Last news in Fakti

31 Август, 2020 09:45 5 174 35

Мустафа Чаушев към Боил Банов: Защо пенсията ми е 212 лева!? Прославил съм България по целия свят!

  • мустафа чаушев-
  • боил банов-
  • златният орфей

Според проект, внесен в Министерството на кулурата, по 500 лева ще получава всеки участник в "Златният Орфей", който до момента не е имал пенсия, но така някои представители на гилдията се чувстват ощетени

Мустафа Чаушев към Боил Банов: Защо пенсията ми е 212 лева!? Прославил съм България по целия свят! - 1
Снимка: БГНЕС

Мустафа Чаушев написа гневно писмо до министъра на културата Боил Банов, в което пита не заслужава ли достойна пенсия като артист на 77 години, единствен в страната с "диамантена плоча" зад гърба си. Певецът е възмутен, че за пореден път се уреждат едни и същи представители на музикалната гилдия, а той е забравен и неглижиран.

Този път камъчето на раздора става сумата от петстотин лева, която според проект, внесен в Министерството на културата, ще получава всеки участник в "Златният Орфей", който до момента не е имал пенсия. Чаушев се чувства ощетен и пита с какво е по-различен от много останали свои колеги, чийто трудов стаж е изгорял в архивите на "Концертна дирекция", предава таблоидът "Уикенд".

"Години наред чакахме да получим пенсия, с която да посрещнем минималните си нужди. Това не се случи по ред причини, една от които е, че архивите на Концертна дирекция са изгорели и не може да бъде доказан стажът на всеки един изпълнител. Много мои колеги си отидоха обидени от този свят, някои от които – в унизително финансово състояние. В годините бяхме обвинявани, че хленчиме, бяхме иронизирани, подигравани, а ние всъщност търсехме това, което ни се полага по закон. "Новото двайсет" в случая с пенсиите тази година е, че ще се присъждат на артисти, които са взели участие в програмата на фестивала "Златният Орфей". Недоумявам и нямам подходящи думи, с които да изразя възмущението си и своето разочарование.

Аз съм на 77 години. Дал съм на България не само едни от най-хубавите песни, прославил съм я в чужбина - СССР, Куба, Европа, Турция и много други държави. Аз съм първият носител на диамантена плоча за високи продажби на албума "Мъко моя". Носител съм на златна и платинена плоча.

С цялото ми уважение към колегите, които са пели на "Златния орфей", бих искал да кажа, че аз не бях допуснат до него заради произхода си, но през това време пътувах и бях солист на Московския мюзикхол и три месеца закривах програмата. Няколко месеца работих с Ленинградската филхармония, 5 години в СССР и България с голямата Лили Иванова. С радио оркестъра с диригент Вили Казасян работихме повече от 3 месеца в чужбина заедно с Мими Иванова и Катя Филипова. Пял съм в Куба с Йорданка Христова. Та, питам се, аз с какво не заслужавам да получа пенсия, след като имам толкова богата история зад гърба си?! Написал съм името си със златни букви в българската музика, но реално не заслужавам поради една приумица пенсията, която съм заслужил с огромен труд през тези над 55 години активна кариера.

Да изнесеш хиляди концерти у нас и в чужбина, да получиш първа награда на фестивала "Песни за Варна",  първа награда на "Бургас, морето и неговите трудови хора", първа награда от "Пирин фолк", да бъдеш солист на Московския мюзикхол, да гостуваш с радио оркестъра на БНР в СССР повече от 3 месеца, да продаваш милиони плочи, издадени от "Балкантон", да бъдеш почетен гражданин на 3 града – Бургас, Шумен и Орхангази за културен принос между двете държави Българя и Турция и накрая какво?! Взех минимална пенсия от 115 лева, която после стана 150, а сега е 212", възмутен е изпълнителят на "Злато мое".

Той обяснява, че зад успеха му се крие доста труд, а целта на усилията му била да популяризира българската култура у нас и в чужбина. В "борбата" участвали всички колеги от неговото поколение. Повече от 10 години настоявали за достойно възнаграждение за положения дългогодишен труд. Първоначално спряганата сума от Културното министерство била обявена на 700 лева. Без никакви пояснения станало ясно, че на творците ще се отпускат 500 лева, с които ще трябва да оцеляват по време на рецесия и извънредна епидемична обстановка, когато участията на сцената са значително редуцирани.  

Мустафа Чаушев намира решението на министър Банов за обидно и крайно неуважително. Той е убеден, че всички изпълнители със солиден стаж зад гърба си трябва да получават достойна сума, с която да могат да погасяват най-належащите си разходи.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    26 86 Отговор
    Прославил бил... кой те знае тебе бе??

