Last news in Fakti

11 Октомври, 2012 10:01 7 262 8

Археолози откриха гроба на фамилията на Александър Велики?

  • археолози-
  • александър-
  • македонски-
  • гроб

Гръцки археолози откриха гроб в град Амфиполис близо до Серес, Северна Гърция, за който смятат, че е на съпругата и сина на Александър Велики Роксана и Александър IV, съобщиха гръцки медии.

Кръглото оградено място, заобикалящо гробницата, е високо три метра, а периметърът му е около 500 метра. То се намира в градска зона близо до малкия град Амфиполис. Ръководителката на екипа археолози Катерина Перистери отбеляза, че е рано да се говори със сигурност за самоличността на погребаните хора.

"Това е гробница, която не сме виждали преди, но все още не могат да се правят други асоциации с исторически личности заради сериозната липса на доказателства и на финанси, което няма да позволи да продължим разкопките поне засега", допълни тя.

От 1965 г. районът е известен като Каста Том, но това са първите разкопки, които се правят там. Проектът започна без осигурени средства, поради което само части от впечатляващото място бяха разкрити. Аналитици предполагат, че заключенията за собствениците на гробницата не могат да се направят без първо да се разкопаят гробовете и да се открият доказателства за тяхната самоличност.

Но местните власти и медии побързаха да съобщят, че гробницата принадлежи на съпругата и сина на Александър, които според легендата били прогонени от Македония след смъртта на владетеля. Там 12-годишният му син Александър IV и майка му Роксана били убити. Смята се, че двете жертви са били погребани в Амфиполис, но до момента няма доказателства за това.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Съни

    1 0 Отговор
    Разкопките започнали без осигурено финансиране и ... хоп Александър ! Плоско е ! Сега гръмват медии и по пътя на логиката ТРЯБВА да се осигури финансиране . Прекалено е съмнейшън всичко , един казал , че не са на Александър сина му и жена му , друг казал ама може би да те са . Абе ей византийци , не знаете ли , че в Скопие решават кой , къде е живял и къде е погребан .
  • 2 тутанкамон

    0 0 Отговор
    Мисля че трябваше първо да се обърнат към проф.Б.Димитров за да им разясни някои неща преди да почнат да копат.Сбъркали са мястото.Копали са не кадето трябва т.е. държава.
  • 3 D-ra

    0 0 Отговор
    Мисля , че такава внушителна гробница и на това място е на Серес Велики :)
  • 4 Божидар Димитров

    0 0 Отговор
    Според мен гробницата на Алексанъдр Велики е в Созопол - няма къде другаде да е!
  • 5 Захарче

    1 0 Отговор
    Време е макетата да си го присвоят към историята !!! Наш си е , част от "македонската история" !
  • 6 ranger

    0 0 Отговор
    По-смешен и неправилен превод не съм срещал:))) На български език под фамилия се разбира преди всичко предшестващите поколения - тези които предават фамилното име! Най-близките хора за Александър Велики, с които е живял се наричат негово СЕМЕЙСТВО! Вярно е, че на английски family е семейство, но на български това не е така!!!Омръзна ми неуки, полуобразовани но нахални люде да списват и превеждат статии! Това е меко казано неуважение към публиката, но е и много вредно създавайки неправилна и погрешна представа в младото поколение за собственият им език! Констатацията, която правя не се отнася за този сайт, а въобще за езиковата култура на съвременния репортер!
  • 7 николай маринов

    0 0 Отговор
    На гърците още не е станало ясно че цялата балканска история е МАКЕДОНСКА , затова копат .
  • 8 Ботев Пд

    0 0 Отговор
    "Луно, луно - земьо макЕдонска" .. :))
    та и с гроба така ще стане :)