Last news in Fakti

26 Септември, 2012 21:51 3 728 0

Набират средства за спешна реставрация на иконите в "Св. Александър Невски"

  • реставрация-
  • икони-
  • храм-паметник "св. александър невски"-
  • александър невски

БНТ2 и Столична община започват съвместна кампания за набиране на средства за възстановяване на стенописите в храм-паметника "Свети Александър Невски", съобщиха от националната електронна медиа.

Инициативата стартира утре, 27 септември, в 20.00 часа с концерт на открито в парка на Военната академия. Входът е свободен.

Голяма част от изображенията в храм-паметника "Александър Невски" имат нужда от спешна реставрация. Уникалните мозайки, икони и стенописи са дело на изявени руски и български творци. Сред най-пострадалите са фреските на нашия художник класик Антон Митов. Предстои специалистите да се произнесат дали чрез новите нанотехнологии ще могат да се изчистят замърсяванията върху повърхността им.

Чрез силата на музиката БНТ2 и Столична община ще потърсят съмишленици сред всички българи за реставрация на храма. „Дарителската кампания ще продължи по-дълго време, концертът е само началото. Аз ще настоявам имената на всички дарители да бъдат публикувани или поставени на видно място“ - заяви журналистката Екатерина Генова, директор на "Свят и региони" в БНТ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА