Last news in Fakti

10 Август, 2020 11:03 3 004 2

Актрисата Франка Валери почина на 100 години

  • век-
  • 100 години-
  • франка валери-
  • почина-
  • актриса-
  • кино

През тази година актрисата бе удостоена с наградата "Давид на Донатело" за големите си постижения в киното

Актрисата Франка Валери почина на 100 години - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

На 100-годишна възраст в Рим почина известната италианска актриса Франка Валери, съобщават местни медии.

Актрисата е родена в Милано на 31 юли 1920 г. През 1938 г. баща ѝ бяга от фашистите в Швейцария, защото е евреин. Франка успява да се спаси от преследвания, защото близък на нейната майка променя данните в паспорта ѝ.

Още от детска възраст тя се увлича по театъра и през 1947 г. дебютира на професионалната сцена. Първата ѝ работа в киното е в дебютния филм на Федерико Фелини „Светлините на вариетето“, който е заснет през 1950 г.

По време на дългата си кариера в киното и телевизията Франка Валери работи със звездите на италианската комедия Тото и Алберто Сорди, с режисьорите Дино Ризи, Едуардо Де Филипо и Марио Моничели.

През тази година актрисата бе удостоена с националната кинонаграда „Давид на Донатело“ за големите си постижения в кинематографията.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СКОРПИОН

    7 0 Отговор
    БОГ да я прости ЖИВОТЪТ е миг от ВЕЧНОСТА

    Коментиран от #2

  • 2 vasik atanasova

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "СКОРПИОН":

    И ВСИЧКО В НЕГО Е ПРЕДОПРЕДЕЛЕНО