Last news in Fakti

15 Януари, 2022 10:46 32 381 116

Имената на тракийските богове

  • имена-
  • богове-
  • траки

Какво показват имената на най-почитаните

Имената на тракийските богове  - 1

Преди повече от век, американският автор Игнейшъс Донъли в книгата си "Атлантида" казва, че последното което ще забравят хората, са имената на техните богове. Игнейшъс или Игнаций Донъли е всъщност авторът, който популяризира темата за Атлантида, която от първото издание на книгата в 1882 година досега се радва на нестихващ интерес. Само че това е една друга тема, а сега целта е да проверим дали това, което казва за имената на боговете е правилно.

Да разгледаме имената на някои от най-почитаните тракийски божества и да видим какво показват те.

Бащата на историята Херодот, живял в пети век пр.н.е. дава един доста скромен списък, в своята „История”, книга пета, като казва че траките почитат единствено Арес, Дионис и Артемида, а царете отделно от народа почитат и се кълнат в Хермес, от който извеждат своя произход. Други антични автори и извори обаче ни съобщават още много имена на тракийски богове и така днес учените са съставили списък с няколко десетки имена. Отделно от това почти всички обогове имат различни епитети, т.е. определения, на дадено тяхно качество или характеристика. Такива епитети са – Яздещият, Освобождаващият, Змиедържеца, Черният, Бързият, Закрилящия и т.н. Така се получава списък от стотина имена на тракийски богове плюс множеството техни епитети, които все още чакат своето цялостно и точно обяснение.

Името на тракийската богиня Семела се среща още в Илиадата, на Омир, от осми век преди новата ера. Там, в една строфа, се казва, че „Семела роди Диониса за радост на смътни”, т.е. Семела е майка на бог Дионис. Съвременните учени смятат Семела за трако-фригийска богиня, майка на Дионис или Бакхус, като тя се счита за персонификация, олицетворение, на земята и земните недра. В тях синът ѝ временно почива и отново се появява.
Името Семела (Семеле) се свързва почти без изключение от учените с фригийското Zemelo - "майка-земя". То съответства и на старобългарската дума Землia, литовското и латвийско Zeme, руското Земля и т.н. Така виждаме, че една от най-сакралните думи - Земя (Земля), за всеки един народ, е записана по същия начин, разбира се през старогръцка транскрибция, още във ранните векове преди новата ера - Семела - Земела - Земля.

Името на още един широко почитан трако-фригийски бог ни показва същото, както и при Семела (Семеле). Това е Сабазий - според повечето древните автори персонификация на Дионис (Бакхус). Името е записвано още от VI век пр.н.е. като Сабади, а също и Сабази. Това име добре се обяснява с общоиндоевропейското Suobhodhio-s , идентично със старобългарската дума "свободь" - свободен. Тълкуването Сабади – Свободен на практика се затвърждава до непоклатимост от друг един епитет - Елевтерос, което идва от гръцки и ще рече "Свободен". Също така най-известният латински епитет на Бог Дионис (Бакхус) е именно Либер, което също ще рече "Свободен". Така виждаме че трако-фригийското име Сабази, което е по-правилно да се пише като Сабади, отговаря точно на днешното българско Свободен. Епитетът Сабадиос следва да се преведе най-вероятно като „Освобождаващ”.

Самият бог Дионис се появява най-късно, т.е. включен е най-късно в пантеона на олимпийските богове. Но името му също е известно още от времето на Омир. Показателно е както самото му име, така и различните му епитети - Сабади (Либер, Елевтерос), Загрей, Бакхус и други. Бакх (Бакхус) е името, с което той е популярен в Западна Европа. Оттам идват и думите вакханалия (бакханалия), вакханка (бакханка) и т.н. във връзка с празненствата в чест на бога. Тези празненства са свързани с възраждащата се природа и както е добре известно с неконтролируемата употреба на вино. Но и това е една доста дълга и обширна тема. От името Бакхус, в средата на трако-скитските, ще рече българо-славянските народи възниква и самото понятие Бог, което на различните славянски езици е Богъ, Биг, Бох и т.н. - Бакх (ус).
С риск да натоварим изложението ще разгледаме накратко и името Дионис, което е свързано с Теос - Бог на старогръцки. Може да направим предположение, че древното име е звучало по-скоро Дивонис, а не Дионис. Оттук идва и понятието Дева и Дивъ, което в днешна Индия е със значение на Божество - Дева. Името Дивонис - Див (Дев) без съмнение е свързано с дивата природа, с оргиастичните мистерии в чест на Бога, които са правили силно впечатление в древността у древните римляни и гърци. Както отбелязахме, не случайно думата "вакханалия", произлизаща от Бакх-Вакх, е придобила това широкоизвестно днес значение.

