Last news in Fakti

12 Ноември, 2020 08:53 2 280 3

Приказките на Умберто Еко за първи път на български език

  • умберто еко-
  • приказки-
  • превод-
  • български език

Умберто Еко е написал три истории за деца

Приказките на Умберто Еко за първи път на български език - 1
Снимкa: Shutterstock

"Рядко някой знае, че Умберто Еко е писал и за деца", каза пред БНР Гергана Димитрова, редактор на сборника "Три приказки".

"Мисля, че Еко е искал да поднесе на достъпен език големите теми, които ни тормозят от много, много години насам", сподели тя.

Умберто Еко е написал три истории за деца - все за Космоса, две от тях излизат през 1966 година, последната издава през 1992 година. Като всеки голям писател, той се вълнува от важните теми на съвремието - войните, липсата на толерантност, замърсяването, унищожаването на природата. Това са и темите, които той иска да сподели с малките:

"Темите са били актуални тогава, но са актуални и днес", подчерта Димитрова.

Илюстрациите на приказките са на Еудженио Карми - любимият художник на Умберто Еко:

"Те са необичайни за българските читатели, тъй като са направени като колажи, което е необичайно и за детски илюстрации у нас", посочи Гергана Димитрова.

Преводът е на Нева Мичева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 един от многото

    1 7 Отговор
    Този е толкова тегав за четене , представям си приказките му , вместо да приспят някое дете по вероятно е да го разплачат.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.