Last news in Fakti

11 Декември, 2021 11:34 2 743 6

Холандия дава 150 млн. евро, за да купи картина на Рембранд

  • рембранд-
  • автопортрет-
  • холандия-
  • нидерландия-
  • правителство-
  • картина

Правителството в Холандия е готово да задели огромната сума, за да си върне автопортрет на великия художник

Холандия дава 150 млн. евро, за да купи картина на Рембранд - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Нидерландското правителство задели 150 милиона евро, за да закупи творба на Рембранд от 1636 г. Правителството възнамерява да закупи прочутия автопортрет на холандския художник от 17-ти век Рембранд ван Рейн "Знаменосецът", съобщава BBC News.

Според него властите на страната търсят одобрение от парламента за закупуването на картината, която се смята за изключително важна за холандската култура и история. На него Рембранд се изобразява като знаменосец, водещ на Осемдесетгодишната война, която кулминира с независимостта на Холандия през 1648 г.

За придобиването на платното правителството на страната отпусна 150 милиона евро, докато музейният фонд ще добави още 10 милиона евро, а сдружението Рембранд - 15 милиона.


Известно е, че Холандия реши да закупи картината от частната колекция на семейство Ротшилд, след като Франция се отказа от правото си да закупи платното и разреши продажбата му на свободния пазар.

По-рано беше съобщено също, че жител на белгийската провинция Лиеж разбрал, че картината, която е придобил от непознат в бар за 500 евро, е на стойност над 30 милиона евро, тъй като може да идва именно от четката на холандския художник.

Този шедьовър, датиран от 1636 г., е бил в ръцете на частни колекционери от векове. Картината най-накрая е купена от семейство Ротшилд.

След покупката се планира да бъде изложена в различни страни, преди да бъде поставена в Rijksmuseum в Амстердам.

„Знаменосецът се завръща у дома след пътуване от няколко века“, каза нидерландският министър на културата Ингрид ван Енгелсховен.

В творбата Рембранд изобразява себе си, носещ знамето в 80-годишната война, в която Холандия влезе, за да получи независимост от испанското кралство. В края на войната, през 1648 г., Холандия получава своята независимост.

Произведението беше изложено на събитие в Rijksmuseum през 2019 г.

Картината е в клон на семейство Ротшилд във Франция от 1844 г., а Франция смята творбата за „национално богатство“.

Когато Франция обяви, че Нидерландия има право да закупи произведението, и реши, че то може да бъде продадено при свободни пазарни условия, Нидерландия също реши да предприеме стъпка в това отношение.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отечествен Фронт

    4 8 Отговор
    Портретите на Георги Димитров са безценни защото са портрети на истински патриот човеколюбец-аутруист!
  • 2 Кики

    2 2 Отговор
    Еничарите се завръщат да грабят
  • 3 ПСР

    3 3 Отговор
    "Холандия"няма-Кралство Нидерландия е.
    Пари имат ли си-да.Ценят ли си историята-да.Воювал е този малък народ с испанци,англичани и французи,успешно при това.Ами лошо няма-ако им разреши Суверенът,ще си откупят частичка от националната си гордост.

    Коментиран от #4

  • 4 ценител

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "ПСР":

    ще просветиш ли нас, задръстената аудитория, защо "няма" "холандия"? и като каква е причината да няма. и за един приятел питам.
  • 5 Стефан Петров

    7 2 Отговор
    Ето така се съхранява националната култура. В Русия всеки, който закупи в чужбина и върне в страната културен факт / картина, икона, кореспонденция или др.-/ му се намаляват данъците със стойността на покупката. Последната покупка в тази насока е огромния архив на Игор Стравински. У нас има хора, които могат да купят подобна картина, но къщите, фолк певиците и колите им са по-важни от ценностите на България.
  • 6 Бай Ганьо

    4 2 Отговор
    Имали бол пари,дали са.Ватниците що не дадат?