Отново Херодот е първият автор, който разказва за Залмоксис – цар, жрец или божество при гетите. Гетите, живеещи на североизток, от двете страни на долното течение и делтата на Дунав, били най-мъжествени и справедливи от траките. Те смятали, че след като някой умре не загива, но отива при божеството Залмоксис, което други наричат и Гебелейзис. Римският географ Страбон, в края на първи век преди, началото на първи век след новата ера, също разказва за Залмоксис, които според преданието не говорил с никого, а се бил оттеглил в една планина, която считали за свещена. Още в средата на 19-ти век руският учен Александър Чертков обяснява името Залмоксис или по-точно Замолксис като „Замлъкнал”, поради това че този легендарен жрец или божество, не общувал с никого, преди да почне да поучава, бил „залъкнал”. Интересно е че и Гебелейзис, другото название на Залмоксис (Замолксис), намира обяснение с дума „гибел” или „погибел”, също във връзка с легендите разказвани за това божество (жрец).

Името на бога на войната Арес пък е доста близка с думи като „ярост” и със сигурност с бойни викове като „Ура” и „Аре”, запазени и до днес. Името на този бог често е придружавано от епитетите: силен, огромен, бърз, беснеещ, вероломен, вредоносен, разрушител на градове и т.н. Точното значение на тези епитети е известно , поради това че са записани на старогръцки.

Дори и този кратък преглед на тракийските имена на богове показва, че изконни думи като земя, свобода, див, дева, гибел, ярост и т.н. са звучали по същия начин на тракийски, както и в славянските езици и в частност българския. Не е ли това ключът към разгадаване на нашата ранна история? Не дава ли това отговор на въпроса, къде са изчезнали траките и ако не са изчезнали защо днес говорим на славянски език? Отговорът всъщност е много прост – езикът на траките е твърде близък до това, което наричаме днес славянски или славяно-български език. Всъщност може дори да кажем, че това което сме наричали тракийски език до римско време, и първите векове от новата ера, след 4-5-6 век започва да се нарича славянски език. Един прост отговор на една голяма загадка за това кой къде изчезва и кой откъде се появява.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 90 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грък

    7 68 Отговор
    Тракийски селяни.

    Коментиран от #24, #61

  • 2 Балканец-Балкарец

    12 64 Отговор
    Никога не е имало такъв народ траки.

    Коментиран от #15, #62, #113

  • 3 Тома Бичков

    31 10 Отговор
    И моя бог хранител се среща под много имена Боко, Тиква, Винету, Бандит, Кральо...
  • 4 Балкарец

    17 41 Отговор
    Бе схващате ли че това е западна пропаганда искат да ви изкарат някакви си траки подчинили се на гърци и римляни за да ви казват сега трябва да се подчинявате на нас, вие сте потомци на простите траки.не ние сме потомци на смелите Българи смазали гърция и рим със силата на меча!

    Коментиран от #52

  • 5 Българин

    32 13 Отговор
    Българите са били аристократи защото са били конен войнски народ.

