Last news in Fakti

19 Март, 2013 11:07 3 679 0

Явор Бахаров и Радина Кърджилова обичат и страдат като Ромео и Жулиета в "Армията"

  • явор бахаров-
  • радина кърджилова-
  • театър "българска армия"
Явор Бахаров и Радина Кърджилова обичат и страдат като Ромео и Жулиета в "Армията" - 1
Радина Кърджилова и Явор Бахаров като Ромео и Жулиета. На другата снимка - Радина с актьора Веселин Анчев. Снимки: Иван Дончев

Утре вечер, в сряда и в четвъртък (21, 22 и 23 март) от 19 ч. в Театър „Българска армия“ са премиерните представления на великата шекспирова трагедия „Ромео и Жулиета“. Режисьор на спектакъла е Николай Ламбрев-Михайловски, а в ролите на влюбените от Верона са младите звезди на трупата Явор Бахаров и Радина Кърджилова.

В емблематичния образ на Меркуцио влиза Георги Къркеланов, а сред главните Монтеки и Капулети са още Веселин Анчев, Ангел Генов, Милен Миланов, Антоанета Добрева-Нети, Илия Добрев, Мирослав Косев, Гергана Данданова, Екатерина Стоянова, Йордан Алексиев. В дойката на Жулиета ще се превъплъти гост-актрисата от Народния театър Албена Колева – дъщеря на големия Тодор Колев.

Авторската музика за спектакъла е на Добрин Векилов-Дони, сценографията – на Нина Пашова, хореографията – на Мила Искренова, сценичният бой – на Камен Иванов. 

„Ромео и Жулиета” на Шекспир  е неистов вик против враждата, ненавистта и насилието. Ромео и Жулиета се обичат, да. Тяхната любов ни е близка, разбираема, но в нея има още нещо освен огъня, освен полета на чувствата, освен екстаза на взаимността. Нещо свещено, неподвластно на спокойното отражение в душите ни, нещо, което е близко до Христовото разпятие и страдание. Тяхната любов не е просто любов, а някаква съзнателна светла, магнетична лудост. Дарба божия! Мисля, че любовта наистина е дарба, талант! И не всекиму е дадено да обича. По-точно да може да обича. Ромео и Жулиета се откриват в осъзнато съпричастие за любов, живот, единомислие... Въпреки всичко. Въпреки законите, непоклатимостта и враждата в кръвта на родовете им. За вселенска хармония се сливат един с друг. За добрина и светлина. За обич.

Но как да се справиш с един свят, с една система, в които единствено важното е навикът да преуспяваш, да притежаваш, да мразиш и унищожаваш  различните от теб. Капулети и Монтеки са разделили, разцепили, разкъсали  Верона, делят я и желаят взаимното си унищожение. „Само ние!” - крещят и едните, и другите", обяснява постановчикът Николай Ламбрев-Михайловски, а между редовете извират неизбежните актуални асоциации по отношение на вечния сюжет.

В последните години в столицата трагедията „Ромео и Жулиета“ имаше своята реализация и в Театър „София“ под режисурата на проф. Здравко Митков. Любопитно е, че тамошният Меркуцио – актьорът Ангел Генов, сега, вече като член на военната трупа, е в състава на актуалния спектакъл, но в друга роля.

В навечерието на настоящия театрален сезон около безсмъртното Шекспирово заглавие се разрази малък скандал. То беше в плановете на Младежкия театър „Николай Бинев“, където творбата трябваше да осъществи на сцена младият Стайко Мурджев с актьорите Бойко Кръстанов и Лилия Гелева като Ромео и Жулиета. Впоследствие се оказа, че към нея има аспирации и Театър „Българска армия“, който също я е заложил в програмата си и шефът на Младежкия Влади Люцканов отстъпи на колегите си от „Раковски“ № 98.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА