят своя азбука.
  • 6 Гадос

    3 1 Отговор
    А Вова и Гундярев, как реагираха ?

    Коментиран от #7

  • 7 Гундярев

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Гадос":

    Друсаме се с Новичок двамата с Вожда, а Медведев сме го провесили над един казан с плутоний. Една восъчна баня правим и в събота изпращаме армията.
  • 8 нервен ( разбивача на тролове )

    9 1 Отговор
    За нас няма никакво значение на каква ще им бъде писмеността ! Кирилицата в края на краищата сме си я създали ние за нас си и ако ще ще останем единствените който да си я ползват !!!! Те ако щат на китайски да се научат да пишат

    Коментиран от #13

  • 9 гост

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Русский":

    Русия ,както и бившите съветски републики пишат на Българска азбука.Това с Кирилицата го измислихте вие, руснаците,защото не искате да признаете,че една България ви е дала азбуката и ви е направила християни.

    Коментиран от #11

  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 5 Отговор
    Сегашните ни букви НЕ СА КИРИЛИЦА. Изфабрикувани са от амстердамските печатари по поръчката на руския цар Петър І и са наречени ГРАЖДАНИЦА, по част от заглавието на първата книга отпечатана с тях. По-късно руснаците създават и ръкописния вариант на ГРАЖДАНИЦАТА, които букви всички сме учили в училище от букварчето.
    Натрапената ни ГРАЖДАНИЦА сега създава проблеми при членството ни в ЕС, в областта на патентното право и не само там!!!

    копи-пейст
    Кирилицата??? ................СЛЕД ПРИЕМАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ в Европейския съюз през 2007 кирилицатa е въведена като една от официалните писмености на общността. За съжаление се пропуска възможността да се въведе като задължителна българската форма на кирилица, защото специалистите, които полагат усилия в тази посока, не намират институционална подкрепа. Така кирилицата, приета официално в Европа, е с руски начертания.........

    Коментиран от #15

  • 11 Русский

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Вы неправы.
    Нам всегда говорили, что азбуку нам принесли братья Кирилл и Мефодий, болгарские просветители.
  • 12 Номад

    2 1 Отговор
    Казахите преди революцията имали и арабска писменост, и латинската.
  • 13 Ина

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "нервен ( разбивача на тролове )":

    Най-точния коментар!
  • 14 Bravos!

    1 2 Отговор
    И в България трябва да изхвърлим кирилицата и веднага като в Казахстан да минаваме на латиница!
    Ний аврипейци ли се или???
  • 15 Др Петров

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Айде бе империалистчо, прибирай се в стаята си , че Наполеон те чака....И ЦЕзар ще ти се сърди. Да не пращаме лошия чичо санитар, че ще има шляп-шляп.