Last news in Fakti

1 Юли, 2020 17:43 2 296 16

"Соколът" на Marvel също надигна глас срещу расизма в киното

  • соколът-
  • марвъл-
  • марвел-
  • расизъм-
  • расова дискриминация-
  • холивуд

Антъни Маки сподели опита си от снимките на Marvel продукциите

"Соколът" на Marvel също надигна глас срещу расизма в киното - 1
Снимка: Shutterstock

Разбушувалата се напоследък тема с расизма в момента избуява до онези размери, разтърсили Америка в средата на миналия век. И сега, както и тогава, смъртта на един човек е просто искрата, която възпламенява целия опустошителен огън. Вече не една и две големи холивудски звезди не споделят мнението си, както и опита в индустрията за забавления. Актьорът Антъни Маки прави същото, като насочва вниманието на своите почитатели към расизма, на който са подложени той и колегите му в Холивуд. Пред светското издание Variety той споделя през какво е преминал по време на снимките на филмите на Marvel, пишат от kanal3.bg.

„Чувствам се неудобно, след като заснех 7 филма за Marvel, а във всеки един случай продуцентът, режисьорът, каскадьорът, дизайнерът на костюмите и всеки един човек на снимачната площадка беше бял“, казва Маки. „Имахме един черен продуцент и името му е Нейт Муур. Той създаде „Черната пантера“. Но там имаше още черен режисьор, черен дизайнер на костюмите, черни каскадьори и черни хореографи. Според мен, това е по-расистко от всичко останало, защото ако наемате чернокожите само за черни филми, тогава сякаш казваш, че те не са достатъчно добри за филмите с бели хора“.

Това поставя въпроса може ли да се угоди на всички искания? Веднъж е проблем, ако киното изобилства основно с бели хора. След това е проблем, ако се наемат само цветнокожи. Че дори въпросният филм „Черната пантера“ бе повод Филмовата академия да обмисли вариант, в който да създаде нова категория за комикс-жанра, само и само лентата да получи Оскар за „Най-добър филм“. Но тази офанзива срещна сериозна съпротива в киноиндустрията.

От друга страна, Антъни Маки до известна степен има право, че прекалено тенденциозното налагане на едната или другата крайност създава напрежение. Лошото е, че средният вариант винаги подлежи на дебат в ущърб на статуквото.

В сферата на изкуството всички трябва да осъзнаят, че субективизмът винаги ще е водещ. Един филм за някои би могъл да е гениален, но за друг критик съвсем спокойно би изглеждал пошло. Това му е хубавото - всички мнения са верни. Никой не може да ви вмени чувствата, които изпитвате, когато изгледате дадена лента.

Антъни Маки и всички останали, повдигащи въпроса за расовото равенство, трябва да разберат едно - разделението се поражда именно от подобни коментари. Самият Маки има възможност да представя расата си на възможно най-голямата сцена в киното през последните години - филмите на Marvel. 

Тук е моментът да припомним, че Соколът ще получи свой-собствен мини-сериал в края на 2020 г., когато ще научим малко повече за историята на героя и верния другар на Капитан Америка - Зимния боец, изигран от Себастиан Стан.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Режисьор

    33 0 Отговор
    Снимачния екип се избира по кадърност не по цвят на кожата! Все пак това е снимачен екип не са участници във филм за Африка!
  • 2 00000014

    20 1 Отговор
    Аз пък няма да го гледам - защото са ми приятни европейските муцуни! Въпрос на вкус, нали? Не съм лицемер.
  • 3 Барон Мюнхаузен

    15 0 Отговор
    Расово равенство - това е мантрата на прогресизма още от Просвещението. А е видно от пръв поглед,че расите са различни,както по външен вид,така и по възможнисти. Например жълтата раса са по-добри матеманици от белите,но никой не прави въпрос от това и не съм чул и видял белите да страдат. Черните имат по-голяма издръжливост в редица спортове. Белите са по-иновативни. Ами всяка раса да си ползва плюсовете и да се стреми да си минимизира минусите,нооо.... това си е нейна работа,а не да и се дават незаработени привилегии.

