Last news in Fakti

21 Август, 2021 16:14 2 306 11

Започват честванията по повод 118 години от Илинденско-Преображенското въстание

  • илинденско-преображенското въстание-
  • унибит

УниБИТ представя изложба, която е експонирана в музея на Петрова нива

Започват честванията по повод 118 години от Илинденско-Преображенското въстание - 1
Снимка: Архив

Днес започват официалните, национални чествания по повод отбелязването на 118 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание (1903).

Ежегодно те се организират от община Малко Търново и Съюза на Тракийските дружества в местността Петрова нива. Важен момент от честванията през тази година е участието на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ), който представя подготвената от екип от преподаватели, докторанти и студенти изложба, посветена на Странджанската епопея, която е експонирана в музея на Петрова нива.

Изложбата е резултат от дългогодишните партньорски взаимоотношения и сътрудничество в областта на науката и културата между УниБИТ, Община Малко Търново и Исторически музей "Проф. Александър Фол" и е реализирана във връзка с научноизследователски проект „Иновативен модел за изследване и социализация на Странджанското книжовно-документално културно наследство“, по Договор ДН05/5 от 14.12.2016 г., финансиран от Фонд „Научни изследвания“ при Министерство на образованието и науката.

Екипът от преподаватели, докторанти и студенти, съвместно с уредниците на музея и с любезното съдействие на проф. д.и.н. Светлозар Елдъров изготвиха изложбата, която включва общо 40 табла, които разказват предисторията, самия ход на въстанието, както и последиците от него. Изложбените табла съдържат богат текстови, снимков и архивен материал, представящ образите на голяма част от войводите, подвойводите и смъртните дружини, отдали живота си за каузата за освобождение на изконните български територии в Тракия и Македония.

Домакин на събора е кметът на община Малко Търнова г-н Илиян Янчев. Очаква се на Националния възпоменателен събор да присъстват Президентът на Република България г-н Румен Радев, Вицепрезидентът - г-жа Илияна Йотова, представители на тракийските дружества, културни дейци, общественици, наследници на тракийци, както и много други граждани от цялата страна.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бг патреоте

    5 8 Отговор
    Честванията са на софрата ядене и пиене до пръсване.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гост

    3 0 Отговор
    "В лицето на въстаналите македонци Турция виждаше най-завършеното въплощение на българското бунтарство." - Христо Силянов, деец на ВМОРО. - Пратете го това на Заев.
  • 10 Ссс

    1 3 Отговор
    Терористи....
  • 11 БСП на Бунището

    0 3 Отговор
    И начело на Тракийските Дружества червения цървул,Комунистическия престъпник Красимир Премянов....Аз,като правнук на бежанци от село Малък Манастир, Дедеагач и Чист Тракиец се Отвращавам от присъствието на Комунистическите престъпници сред Нас!!!