Last news in Fakti

28 Март, 2013 19:55 3 272 1

Изровиха фосили на милиони години

  • фосили-
  • милиони години-
  • древни
Изровиха фосили на милиони години - 1
Снимка: BurgasInfo.com

Вкаменелости на древни черупчести мекотели бяха открити при изкопни работи в бургаския квартал Горно Езерово, съобщи "BurgasInfo". Това са две раковини, големи колкото човешка глава, чиято възраст вероятно е милиони години. Находките са изровени при изграждането на новата канализация в квартала и прибрани от кметския наместник Иванка Георгиева. Днес те трябва да бъдат прибрани от вече известената за намереното Цоня Дражева – директор на Регионален музей - Бургас.

Специалистите ще кажат от кой вид и на каква възраст са мекотелите, но находката още веднъж доказва, че назад във времето над земите на днешен Бургас се е плискало море или океан.

Квартал Горно Езерово за втора поредна година се прочува с интересна новина. През 2012-та там се излюпи бяла лястовичка.

Мястото, където са намерени вкаменелостите,  е улица “Каваците”.

BurgasInfo анализира без претенции за точност. От снимката на пръв поглед тези вкаменелости (фосили) на мекотели приличат на амонити, които са живели в периода Силур от ерата на палеозоя – преди  542 до 251 милиона години. Очакваме специалистите да се проинесат по въпроса и скоро да привличаме туристи и с древната находка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 андро

    1 0 Отговор
    А дано,дай Боже.