Last news in Fakti

25 Ноември, 2019 10:38 900 3

Банов уверява, че ще има още пари за култура

  • боил банов-
  • министерство на културата-
  • култура-
  • кино

Основните политики, които държавата е заложила в областта на културата, са спазени, убеден е министърът

Банов уверява, че ще има още пари за култура - 1
Снимка: БГНЕС

Министърът на културата Боил Банов уверява, че в бюджета за 2020 г. правителството ще отпусне още половин милион лева за Фонд „Култура“.

„В бюджета за Министерството на културата за следващата година е подсигурено 10% увеличение на средствата в администрацията, на места и повече приходи и разходи. Направени са необходимите инвестиции и в сценичните изкуства. Правителството продължава стъпката с инвестиции от половин милион лв. във Фонд „Култура“. Само до преди 2 години този фонд имаше 380 хил. лв. бюджет и захранваше само собствената си администрация и раздаваше формално някакви пари, а те са най-важни, защото са за проекти и артисти“, посочи Банов в сутрешния блок на NOVA.

„Основните политики, които държавата е заложила в областта на културата, са спазени и това е най-важното за мен. Категорично винаги бих желал повече“, каза още той.

Банов коментира и протестите на филмовите дейци от реформите в киното.

„Хората в изкуството са непримирими. Искаме всичко да се случва днес и сега. За нас е естествено в рамките на големите анализи в нашето творчество да искаме всичко в ежедневието ни да става днес и сега. Искам да се обърна към всички хора, свързани с киното, и да им кажа, че в последната година работихме много“. отрони Банов.

По думите му целта е да се направи изцяло нов и категоричен начин на финансиране на българското кино и да се създадат много по-добри условия и възможности в бранша. „2 пъти го внасяхме в Министерството на финансите и ни беше връщан за правомерни корекции. В момента финалният материал е внесен. Уверението на министър Владислав Горанов е, че след като мине държавния бюджет за следващата година, това ще се случи. Много по-високо финансиране ще има на българското кино и много по-устойчиви правила, които дават условия за развитие на киното и за свободно движение на идеи. Това е гарантирано и ще се случи. След бюджета това е първото нещо, което Министерство на финансите ще гледа“, добави министърът.

Според него правителството е убедено в това, което прави, и в най-скоро време всички в българското кино ще почувстват прилив на енергия от многото възможности. „Те ще бъдат стимулирани от държавата. Това означава и инвестиции в Националния филмов център. Всичко това ще доведе до качествено нови възможности в културата“, допълни Банов.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    6 0 Отговор
    В нормална и правова държава, този трябваше да е зад решетките, а не да ощетява държавата с мръсни сделки.
  • 2 Йосарян

    5 0 Отговор
    Каква Халтура беее? Просто си крадете и тва е. А ние глупаците плащаме. Питайте го тоя Цървул, какво е Култура.
  • 3 Омг

    3 0 Отговор
    И той продължава да краде, а великата българска прокуратура отново бездейства, понеже може да развали на Герб правителството