    Коментиран от #6

  • 4 Киноман

    16 0 Отговор
    Гледам Китайско,Корейско ,Японско кино.Няма негри и всички си приличат.Различавам ги по облеклата и не ме интересува за какво си говорят когато се еват.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Златка

    13 0 Отговор

    До коментар #3 от "Барон Мюнхаузен":

    Черните жени страдат много заради модата.На техните кратуни расте къдрава растителност с преобладаващ черен цвят неподлежащ на изрусяване.Дават луди пари да си изправят косите или си бръснат черепите да носят чужди коси—перуки.Представяш ли си какво им е ?Освен това те имат изпъкнали задници ,които няма как да се наврат в нормални панталони или дънки.Абе,тегло е.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Реалист

    18 1 Отговор
    Света продължава да чака цензура и извинение за маймунската рап/хип-хоп простащина.
    Обидите към хората с бял цвят на кожата.
    Равен старт за университети и отпадане на стипендии Само за негри.
    Точно така !
    НЕГРИ ! НЕ-ГЪР !!! Това е думата. Във фащ ако искат и извънземни да ги наричат. Света НЕ Е фашистките щати и никой не е длъжен да се съобразява с изкълченият им политкоректен речник.Достатъчно е,че обърнаха всички летища по света след 11.09. на абсолютен концлагер независимо,че летиш м/у държави нямащи нищо общо с кравария. Щом негрите могат да употребяват тази дума НЕПРЕКЪСНАТО ,значи не е нито обидна,нито е проблем за тях,нито е забранена,а и да е,това не важи за нас които нямаме нищо общо с тая рецидивска държава. Ако ще спазвам законите на америка,чакам си тогава и американската пенсия.
    Всички ние ИМАМЕ ПРАВО да НЕ харесваме дадена група или народ или етнос. Това е НАШЕ рожденно право. Да избираш и решаваш кой ти харесва и кой не. Аз СЪМ РАСИСТ,МРАЗЯ НЕГРИ,ГОРДЕЯ СЕ С ТОВА и мога да се аргументирам защо ги мразя !
  • 9 гост

    14 0 Отговор
    Тоя ръб какво иска и той.В ,,ОТМЪСТИТЕЛИТЕ : КРАЯТ,, Капитан Америка накрая му връчи щита. Демек новия Капитан Америка ще е е чернокож.От това повече ,здраве му кажи.Символа на комиксите,защитника на Вселената в продължение на няколко поколения, сдаде щафетата на чернокож.За каква дискриминация става въпрос.
  • 10 Миро Антонов

    7 0 Отговор
    При президента Барак Обама расизма се беше покрил нещо. Дойде Тръмп и всичко тръгна нагоре. Кой каквото ще да казва-САЩ винаги са били и ще бъдат подвластни на расите. Да стане сега Линкълн и да види ,че от Гражданската война промените не са много.
  • 11 Rogi

    2 0 Отговор
    Аман от простотии,тази джендърска простотия трябва да приключи.Трябва да си птипомнят и да си хо набият в тъпоте кратуни ,че има бяло и черно и мъжко и женско.
  • 12 ЧокоМокоЗол

    2 2 Отговор
    Абе ей пича въобще не е казал такова нещо даже много далече сте от истината, стига сте копирали непроверени глупости. В две думи актьора се изказа да се наемат повече кадърни хора в индустрията вместо " diversity hires" за virtue signalling точки от еврейските им господари и разните там многобуквени хора. Това е много умен човек като цяло, но медиите маскарят такива особено ако не говори квото им се иска на тях.

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Лелее

    5 0 Отговор
    Горкият , колко е тежко да си караш ферарито , и за час и половина филм да прибереш милиони ...И мен така да дескриминират ...
  • 15 плевен

    3 0 Отговор
    Международната шахматна организация се обявява против белите престъпници от сицилианската мафия. С цел поощраване на расовото разнообразие реши: Прменя се името "Сицилианска защита" на "Защита Джордж Флойд".
    Забранява расистката дума "Цайтнот". За шахматист на който му остават осем минути от контролното време, ще важи израза "Не мога да дишам!".
  • 16 До сега

    0 0 Отговор
    като гледах филми не ми правеше впечатление, че участват негри. Сега обаче като видя негър сменям филма.