Last news in Fakti

9 Април, 2013 18:38 2 269 0

Млади русенски математици ще покоряват Хонг Конг

  • математици-
  • русенски-
  • хонг конг-
  • баба тонка-
  • мг-
  • математическа гимназия

В края на март в аулата на МГ „Баба Тонка“, се проведе пресконференция, на която беше обявен отборът, който тази година ще представя Русе на престижното математическо състезание в Хонг Конг - Primary Mathematics World Contest (PMWC). 

Класната ръководителка на VI-а клас – Мирослава Костадинова, която ще води отбора на Русе в Хонг Конг, представи пред журналистите децата, както и спецификите на математическото състезание. „След много контролни и успешни състезания тези момичета и момчета успяха да се класират за Хонг Конг.

Николай Стоилов е с най-много точки, Радомир Радославов, Петър Няголов и Никол Иванова ще представят Русе на този математически форум, в който участваме за пети път. Състезанието е изключително трудно и отговорно – за 70 минути се решават 20 задачи, които са дадени на английски език. Всяка задача носи по 1 точка и има индивидуално и отборно класиране,“ разкри детайли г-жа Костадинова.

„Отборното сработване е много важна част от самото състезание, но нямаме никакви съмнения в децата.“ Стана ясно, че освен умения в математиката избраните възпитаници на МГ „Баба Тонка“ имат и други таланти – Петър и Никол пеят много добре, Николай е страхотен футболист, а Радомир се е посветил и на тениса на маса.

Мирослава Костадинова представи пред журналистите ФОНД „Математика на бъдещето“, учреден преди дни от Училищното настоятелство, чиято цел е да събере средствата, необходими за пътните разходи на децата. „Организаторите поемат целия ни престой в Хонг Конг, ние трябва да си платим само пътя. Искам да използвам момента, за да благодаря на всички спонсори, които са ни помагали през годините, защото ние представяхме Русе на това математическо състезание през 2005, 2006, 2007 и 2011 година.

Надяваме се фондът „Математика на бъдещето“ да се превърне в кауза за фирмите и институциите, за да могат възпитаници на гимназията да представят град Русе всяка година на важни и престижни математически състезания. Ще заложим на устойчиво развитие на Фонда, за да има сигурност за младите математици и гаранция, че тяхното развитие и изява са възможни в бъдеще.“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА