Last news in Fakti

28 Ноември, 2020 12:24 2 532 2

Премиерата на „Електра“ от Рихард Щраус в Софийската опера - изумителен театър, изумителни певци, изумителен оркестър

  • софийска опера-
  • премиера-
  • електра-
  • пламен карталов-
  • опера

Това споделя впечатлен зрител на постановката

Премиерата на „Електра“ от Рихард Щраус в Софийската опера - изумителен театър, изумителни певци, изумителен оркестър - 1
Снимка: Софийска опера

Първото изпълнение на модернистичната творба на Щраус донесе изключителен успех на всички участници в тази невероятна продукция – една постановка, сътворена по време на пандемия, която дълго време ще се помни, пише Бронислава Игнатова. Сложните условия белязаха целия репетиционен период, премиерата беше отлагана два пъти, пише . Но снощи, при изключително стриктно спазване на противоепидемичните мерки, публиката присъства на историческо събитие – първото изпълнение на „Електра“ в България и то с изцяло български солистичен състав. Блестящи Лилия Кехайова, Цветана Бандаловска и Гергана Русекова в трите главни женски образога на Електра, Хризотемис и Клитемнестра, перфектни Атанас Младенов и Емил Павлов като Орест и Егист, великолепно сценично присъствие на петте прислужници /Виолета Радомирска, Александрина Андреева, Ина Петрова, Силвия Тенева, Румяна Петрова/. И още – Силвана Пръвчева и Станислава Момекова, Ангел Христов, Баясгалан Дашням, Ангел Антонов и Димитър Станчев.

Оркестърът на Софийската опера под диригентството на Евън-Алексис Крист показа изключително високо ниво на музициране. Водени от темпераментния маестро и концертмайстора Людмил Ненчев, музикантите изпълниха трудната партитура с очарователни нюанси, цветове и динамики. Фантастично свирене на щрайха, както и на всички духови и ударни секции!

И този път постановъчният екип беше международен. Режисьорът Пламен Карталов прави една почти филмова версия на операта на Щраус, обогатена с новаторската сценография на Свен Йонке, костюмите на Лео Кулаш и хореографията на Фреди Франдзути. Художественото осветление на Андрей Хайдиняк допълваше режисьорската концепция и свърза всички елементи на спектакъла в изящна линия. Образите в постановката са изградени с изчистени, но много драматични, движения по сцената и с елементи на танц. Характерите се разкриват в течение на действието, което държеше зрителите в напрежение почти през цялото време. Детайлите, символите, работата с текста – всичко бе изпипано до краен предел. Не забравяме да отбележим безценната работа на асистент-режисьора Вера Петрова и корепетитора Йоланта Смолянова, подпомогната от колегата ѝ Ричард Уайлдс от Баварската опера в Мюнхен, както и прецизността на всички технически служби.

„Електра“ на софийска сцена представлява визията на Пламен Карталов за развитието на Софийската опера оттук нататък и за приобщаването на публиката към един по-нетрадиционен оперен репертоар. И въпреки че първото изпълнение на „Електра“ се роди по време на пандемия и тежки изпитания на духа, с тази постановка Софийската опера се присъединява към най-престижните оперни театри в света, които имат в репертоара си модернистичната творба на Рихард Щраус.

Премиерата беше посетена от Вицепрезидента на България Илияна Йотова, австрийския музикален критик Клаус Биланд, множество гости от чужбина. Поздравителни адреси и цветя до участниците в спектакъла и постановъчния екип бяха изпратени от Президента на България Румен Радев и съпругата му, министъра на културата Боил Банов, кмета на София Йорданка Фандъкова, Държавния музикален театър, Държавна опера - Варна, Държавна опера –Пловдив, Симфониета Видин, община Белоградчик и Каолин ЕАД.

След края на представлението, акад. Карталов призова публиката и артистите да отдадат последна почит към големия български тенор Камен Чанев, загубил битката с вируса COVID-19.

Премиера по време на пандемия! Премиера, подготвена с неуморен труд, за да донесе радост на хората и да им покаже красотата на изкуството. Премиера – тържество на духа!

Добре дошла на нашата сцена, „Електра“! Браво на всички!


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    5 3 Отговор
    всички селяндури да се наредят на опашката / не говоря за кореняците 15 000 жители през освобождението/ така се разрастна тоя град че станаха много столичани повече
  • 2 Иво

    0 3 Отговор
    Взрив на Ковид в Операта ще има след броени дни заради тази премиера, уви.... каква е тази премиера, напук на мерките за социално дистанциране?