Last news in Fakti

5 Февруари, 2013 21:30 1 505 0

Театрален спектакъл за младите, СПИН-а и имунния дефицит на обществото

  • спин-
  • пиеса-
  • спектакъл-
  • полярния кръг

Сдружение „Реплика“, театър „Йозеф Бойс“ – Москва, и Център за  култура и дебат „Червената къща” представят сценичен проект, който се реализира за първи път в България. Той се нарича „Истина...отвъд Полярния кръг“ по едноименната пиеса на Юрий Клавдиев.

Това е сценична версия на интервюта на реално съществуващи млади хора, носители на вируса на СПИН. Норилск – градът, където се развива действието, е вторият по големина в света град, разположен отвъд Полярния кръг. Един от най-студените и екологично замърсени градове на света. С вируса на СПИН там са заразени 7 от 10 момичета и момчета.

Режисьор на нестандартния спектакъл е Георг Жено (Германия), а сценограф – Ксения Перетрухина (Русия), в съструдничество с Яков Каждан.

Участват вече известните наши млади актьори Ованес Торосян, Милко Йовчев, Ивайло Драгиев, Благой Бойчев, Милена Ерменкова, Боряна Пенева, Ирина Андреева, както и по-опитната им колежка Красимира Кузманова. Преводът е на Василка Бумбарова. 

Премиерните представления са на 8 февруари от 18.30 и 21.00 часа в „Червената къща“


От създателите:

Спектакълът е по пиесата  на руския драматург Юрий Клавдиев „Истина ...отвъд Полярния кръг”, която поставя не абстрактни, а реални  проблеми, свързани със заразените от вируса на ХИВ, за изолацията им и имунната недостатъчност на обществото ни.

Целта ни е не просто да поставим поредния спектакъл, събрал млади актьори, а да предизвикаме обществена дискусия по един въпрос, около който се мълчи в обществото ни.

Нещо като театрална терапия за обществото: чрез средствата на документалния театър да разкажем  неприятната и скрита истина за живота на носителите на ХИВ и отношението на обществото към тях, за отритнатите мечти, за стъпканите илюзии.

Целта ни  е да изследваме състоянието на хората, над които съдбата е произнесла смъртна присъда, но е отсрочила изпълнението за неопределено време.

 

За пиесата:

Пиесата на Юрий Клавдиев «Истина...отвъд Полярния кръг» е написана в  драматургичната техника вербатим или с други думи казано - това е документална драма.

Героите на пиесата са истински, не абстрактни персонажи, измислени  от автора и режисьора.
Не е важно по какъв начин са се заразили и разболели, но днес те са категорично отхвърлени от социума.

Те се срещат и организират комуна, нещо като «град на слънцето» и животът за тях започва отново. Чувствата, мислите и емоциите им са с повишена контрастност. Смъртоносната болест провокира нов светъл и чист поглед към живота. Всички те, като нас, искат да живеят. Точно толкова, колкото им остава. И през това време да бъдат щастливи.

Пиесата е написана на базата на интервюта с хора носители на ХИВ, събрани в сътрудничество с благотворителната фондация “Кризисен център за социално-психологическа помощ “ 69 паралел” в Норилск, Русия.

“Истина... отвъд Полярния кръг” е пиеса за границите на Бога, за момента на самосъзнаването ти като човек. За великия подарък, какъвто за много ХИВ-позитивни  е вирусът. Повярвайте ми, това е така. Аз самият съм  учуден.”

Юрий Клавдиев
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА