Last news in Fakti

19 Април, 2021 10:16 2 002 11

Откриха Епископската базилика в Пловдив (ВИДЕО)

  • базилика-
  • пловдив-
  • епископска базилика-
  • церемония

Херо Мустафа присъства на официалната церемония

На специална онлайн церемония се състоя откриването на Епископската базилика в Пловдив. Раннохристиянският археологически паметник датира от 4 век и показва над 2000 кв. м. цветни подови мозайки, пише novini.bg.

Събитието се проведе в присъствието на малко гости заради епидемичните мерки у нас. Освен кмета на Пловдив Здравко Димитров, присъстваше и американският посланик Херо Мустафа. Интересът към откриването на базиликата в социалните мрежи беше голям.

Възхитителните мозайки и богата археология, открити тук, бяха реставрирани и експонирани благодарение на публично-частното партньорство между Община Пловдив, Фондация „Америка за България“ и Министерство на културата.

Около час продължи церемонията. Беше представена подробна информация за самата базилика.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    0 11 Отговор
    Как не откриха във Филипополис една БГ керемида? Изровиха базилика от 4-ти век, а старобългарски пласт нема? Дали не са ви домъкнали руснаците с 2-3 кораба от Кабардинско и с малко гръцки ром заформили "нацията"?

    Коментиран от #7, #10, #11

  • 2 бъбъ

    4 1 Отговор
    Ауууууу...как без мен?
  • 3 УЖАС

    2 1 Отговор
    Америка за България присъства, Херо и той, а ББ го няма що така! Баш КОЙто е давал парите го няма!
  • 4 Нмрщн

    2 1 Отговор
    До коментар 1. Е как да има, като и Крум и Калоян завладявайки Пловдив разрушават де каквото докопат!
  • 5 седящият бик

    3 1 Отговор
    мустафата е оглеждала археологическите находки, вероятно за да прецени стават ли за транспортиране. като едни от музеите в ирак. примерно.
  • 6 TOTO

    4 1 Отговор
    Базиликата е построена от американците през 9 век преди христа
  • 7 Ти си историчар

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Е, как ще открият, когато немският романтизъм създава ореола на великата гръцка цивилизация, от там и на великата римска цивилизация, така всички цивилизации преди тях остават в сянка - това са тази на траките на Балканите и на етруските племена на Апенинския полуостров.
    Между другото, Епископската базилика в Пловдив е настроена върху стар тракийски храм.
    Задачка:
    Плиска е бил най-големият каменен град в Европа, след него се нареждат градове като Константинопол или Аахен - столицата на Франкската империя на Карл Велики. Те са много по-малки от Плиска.
    С такъв плитък ум, някога задавал ли си въпроса, защо изчезна цял град като Плиска, но малкия Акропол в Атина остана непокътнат?!!

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ти си историчар":

    Още навремето, френският президент Валери Жискар деСтен е казал, че Европа без Гърция е като дете без акт за раждане. Съвременната ренесансова Европа е плод на идеалисти утописти, които почти 20 века след залеза на елинизма се заемат да го възраждат и на тази база да изградят една нова епоха, епохата на Ренесанса. Цялата ни позната антична гръцка култура е създадена през Ренесанса, включително и Илиадата. Илиадата е достигнала до нас в множество РЕНЕСАНСОВИ ръкописи на латински и ренесансо-омиров старогръцки. Оригинален старогръцки ръкопис на Илиада няма запазен, има такъв на латински , известният на учените Сирийски ръкопис, за когото последните, забележете допускат, че може и да е превод от гръцки ръкопис, който може би, бил изчезнал. ЕВРОПА ДО ПОСЛЕДНО ЩЕ ПОДКРЕПЯ СВОЯТА ИЛЮЗИЯ ГЪРЦИЯ, ЗАЩОТО НА ТАЗИ ИЛЮЗИЯ СЕ ГРАДИ ЕВРОПЕЙСКАТА ИДЕНТИЧНОСТ, а нас БЪЛГАРИТЕ, първа възможност ще ни зачеркне от картата.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Поздравления за рядко ""хубавия"" постинг, но докато сме налапали тракийската въдичка нищо не може да се промени. Тъй като това е малко неясно, то в прав текст: ТРАК Е РУГАТЕЛНО-ОБИДЕН ПРЯКОР В ДРЕВНОСТТА. Както изчезнаха г.я.у.р.и.т.е, по същия начин са изчезнали и траките близо 20 века по-рано. Не се дразнете, но това показва логиката защото: Коренният балкански човек не се e самоназовавал ТРАК. Ако ТРАК е било престижен прякор, то поне едно от над стоте местни тракийски племена е щяло да го приеме за етноним.