    Коментиран от #34

  • 2 Боил Банов

    20 76 Отговор
    Защото си некадърен певец никога не си работил и българите винаги чакате всичко наготово вие имате най-мизерната държава мразя България
  • 3 Холмс

    29 39 Отговор
    "Искам да си кротка
    С пъргава походка..."
    С тези тъпотии ли е прославил?
    Колко вноски е платил че да има висока пенсия?
  • 4 ТОЙ СИ КАЗА ЗАЩО

    13 8 Отговор
    Защото Боил Банов каза че с мноого дебела глава . . . Ето за това ! ! !
  • 5 Диверсант

    34 4 Отговор
    Много просто, излизаш зад граница влизаш като мигрант и ти дават 1200.
  • 6 пенсионера

    36 15 Отговор
    да каже колко имота има и колко зема от наеми !! ко ревът тия алчници, га ядаха и пиха добре им беше .....,.,

    Коментиран от #8, #11

  • 7 Прославил бил България!?!?

    34 16 Отговор
    Какви хленчиш? Инженери, металурзи, химици, физици... всичко това Кратуната зачеркна с лека ръка. Те не хленчат, но те ще му извадят езика през ануса. Между другото, спомняш ли си голямата снимка и лозунгите "Вън държавата от изкуството!" Какво искаш сега от държавата, нали я изгони?
  • 8 кукуленд

    38 7 Отговор

    До коментар #6 от "пенсионера":

    Да не си му купил ти имотите??? Подигравка е такава пенсия за всеки един пенсионер. Както е подигравка 35 лева за дете

    Коментиран от #16

  • 9 Ако беше гласувал за патриотите

    7 10 Отговор
    Сега пенсията щеше да ти е 300 лв, а Волен обещаваше 500
  • 10 Боби

    22 2 Отговор
    Защото Банов незнае колко пари са това.
  • 11 чушкопек

    30 5 Отговор

    До коментар #6 от "пенсионера":

    Алоууу, добре ли си или умираш от завист и злоба? Тези хора като Чаушев са радвали милиони хора, милион пъти и продължават да радват с изкуството си сега и тогава, когато няма да ги има на този свят

    Коментиран от #18

  • 12 Кумчо Вълчо

    23 2 Отговор
    Ей големи сте простаци, плювалници такива.
    Тъй ли един поне не се опита да го разбере човека.

    Коментиран от #17

  • 13 Аноним

    22 9 Отговор
    Защото си прибирал хонорари тлъсти и не си ги декларирал елементарно взимаш социална пенсия и аз ако не бях внасял 40 г щях да живея в палат като теб но без пенсия
  • 14 фен

    16 3 Отговор
    Родителите ми са с пълен трудов стаж и минимални пенсии.Не реви всички пенсионери са така че и по лошо ще става.
  • 15 456

    15 2 Отговор
    E за Криско, дето ' Ало Банов съм" го поздрави за рождения му ден и понеже има огромни заслуги за "културата" сигурно ще има и добра - 300 лв, - пенсия,,,След 33 години!
  • 16 Бачо Киро

    24 3 Отговор

    До коментар #8 от "кукуленд":

    Цял живот е прибирал на черно, после реват? Всичките певци цял живот не плащат нищо, сега се разревали за пенсии? Получава социална, туй то, колко да получи като не е внасял? Иначе накупил имоти, ма реве за пенсия? В САЩ примерно знаеш какво щеше да му се случи, нали?

    Коментиран от #20

  • 17 Бачо Киро

    16 6 Отговор

    До коментар #12 от "Кумчо Вълчо":

    Разбираме го - никога не е плащал данъци, а реве за пенсия. Прибирал под масата...
  • 18 Бачо Киро

    13 6 Отговор

    До коментар #11 от "чушкопек":

    Да беше декларирал, ама нали са много велики и пари не обичат да дават, сега пенсията била малка...
  • 19 Роза

    13 6 Отговор
    Напълно подкрепям претенциите на талантливия певец Мустафа Чаушев.Такава пенсия е подигравка с достойнството му.Още повече,че той не е останал да пее в Турция, където вероятно щеше да бъде много по-добре материално,а си е останал докрай български певец,който е прославил България!Срам и позор за политиците ни!
  • 20 шматок паток

    13 4 Отговор

    До коментар #16 от "Бачо Киро":

    Заслужава по висока пенсия от 220 лева. Като кажат твоето име някъде, никой не те знае,а и затова ползваш ник Бачо Киро, лежиш на чужд гръб, но като кажат Чаушев, Л. Иванова, Ст. Данаилов, Г. Парцалев......, всеки ги знае, защото тези хора са допринесли нещо за България, не може да се подиграваш с тях под хвърляйки им 200 лева. Това, че са инвестирали в имоти, няма нищо общо с това, което държавата трябва да им дава.
  • 21 Използвай козовете на името си

