Last news in Fakti

16 Януари, 2020 20:18 4 286 23

Продадоха медальон на хан Омуртаг в Ню Йорк

  • хан омуртаг-
  • сащ-
  • ню йорк-
  • търг-
  • медальон-
  • фбр

Води се разследване дали е автентичен

ФБР разследва как златен медальон на хан Омуртаг се е озовал в Съединените щати. България е настояла за това, след като ценната находка беше изложена в аукционна фирма.

Медальонът беше продаден на търг в Ню Йорк за 47 500 долара. Засега обаче не е ясно дали той е автентичен, дали наистина е продаден или това е трик на фирмата, и ако е продаден, на кого. Ако се окаже автентичен, може да бъде закупен и върнат в страната, предаде БНТ.

Засега има открити само два такива златни медальона или медала с лика на владетеля, с които хан Омуртаг награждавал приближените си. Единият се съхранява в Националния археологически музей и е открит през 70-те години на миналия век на Царевец. Диаметърът му е 22 милиметра и тежи 2 грама и 80 сантиграма. Вторият е също толкова голям, колкото монета от 50 стотинки, но е малко по-тежък. Именно той беше продаден в Ню Йорк.

По настояване на българската държава, още от декември ФБР разследва как медальонът се е озовал в САЩ. Американските власти вече са поискали той да бъде свален от наддаването, ще проведат и експертизи дали е автентичен. Само тогава България може да го откупи. "Представете си, ако се окаже, че е фалшификат, а България плати 50, 60 или 100 хиляди долара, както се очакваше да достигне цена, после министърът на културата как ще се оправдава пред обществото", заяви гл. инспектор Атанас Папалезов, ГНДП.

Има версия, че това е медальонът, открит преди около 100 години във Варненско и описан от археолога Карел Шкорпил. По непотвърдена информация артефактът се е намирал в частна колекция във Виена, преди да стигне до Ню Йорк. Ако е автентичен и бъде закупен медальонът ще застане най-вероятно тук, до своя безценен "близнак". Процедурите по откупуване отнемат от две до понякога петнайсет години. Засега остава само да се чака.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Професора

    29 6 Отговор
    Автентичен е щом е на търг!!!

    Коментиран от #2, #3, #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Интелектуалец

    1 70 Отговор
    Къф беше тоя Ом Ортак?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ваас

    4 33 Отговор
    Ми той си е тюрк и името му е тюркско.
  • 7 Херо Мусака

    19 8 Отговор
    Продавам ланеца на хан Бойко.
  • 8 аматьорът

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Професора":

    Да ве да вЕрвай си "професоре", сигурно и в елфи вярваш ;) Наскоро гледах интервю с един експерт в областа на картините и антиките и каза, че около 30% са фалшификати, които минават на търгове на големи къщи, но ги продават, и стават "легитимни", като "оригинали" ! Само да не се окаже, че тук е ментето, а оригинала там ? хаха
  • 9 Ами просто е

    3 14 Отговор

    До коментар #5 от "Behemoth":

    Защото е татаромонгол.
  • 10 Алфа Вълкът

    7 15 Отговор
    Жалко, мислех, че сме били по напреднали, а сме изковали хан Омуртаг като маймуна. Има далеч по-детайлно изсечени римски монети преди Христа.

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Така е

    5 6 Отговор

    До коментар #10 от "Алфа Вълкът":

    Въпрос на цивилизационни достижения. Виж траките какво изящество са достигнали и виж този медалион.....
  • 13 1912

    14 0 Отговор

    До коментар #11 от "1914":

    Те за това им плащат: да пишат коментари, където може да има 1 истина и още 9 лъжи ... И по този начин да настройват негативно и лъжливо мислене у хората. Има анти-българи в сайтовете и им плащат резняците да генерират негативизъм !!!

    Коментиран от #15

  • 14 Българин

    10 1 Отговор
    Синът на Тодор Живков , Владимир през целият си живот нищо не е работил , върти иманярската мафия , така че той е начинът за много български исторически ценности да се отзовават зад граница !
  • 15 Къде в коментарите тука видя лъжи

    2 12 Отговор

    До коментар #13 от "1912":

    И негативизъм? Дръпнати ли са очите на хана на медальона като на монголотатар? Дръпнати са, виждаш го с очите си. Има ли мустачки като тюрк? Има. Виждат се също. Ако си виждал панагюрското златно съкровище, в което се съмнявам, то тогава няма как да не се съгласиш, че то е толкова изящно изработено, че няма как да го сравниш с недодяланата изработка на медальона. Това си е истината, отвори си очите за нея. Не е приятна, но е това.

    Коментиран от #16, #17, #18

  • 16 1912

    14 0 Отговор

    До коментар #15 от "Къде в коментарите тука видя лъжи":

    Хора, ето за такъв говоря ! Не може да сравняваш медальон от 2см с Панагюрското съкровище от няколко съда, за ритуално посрещане на важни гости. На такава малка площ не очаквай изящество. Пък и не знаеш какво означава думата тюрк и дали точно те са с дръпнати очи или не. По добре обърни внимание на големия кръст, който държи в ръката и на короната си. И прочети малко история, за да знаеш защо е така. И възхвалявай българската история и величие, а не разединявай народа с двусмислени твърдения. Амин!
  • 17 ИндоЕвропеец

    14 1 Отговор

    До коментар #15 от "Къде в коментарите тука видя лъжи":

    Думата Б Ъ Л Г А Р И Н е много по стара от нарицателното тюрк, татарин и тем подобни. Има артефакти издялани на каменни колони от хиляди години ! Нека да си ги припомняме тези неща, а
  • 18 Dixi

    11 1 Отговор

    До коментар #15 от "Къде в коментарите тука видя лъжи":

    Накратко: Овал на лицето - широко чело, издължен, слаб, без скули; Очи - много големи, широко отворени, приближени; Вежди - гъсти; Мустаци - подчертано прави; Нос - слаб, прибрани ноздри; Уста - определено малка; Коса - къдрава, до раменете; Корона - тежка, килната назад, увенчана с кръст, превързана под брадата; На челото - владетелска превръзка за коса, успоредна на веждите; В дясната ръка - жезъл-кръст ... и т.н. Къде тук се вижда нещо тюркско? Нито физическия образ, нито облеклото, нито инсигниите. Уикипедията е добър извор за изображения на тюрки, потърси сравнения. Лека нощ.
  • 19 Зарко Ждраков

    3 3 Отговор
    Успокойте се, това е груб фалшификат!

    Коментиран от #21

  • 20 До 16,17,18

    1 4 Отговор
    Разсмяхте ме, голяма фантазия имате. Свалете розовите очила.
  • 21 Естествено

    0 4 Отговор

    До коментар #19 от "Зарко Ждраков":

    Омуртаг хан не е бил християнин, дори е преследвал християните в земите си като проводник на византийското влияние. Ама трябва да се чете....
  • 22 Алфа Вълкът

    2 1 Отговор
    Четохме да, всъщност Хан Омуртаг е копирал византийски монети за да се мери с тях. И не е с дръпнати очи, а е нескопосано изсечен според гледайки оригиналът
    http://apollon.blog.bg/izkustvo/2010/03/09/zagadkite-okolo-zlatniia-medalion-na-han-omurtag.507319
  • 23 Бидструп

    2 0 Отговор
    Ще ме извинявате, но този медальон прилича на правен по скица на Комарницки.