Last news in Fakti

9 Март, 2020 16:08 19 135 46

Спират ''Бай Ганьо'' на гръцки, защото Борисов е на корицата

  • бай ганьо-
  • бойко борисов-
  • гръцки превод

Преводачът Костас Барбутис сбъркал снимката на премиера, мислейки си, че е на великия актьор Георги Калоянчев, превъплътил се в образа на героя на Алеко Константинов

Спират ''Бай Ганьо'' на гръцки, защото Борисов е на корицата - 1

Карикатура на премиера Бойко Борисов с калпак и мустаци на фона на българския парламент се появи на корицата на превода на “Бай Ганьо” на гръцки. Книгата се продава в онлайн книжарниците в Гърция, сочи справка на "Господари на ефира". Книгата е на издателство „Одос Панос“ и се предлага в гръцките книжарници от 2019 година. Има и подзаглавие, което може да се преведе като „Невероятни истории за един съвременен българин”

Издателството „Одос Панос” рекламира “Бай Ганьо” като „поредица от анекдоти“, като „комедия“, пише в анотацията. На корицата обаче вместо познатите илюстрации има карикатурен колаж на премиера Бойко Борисов.

Най-вероятна версия е, че в нежеланието си да плаща авторски права за корицата, сравнително малкото издателство е решило да потърси подходящо изображение в интернет. И така е попаднало на колажа на Иво Ангелов от 2013 г., който е доста популярен в социалните мрежи.

Преводачът на „Бай Ганьо” Костас Барбутис е учил в България през 70-те години, добре познава българските автори, съставител е на антологии на българската поезия и трудно може да бъде подозиран в съпричастие към странната подмяна. Самият той пише поезия и проза.

След като е разбрал грешката си, Костас Барбутис написал официално писмо, в което поема лично отговорността за неприятния факт, обяснява какво се е случило и се извинява на Бойко Борисов и на читателите, съобщиха от пресслужбата на МС.

Барбутис пише на Борисов, че сбъркал неговата снимка със снимка на актьора Георги Калоянчев, който традиционно се превъплъщаваше в образа на Бай Ганьо. Така е написано и на вътрешната страница на книгата.

Лицето на колажа толкова било успешно замаскирано, че незнаещият много трудно би могъл да отличи лицето на Борисов от лицето на Калоянчев, извинява се Барбутис. Той подчертава, че стореното не е умишлено и поднася хилядите си извинения на всички засегнати.

Ето какво пише д-р Барбутис:

„Поради коментарите в социалните мрежи и медиите относно снимката, поместена на корицата на гръцкия превод на класическото произведение „Бай Ганьо“ от Алеко Константинов, съм длъжен да поднеса своите извинения и да обясня случилото се:

Самият аз научавам току-що (в неделя, с излизането на материала), че гореспоменатата снимка, взета от Гугъл и избрана лично от мен, е колаж на премиера на България г-н Бойко Борисов.

Грешката е изцяло моя и се дължи на непознаване на самия колаж и историята му, а от друга страна, на толкова успешно замаскираното и променено лице до степен такава, че незнаещият много трудно би могъл да отличи лицето на Борисов от лицето на Калоянчев в едноименната роля. На вътрешната страница на книгата е написано, че лицето на снимката е известният български актьор Георги Калоянчев.

Искам да поднеса хиляди извинения на всеки засегнат, като искрено уверявам всеки един, че нищо не е сторено умишлено и още в понеделник ще изтегля книгата от пазара, за да бъде преработена корицата.

Благодаря от сърце на всички за сигнала и оказаната помощ.

Д-р Костас Барбутис,

неделя, 8 март, 2020 г.“

Още днес книгата ще бъде изтеглена от пазара и ще бъде преработена, съобщават от гръцкото издателство.

Самата анотация на издателството „Одос Панос” също е любопитна. Според издателите „Бай Ганьо (Барба Ганиос) илюстрира истинската историческа трагикомедия на времето (1880 г.), която възниква от бързото движение на социалните слоеве на новоосвободената страна и силното желание „да настигнем другите“. Традиционното и новото, патриархалното и модерното, съществуват едновременно и честите им конфликти водят до комични изненади, недоразумения и грешки”.

В две гръцки онлайн книжарници “Бай Ганьо” с лика на Борисов се продава за 13,5 евро или 27 лева.

Според дипломати този гаф не може да бъде повод да изостряне на отношенията между България и Гърция, тъй като става дума за частно издание. А и след поднесените извинения въпросът се смята за приключен.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баро Вкаров

    90 3 Отговор
    Председателя Бойко е мноо умен!Той е сричал и книгата "Винету"!
  • 2 Хмм

    133 3 Отговор
    Да е сбъркал, да е сбъркал...колко да е сбъркал... ;)
  • 3 El boko

    91 2 Отговор
    Ето наш Боку си е великия актьор ! :)
  • 4 Цеко сифоня

    142 2 Отговор
    Грешката е вярна. Нищо не е сбъркал автора.
  • 5 Зайко Байко многознайко

    117 1 Отговор
    Нема нужда всичко си е точно!
  • 6 Гост

    17 5 Отговор
    Абе малаки,се да изтънат
  • 7 Novus ordo seclorum

    85 0 Отговор
    Нищо не могат да спрат! Завинаги ще остане! Напишете в световната търсачка Бай Ганьо и вижте какъв резултат ще вижда целия свят, завинаги! Докато има интернет де. Нищо не е баш завинаги!
  • 8 Някой си

    84 1 Отговор
    БойкУ е навсякъде, даже на корицата на “Бай Ганьо” на гръцки :)
    Мисля, че заслужава подобна чест :)
    Няма по-достоен за тази корица от Слънцето Му :)
  • 9 Горо

    90 1 Отговор
    Колко жалко, че издателите в Гърция изтеглят книгата за Бай Ганьо! Бойко Борисов е най-подходящият човек за тази роля! Но за да е премиер вече 10 години това означава, че именно байганьовците у нас са нараснали и гласуват за него!
  • 10 asd

    57 0 Отговор
    Авторски права ли иска Тиквата? Или иска просто да има Тиква на илюстрацията?
  • 11 Защо ни лишавате от тази радост?

    62 1 Отговор
    Толкова му отива на БиБитко колажа, не, не му отива, показва истнската му същност. Целия наш народ се кефи и смее, но явно БиБитко се е обидил. Да се обиди ако е невярно но е вярно!!! В цел свят е за присмех и подигравки за Ганьовското му поведение и вид. Да е учил, да е работил върху еъзпитанието си, да не прилича на шопар, да беше ба научил поне един Английски а не да се пучи по света и нищо да не разбира. Къде може да се намери тази книга питам???
  • 12 Пижо

    61 0 Отговор
    Ако някой вече притежава вече екземпляр от тази “грешка”, в България тя е с антикварна
    стойност......
  • 13 Анонимен

    52 0 Отговор
    Верно бе, тази книга би струвала много пари именно заради грешката. Ако някой успее да купи всичко налично към момента, ще направи цяло състояние.
  • 14 Ех, Костас, не се извинявай, питай нас.

    62 1 Отговор
    Без да иска Костас ни достави огромна радост и ведро насроение, защото колажа показва същността на генерала, доктора, доцента, интелигента, футболиста и най-вече каратиста, който разсмива нацията ни с всяка поява! Да, смеем му се, че е Барба Ганьо на 21 век, единствен, неповторим и недостижим. И така по Ганьовски заби България като най-бедна, корумпирана и умираща държава. Благодарим ти Костас!!!!!!!
  • 15 Behemoth

    51 0 Отговор
    Един ден тая книга ще струва много пари!
  • 16 Последния софиянец

    57 0 Отговор
    В книгата има ли ги разказите: Бай Ганьо прави избори и Бай Ганьо пише писмо до Брюксел.
  • 17 Фики

    45 0 Отговор
    Много е интересна 22-ра глава,"Бай Ганя вози Мустафата
    с джипката"
  • 18 опа

    31 1 Отговор
    купувам
  • 19 Рошко

    34 0 Отговор
    Ако го пуснат на български с тиквата, ще си купя 10 да си ги подарявам на познати
  • 20 Цако

    38 0 Отговор
    Боко тиквата си мислеше , че са издали специално заради него хвалебствена книга в Гърция и така се гордееше с нея. А сега му развалиха кефа.
  • 21 Кокорчо

    26 0 Отговор
    Не бих отказал и с каракачамбо на корицата, за бг пазара
  • 22 ПахтахурТашкент

    31 0 Отговор
    Грешката е вярна
  • 23 Ама хубавц е Боцето!!

    39 0 Отговор
    Гледам, гледам и се кефя. Толкова сполучлив колаж, в който с този хитър поглед и тези мустаци лъсва това което носи по рождение нашия премиер, Андрешковщината. Лошото е за нас, отне ни надеждата, че можем да живеем нормално, не богато но достойнство и чест. Добре е, ме му идва края!!!
  • 24 АНДРЕШКО

    34 0 Отговор
    Малеее какъв смях падна , толкова е оригинален новия герой на Алеко днес
  • 25 Активист на БКП

    31 1 Отговор
    Въобще не е сбъркал!
  • 26 Нона

    27 0 Отговор
    Костаки му,нищо не променяй педаки му.Грешката вярна.Пускай книгата,прати ни я и в Булгаристан,че да си я купим и ние.
  • 27 123

    31 0 Отговор
    Не е сбъркал човека много си е прав
  • 28 Другия с коня

    3 24 Отговор
    Всички.знаят. Бай Ганьо.Не знаят кой го е написал,не знаят НИТО един политик ,който му е съвременник.Но знаят Бай Ганьо.Оставаш в ИСТОРИЯТА Бойко.Правят те Враговете ти такъв.А Ние ще ти вдигнем Паметник на Унищожителя на Комунизма до Цар Освободител.....Още 10 години Трябва да издържиш,докато и последния Приватизатор не влезе в Затвора и ще ти вдигнем Паметник,защото си велик Българин....Единствения посмял да мачка Червените цървули.....Бог да е сТеб....