    6 4 Отговор
    Завърти се около "Козяка".
  • 22 Окрадохте милиарди

    11 4 Отговор
    Ама за шепата доказали се хора на изкуството нямате пари.
  • 23 Гагауз (гюкогуз)

    7 6 Отговор
    Дискриминация в расистка България .
  • 24 месара

    6 6 Отговор
    а така добре си живеехте при комунизма ! е да ама отдавна не е като преди ! бил ни прославил в ссср и гдр , турция , ах каква гордост . сърди се на тия дето те пращаха да пееш там по партийна линия ! хората по нивите дето жънеха хиляди декари , металурзи , лекари ......., да не би да са взимали полагащите им се пенсии ? Стоянка Мутафова , Лолова ,.....да не са взимала тавана , за това кой е виновен ? ами бкп бе чаушев !

    Коментиран от #31

  • 25 9656

    9 2 Отговор
    Когато си вземал хонорарите защо не си внасял осигурителни вноски ?
    Размерът на пенсията се определя от осигурителния доход-т.е от осигурителните вноски, които си внасял в НОИ.Който внася ниски осигуровки заслужава и малка пенсия. Така е и по закон, а той е много справедлив. Познавайте и спазвайте законите , а не се жалвайте.
  • 26 Грейс

    10 2 Отговор
    Много хленчене от артистичния и музикален елит на възраст по повод пенсиите! Ами, когато вие живеехте с много по високи доходи по времето на социализма ние да не би да ревяхме, че пеете по чужбина и в имахте големите пари? И стига вече с тези пенсии. Аз също съм пенсионер с 300 л и то защото мъжът ми почина на 54 г., та да чукна на дърво не пия много лекарства и живея в гарсониера, големия апартамент го дадох на дъщерята не се оплаквам стигат ми, защото колко му трябва на възрастен човек. Колко може да изяде, да изпие, какви и защо нови дрехи и обувки да купува? Аз не мечтая да ходя на Хавсйте или Малдиви те, ходя рядко на кино, на заведение също. Е стига ревове особено от вас, които сигурно са спастрили достатъчно от славата си. Всъщност никога никой не казва, а Тина Тътнър, ПолМакартни, и други филмови и музикални звезди вземат ли пенсия?

    Коментиран от #30

  • 27 Димитър

    6 5 Отговор
    Защо сега питате г-н Чаушев от кога сте пенсионер от вчера ли? Някога данъци и осигуровки плащал ли сте или само чисти хонорари?
  • 28 ПЕНКО

    6 3 Отговор
    ТРАЛАЛАЛА ЛАЛАЛА -НЕ ВНАСЯ ПАРИ В НОИ !!! АЗ БЯХ ВОЙНИК -ТОЙ НЕ ! АЗ БЯХ СТУДУНТ -ТОЙ НЕ! АЗ БЯХ УЧИТЕЛ -ТОЙ НЕ ! АЗ БЯХ В МВР - ТОЙ НЕ ! РАБОТИХ В 4 ЗАВОДА -ТОЙ НЕ ! И ОЩЕ БЛЪСКАХ -А ТОЙ НЕ ! И ЛИЛИ ИВАНОВА НЯМА ПРИНОС В НОИ - АМА СИ Е МИЛИОНЕРКА ОТ ГЕПЕНИТЕ ПАРИ- ЗАСЛУЖЕНО !!!!!!!

    Коментиран от #29

  • 29 БО COVID-19

    5 0 Отговор

    До коментар #28 от "ПЕНКО":

    И "най-важното" – баба Лили (или лейди Баба) е полковник от запаса!
    Не си спомням кой министър на войната ѝ даде това звание.
  • 30 Тина

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Грейс":

    Търнар и Макартни и всички там не ги мисли. Те работят при друга икономика и милионите, натрупали от концерти са вкарани в инструменти, с които ще останат милионери и след смъртта.
  • 31 Дърваря

    3 5 Отговор

    До коментар #24 от "месара":

    Гледай си месарницата и не се провивай. Всеки занаят си има чалъм и от всяко дърво свирка не става. ..
    Ако беше запознат с професията на певеца М.Чаушев (и всички останали) щеше да знаеш, че голяма чат от "големите" пари, които
    а "прибирали" са били предназначени за РАЗХОДИ - за автори на музика и текст, за озвучителна апаратура, за сценични костюми..., но не са им били признавани, за разлика от рентиерите, които ползват 20% необлагаем доход..
  • 32 незнайко

    0 0 Отговор
    Дааа ,максимата (музикант къща не храни ), май ще излезе вярна за БЪЛГАРИЯ разбира се ! Всички певци трябва да получават еднаква пенсия ! Каквото са спестили от дейноста си е отделна работа . Същото се отнася и за оркестрантите .
  • 33 Лемеж

    0 1 Отговор
    Щот си чалгар
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.