    Коментиран от #6, #9, #10, #17

  • 6 Ало ронджо

    11 9 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Обясни ни за аристократичните койски народи по подробно?
  • 7 📌🇧🇬

    7 23 Отговор
    🇧🇬Може да си говорим ноо “небивалици” тук за българите, траките и т.н., факт е че Сердика е основана от Келтско-то племе/tribe Серди, друг факт е, думата че Бог/“bog” означава блато/блатиста местност в която водите и мъглите са “predominant”, “a bog area” имат своебразно място в Келтската и Нордическата Митология! 📌Тук спирам с обясненията, “ there’s no free lunch”.
  • 8 ТаУмВзе

    16 8 Отговор
    Поне преди улавите ги прибираха зимата, сега са по сайтовете да Бълнуват.
  • 9 Шерлок Холмс

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Как си поправи правописната грешка на вече
    качен коментар?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 📌🇧🇬

    2 8 Отговор
    🇧🇬Съществително “bŏg”
    Район с влажен, гъст, кисел субстрат, състоящ се предимно от мъх и торф, в който обикновено растат характерни храсти и треви, а понякога и дървета.
    Всяка от някои други влажни зони, като блато, има торфен субстрат.
    Парцел от мека, естествено заблатена земя.📌 “Определяне на Блато”,
    география: област, богата на натрупан растителен материал, често заобикаляща езерo с открита вода и характерна флора.
  • 12 📌🇧🇬

    3 3 Отговор
    📌”затънал в/bogged down”
    Също така намерени в: речник, синонимен речник.
    Отнасящи се до обвързването: поръчка, означена с обвързване
    📌За да забавите или обремените някого или нещо. (Блатото е част от влажна, кална земя, която е трудна за преминаване.)
    📌Bogged down:
    Надявахме се да отворим ресторанта за празниците, но сме затънали в правила и разрешителни.
    📌Виж също: “блато, дълбоко,”
    Обременен или стеснен от нещо. (Блатото е участък от влажна, кална земя, която е трудна за преминаване.)
    📌”Bogged Down in the Details of”: Опитайте се да не се забърквате в детайлите на този проект — ние се стремим повече към скорост, отколкото към точност.
  • 13 Айде ьощ един

    7 25 Отговор

    До коментар #10 от "Наблюдател":

    Да ни убеждава,какви "траки" сме!Мм, така де, ама траките станаа римляни и ромеи,а нашите монголи ,татарски казаци!До идването ни тук в началото на 7в, езикът ни е бил съвсем дрг,тюркски!Обаче упорито пишман историци/като оная де обясняваше за Реметалк,как идвало от българската дума метал!!!Че и медицина била българска / ни показват колко сме взаимствали от други езици ,ама и да се гордеем...че добре взаемстваме!Абе тия дипломи купувате ли ги?

    Коментиран от #23

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Freedom Fighter

    35 6 Отговор

    До коментар #2 от "Балканец-Балкарец":

    Да прав си, че народ ,,траки" не е съществувал, защото така наречените тракийски племена са били над 80-90 сродни племена но всички те са говорили един език, езикът на който говорим и ние в момента естествено с различни диалекти както се говори в различните региони на България.

    Коментиран от #45

  • 16 Наблюдател

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Айде ьощ един":

    Става обаче още по смешно и странно защото правописната грешка в едната дума пак се качи!!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 📌🇧🇬

    3 18 Отговор
    🇧🇬Славянската за “божество”, БОГ в моно-тейзма е много по вероятно да е от Келтски/Celtic/Келтик и Нордически произход, отколкото некви “славянски”, “български” небивалици.📌
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 34850

    36 9 Отговор
    Поздравления за чудесната статия! Освен езика, факт е че днк изсмедванията кагегорично потвърждават тракийския произход на днешните българи, които всъщност са траки, основали държавата България в 7ми Век ( най старата в европа). Траките никъде не са изчезвали, това е автохонно население по нашите земи и далеч отвъд тях. Поздравления още веднъж за автора!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 jaro

    14 3 Отговор

    До коментар #13 от "Айде ьощ един":

    айде още един учил-недоучил, за българи на балканите се пише още през 4 век

    Коментиран от #26

  • 24 jaro

    16 6 Отговор

    До коментар #1 от "Грък":

    гръцки африканци, по точно етиопски цигани
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Айде ьощ един

    4 17 Отговор

    До коментар #23 от "jaro":