    Коментиран от #30, #35

  • 29 бестселър

    14 1 Отговор
    Къде го видяхте този Барба Борисов, аз виждам баш Бай Ганьо.
  • 30 Део

    8 1 Отговор

    До коментар #28 от "Другия с коня":

    Мм да правилно и точно което значи че имаш виждане. Не се пали не могат да те разберат
  • 31 Ел Греко

    8 3 Отговор
    Хахахахахахааааа..вулгарино, вулгарино...мъкааа, мъка.
  • 32 Ел Греко

    10 1 Отговор
    Току що си купих дест парчета от тоя шедьовър от близката Вивлиополия...който иска , му пращам с наложен платеж-100 еврака...скъпичко е, но си заслужава само заради снимката на корицата. Тук се изкупува със светкавична скорост....
  • 33 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 13 Отговор
    Caмият пacквил нa Aлeкo e гaврa...Дoкaтo прeдприeмчивият бългaрcки рoдoлюбeц „Cтрoи cъврeмeннa Бългaрия” и oтглeждa чeляд, Aлeкo cи прaви „мъжки пaртитa” пo пoлянитe нa Плaнa плaнинa coфийcкo.
    Зa cвeдeниe! Aлeкo e пиcaл "Бaй Гaньo" в Прaгa, нa мacичкa в кaфeнeтo зa хoмoceкcуaлиcти......
  • 34 Муаха-ха-ха-ха...

    12 3 Отговор
    Тиквоча е дважди по-прост от Бай ви Ганя и трижди по-крадлив от него !
  • 35 Tate

    7 0 Отговор

    До коментар #28 от "Другия с коня":

    Като лижеш "Тиквата" сладка ли ти е ??? ТИ си достойна подлога !! Бравос,,,,,,,,,,,,
  • 36 WebTribune

    3 0 Отговор
    Δεν υπαρχει λαθος! Оλα ειναι καλα.

    Коментиран от #38

  • 37 Шарл Перо

    4 1 Отговор
    Ако преиздават "Пепеляшка", може да сложат на корицата същата персона, само че не е сигурно, че тиквата, ще се превърне в каляска и плъховете (заклети гербаджии), не ще станат кочияши...
  • 38 Чума

    4 0 Отговор

    До коментар #36 от "WebTribune":

    Хе-хе! Няма грешка! Всичко както препи! По телевизията се появи издателя Костас и обяви, че съжалява и не е знаел кого поставя като образ на Ганя! Още по зле! Значи, не е тенденциозно, а съвсем искрено си е харесал образа на типичния Барба Гани!
  • 39 Българин

    4 0 Отговор
    Майко и тоз от село Банкя ще бъде бай ганю, Георги Калоянчев ще се обърне в гроба си.
  • 40 Полина

    3 0 Отговор
    По-точно не би могло да се получи!Жална ти майка българино!3
  • 41 Аз, Врачанката

    3 0 Отговор
    Скъпи сънародници! Е,кажете сега на тоз маймун Боко Тикваров, не му ли отиват и мустаците и калпака?! Много весела снимчица,но другото не е весело. Докара България до просешка тояга. Така зле не сме били и по Татово време. Заплати ниски,пенсии,колкото да не умрат възрастните хора от глад,а за инвалидите да не говорим! Преди време беше казал нещо от рода,че ние инвалидите сме келтите на обществото и сме легнали изцяло на грижите на държавата. Ние нямаме никаква вина,че здравеопазването в България е под всякаква критика?! Весело четвъртък на всички и,ако ви е нещо криво,то погледнете снимката на актуалният Бай Ганьо и настроението,ще ви се повиши многократно! Този,който е направил фотоколажа-шапка му свалям! Отлично свършена работа.🙈🙉🙊
  • 42 Аз, Врачанката

    2 0 Отговор
    Скъпи сънародници! Е,кажете сега на тоз маймун Боко Тикваров, не му ли отиват и мустаците и калпака?! Много весела снимчица,но другото не е весело. Докара България до просешка тояга. Така зле не сме били и по Татово време. Заплати ниски,пенсии,колкото да не умрат възрастните хора от глад,а за инвалидите да не говорим! Преди време беше казал нещо от рода,че ние инвалидите сме келтите на обществото и сме легнали изцяло на грижите на държавата. Ние нямаме никаква вина,че здравеопазването в България е под всякаква критика?! Весело четвъртък на всички и,ако ви е нещо криво,то погледнете снимката на актуалният Бай Ганьо и настроението,ще ви се повиши многократно! Този,който е направил фотоколажа-шапка му свалям! Отлично свършена работа.🙈🙉🙊
  • 43 яни диянов

    1 0 Отговор
    нищто не са объркали добре стой на корицата него е срам цял свят го е видял и му се смеят хахахахаха
  • 44 яни диянов

    1 0 Отговор
    искам да купя такава книга
  • 45 Аз, Врачанката

    1 0 Отговор
    До коментар#43. И аз искам да си я закупя,само заради обложката й. И когато съм в лошо настроение да погледна с нимката от корицата.
  • 46 СусБе

    0 0 Отговор
    Гай Баньо си е Бай Ганьо и това е... И конституция с проституция бърка ама като не може да чете а срича!!