1 307 29

Столицата ни ще разполага със Стена на българските праведници, спасили евреи през войната

Мемориалът ще бъде в 134 СУ „Димчо Дебелянов“

Столицата ни ще разполага със Стена на българските праведници, спасили евреи през войната

Мемориал „Стената на българските праведници" ще има в София вече. Той е посветен на 20-ината българи, удостоени със званието „Праведници на света“ от израелския институт Яд Вашем в знак на признателност за това, че са спасили евреи по време на Втората световна война.

Мемориалът ще бъде в 134 СУ „Димчо Дебелянов“.

България, за разлика от другите европейски страни през Втората световна война, успява да спаси своите граждани евреи от депортиране в концлагерите. Спасението става истинска национална кауза на българите благодарение на волята и усилията на много хора - политици, духовници, творци, общественици и граждани.

„Днес отдаваме почит на незабравените лица на спасението, на хората, рискували своя собствен живот и на своите близки, рискували домовете си в името на спасението на чуждия живот. Това са праведниците на нашето отечество“, казва госпожа Весела Палдъмова, директор на 134 СУ „Димчо Дебелянов“.

Мемориалът „Стената на българските праведници на света“ е изработен по идея и със средства на Роман Стоянов, потомък на един от тези герои и основател на Българо-еврейския културен институт. Досега в никоя държава не е поставян подобен мемориал.

„Нашата цел не е просто да издигнем паметник на българските герои, а да запазим живия смисъл на тяхното дело и да покажем, че ние помним", казва Роман Стоянов. Желанието ни е да обединяваме хората, които обичат България и същевременно уважават и ценят приноса на евреите и еврейската общност за развитието ѝ.

Всички, които ще присъстват на събитието, ще докажат и своята готовност да се противопоставят на проявите на антисемитизъм, ксенофобия и реч на омразата, допълва той.

Официални гости на събитието ще бъдат вицепрезидентът Илияна Йотова, зам.-министърът на образованието Мария Гайдарска, зам.-кметът на Столична община Дончо Барбалов, представители на чуждестранните дипломатически мисии в България, на религиозните общности, учени, културни дейци, общественици и граждани.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.

Свързани новини

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Комуниста

  8 7 Отговор
  Да се вфщдигне и мемориал на антифашистите които отсрамиха Княжество България пред Света периода 1939 - 1941!!!

  Коментиран от #3, #4, #8, #21

 • 2 324

  6 1 Отговор
  Познавайки един българофоб Сюлейманѝ тези праведници можеха да не спасят семката, от която се е пръкнали този.
 • 3 Нейко Томов

  0 0 Отговор

  До коментар #1 от "Комуниста":

  Прав си но в този период България не е била княжество царство
 • 4 Издигни

  5 4 Отговор

  До коментар #1 от "Комуниста":

  го ти , щом искаш !
 • 5 Бонговец

  7 0 Отговор
  Да направят една статуя на Исус.Белким спаси народа ни от политиците
 • 6 Отряд,, Чавдар "

  8 8 Отговор
  ПАМЕТНИК НОВ ДА ВДИГНЕТЕ НА ДЕЦАТА ОТ ЯСТРЕБИНО-СТОЙНЕ, НАДЕЖДА, ИВАН, ДИМТРИНКА, БЛИЗНАЧКИТЕ ЦЕНКА И ЦВЕТАНКА! НЕ СЕ ПРАВЕТЕ ФАШИСТИ, ЧЕ В БГ НЕ Е ИМАЛО ФАШИЗЪМ ТЕЗИ ДЕЦА КОЙ ГИ УБИ И МАЛКИЯ - МИТКО ПАУЗОВ И МНОГО ДРУГИ ДЕЦА И ПАРТИЗАНИ АНТИФАШИСТИ!

 • 7 Любопитен

  10 3 Отговор
  Никой ли не си задава въпроса от кого са спасени. От българското правителство разбира се. Нали се твърди че България е била самостоятелна държава. Защо не спаси евреите от новоприсъединените територии. Много просто. Те не бяха ново присъединени а само ни бяха дадени за администратиране и за воюване със съпротивата на тези територии и то временно до завършването на войната.
 • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 9 Farenhait

  7 4 Отговор
  Фашисти махнахте паметника на антифашистите 5те РМС обаче върнахте земите на тази фамилия царска дето вкара България в две нац катастрофи една след друга!

  Коментиран от #22

 • 10 Знам имената

  1 2 Отговор
  На някои от тези праведници. Тяхното дело в това отношение е било справедливо. Част от тях обаче гласуваха за обявяване война на Америка и Англия в народното събрание е това праведно отношение ли е?

  Коментиран от #24

 • 11 И тези дошли на чужда земя бизнес да пра

  6 1 Отговор
  НА ВСЯКА ЦЕНА ДА БЪДЕ НАОИСАНИ ИМЕНАТА НА ГАД ЗЕЕВИ, АЛЕКСАНДЪР БОЖКОВ, СОКОМОН ПАСИ, ВИЛХЕЛМ КРАУЗЕ, ЕЛЕНА ПОПТОДОРОВА И ДА НЕ ИЗПУСНЕМ НЯКОЙ....А БЕ ЦЯЛА ПЛЕЯДА ХЕРУВИМИ И СЕРАФИМИ!
 • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 13 Комуниста

  2 4 Отговор

  До коментар #8 от "Народна памет":

  Все едно слушам турчин дето се оплаква от възродителния процес! Никой не ги е помакедончвал, те сами се зоват македонци от край време!
 • 14 хиндо злъчката

  5 2 Отговор
  АБЕ ОТ КАКТО СЛУШАХ НЯКАКВО ПРОФЕСОРЧЕ ВИЛИ ЛИЛКОВ МАЙ СЕ КАЗВА - МРАЗИМ ЧИФ-УТИ-ТЕ БЕЗМЕРНО
 • 15 Ако

  3 4 Отговор
  Не бяха комунистите фашисткият варваризъм щеше да властва над целия свят. Забелязва се и в този форум някои техни последователи да се изявяват от време на време
 • 16 ТаУмВзе

  1 2 Отговор
  МОШЕ! ПОМНИ, ЧЕ НЕБЕСАТА НЕ СА ТВОИ! НИИ ЕДИНСТВЕНАТА НАЦИЯ НА СВЕТА, СПАСИЛА ВИ ОТ ХИТЛЕР. НИЕ ПОМНИМ, ТВОЯТА ЧЕРНА БЛАГОДАРНОСТ.

  Коментиран от #20

 • 17 Александър Македонски

  0 0 Отговор
  Македонизмът не се е появил през 1945 година първите му кълнове започват с разкола в освободителното движение в две посоки. Едната е борбата да бъде за присъединяването на тези земи към България след освобождението от турците а другата е целяла да се постигне автономия И едва по-късно да се потърси присъединение към България по примера на СЪЕДИНЕНИЕТО Този разкол по стара българска традиция започнал да става все по задълбочен и дори се стига до кървави схватки между двете крила на организацията. Международната обстановка способства за надделяването на македонистите и те да отидат на крайни позиции които днес виждаме да застъпват днешните техни управници
 • 18 Хайл Хитлер

  7 3 Отговор
  Българина още веднъж е показал какво тъпоо говедоо е

  Коментиран от #19

 • 19 Добре

  1 3 Отговор

  До коментар #18 от "Хайл Хитлер":

  Си се определил но тъпите говеда не са чак толкова много сред българите
 • 20 Любопитен

  0 0 Отговор

  До коментар #16 от "ТаУмВзе":

  Излиза че Хитлер е имал някаква власт на България или не е така
 • 21 бл.134 в Зап. парк

  0 1 Отговор

  До коментар #1 от "Комуниста":

  Много добре . Но предлагам да е на мястото на НДК - нека да го бутнат . И да построят най- големия паметник в цяла България . Нека да се вижда от Космоса. Парите да дойдат от Рени , Пеевски и Божков . Но не по малко от 1 милиард

 • 22 ИМПЕРИАЛИСТ

  5 3 Отговор

  До коментар #9 от "Farenhait":

  1. В Бългaрия нямa пaртийнa oргaнизaция нa фaшиcти...Ниe cмe били кoнcтитуциoннa мoнaрхия и в тoзи пeриoд, нaрoднитe прeдcтaвитeли ca избирaни МAЖOРИТAРНO... 2. Тeзи, "Пeтимa oт РМC", ca виcши кoмуниcтичecки функциoнeри и само Чанкова е работила в детските си години, останалите нямaт изрaбoтeнa и eднa НAДНИЦA, нo пък ca ръкoвoдитeли нa Рaбoтничecкия Млaдeжки Cъюз....К,вo им прeчи, a? 3. Eднa oт грeшкитe нa прeхoдa oт „coциaлизЪмЪт” e , чe нe ce oргaнизирaхa зaвeдeния зa прeвъзпитaниe нa кoмуниcти. Зaтoвa oщe дългo щe чeтeмЕ и cлушaмe идиoтщини.

  Коментиран от #23, #29

 • 23 Коментатор

  4 0 Отговор

  До коментар #22 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

  Партийна организация на фашисти България може да не е имало но легионерите се бяха открито фашистка организация А също така и организацията бранник младежка фашистка организация И по същество политиката на държавата беше фашистка и много близък съюзник на Хитлер със Всестранна на поддръжка на по същество фашистка Германия Е какво повече от това главорезите шетаха из цялата страна

  Коментиран от #25

 • 24 ИМПЕРИАЛИСТ

  2 0 Отговор

  До коментар #10 от "Знам имената":

  Явно сте се объркал, точно два дни след като ТЕ ни обяват война. Пак са по-почтени от техния съюзник СССР, който непрекъснато изпраща диверсанти и вербува маса шпиони.... докато накрая ни обявява с нищо непредизвикана ВОЙНА и ни окупира ...та до днес.
 • 25 ИМПЕРИАЛИСТ

  3 1 Отговор

  До коментар #23 от "Коментатор":

  Доста неграмотен партиен агитатор сте...Разлика между "фашизъм" и "националСОЦИАЛИЗЪМ"(НАЦИЗЪМ) правите ли?
 • 26 аве

  1 1 Отговор
  ако някой ше дига паментник, не трябва ли да е от спасените? що за сбъркана българска логика. тоя инициатое няма ли си достойна работа да върши
 • 27 Не показвайте снимки на Борисов от Стари

  1 0 Отговор
  Времена, сега е Гражданина Борисов!!!
 • 28 Гост

  3 0 Отговор
  Спасяването на човешки живот е благородно.
 • 29 безпартиен

  2 1 Отговор

  До коментар #22 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

  Във всяка една държава и във всяко законодателство лице излязло в нелегалност и с оръжие извършващо убийства и атентати се нарича ТЕРОРИСТ,колкото и да са несправедливи законите!!!!Законите са за това,за да се спазват!Такива са били-трябва да се спазват!Направете го сега този номер и се опитайте както тогава да освободите народа от тава което е избрал!Освободители ли ще бъдете или терористи???

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.