    Мда,бе,четвърти век,ама преди н.е!Даже и преди 4 хилядолетия ще да е!Траките са римляни-ромеи-гърци!А монголи-славяни са българи!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 📌🇧🇬

    1 4 Отговор
    Да се чете:
    :)🇧🇬Затънал в това “блато” на Духът, България, но Ракия има още!🇧🇬 Bogged down in the Bulgarian swamp, yet there is still Rakia!🇧🇬Затънал в Българското блато, но все още има Ракия!🇧🇬
  • 29 Ей, надминахме и северомакедонците

    11 15 Отговор
    Езикът на траките бил български 😳😳😳. Защо тогава не можем да разчетем тракийските надписи от тракийските гробници?!?!

    Коментиран от #31

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Иванов

    22 7 Отговор

    До коментар #29 от "Ей, надминахме и северомакедонците":

    Можем да ги разчетем. Някои даже са правилно разчетени и потвърждават написаното в статията. Но фактите не са поднеси ясно и систематизирано на масовия читател.

    Коментиран от #34, #53, #114

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 📌🇧🇬

    2 4 Отговор
    Игнатиус Лойола Донъли (3 ноември 1831-1 януари 1901) е американски конгресмен, писател-популист и любител учен. Сега той е известен предимно с вторични теории, свързани с Атлантида, катастрофизма (особено идеи на древния събития, повлиявшего на древните цивилизации) и на авторството на Шекспир, който много от съвременните историци смятат псевдонаукой и псевдоисторией. Работата на Донъли съответства на трудовете на такива фигури от края на 19-ти и началото на 20-ти век като Елена Блаватская, Рудолф Щайнер и Джеймс Чърчуард.
  • 34 Можем, да

    4 3 Отговор

    До коментар #31 от "Иванов":

    Ама само тези написани на гръцки 😂😂😂😂

    Коментиран от #40, #41

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 📌🇧🇬

    0 7 Отговор
    :) 🇧🇬Тука се и некои "книги" напишана од Ignatius Донели, на "псевдо-научни Clapp-Trap", кој може да биде absurdly за"сто и дваесет", години, и инспирира Himmler, на Ahnenerbe Институт во Третиот Рајхот да "Хитлер на Австриски/германски Десетар".Денес како е бесмислено!📌CÆSAR Е КОЛОНА
    Приказна на Дваесеттиот Век.
    СО IGNATIUS ДОНЕЛИ.
    пишување како
    ЕДМУНД BOISGILBERT, М. D.
    Чикаго, F. J. Shulte Ко.
    1890
    📌Атлантис, На Antediluvian Светот, Ignatius Донели
    📌Ragnarok : на Возраст од Оган и Гробот, Ignatius Донели

    Коментиран от #112

  • 39 📌🇧🇬

    2 3 Отговор
    🇧🇬 Ето няколко "книги", написани от Игнейшъс Донъли, "псевдонаучен клап-трап", които може и да са били абсурдно е добре, около преди "сто и двадесет" години и са вдъхновили Хитлер, Химлер, Института Аненербе в Третия райх, на австрийският/немски ефрейтор".📌Днес такъв “клап трап”е безсмислен!📌КОЛОНА НА ЦЕЗАР
    Историята на ХХ век.
    АВТОР ИГНАТИУС ДОНЪЛИ.
    пиша като
    Д-р Едмънд БУАГИЛБЪРТ.
    Чикаго, Ф.Дж. Шулте и Ко.
    1890
    📌Атлантида, Допотопен Свят, Игнатий Донъли
    📌Рагнарек: ерата на огъня и гроба, Игнатиус Донъли
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Лъжливото Гръкче

    25 1 Отговор

    До коментар #34 от "Можем, да":

    "Тракийският език е бил писмен непрекъснато от второто хилядолетие пр. Хр. Гърците му казват старото писмо, пеласгийските букви, пеласгикос грамата, кадмови букви, букви на Лин и пр. фригийско също. Лемноската стела, е със същото това писмо. От него тръгва и етруската писменост.
    Има артефакти с гръцки знаци, но езика не е гръцки. Сетне тая азбука кой е създал траки или гърци вече е спорно, защото до неотдавна се считаше, че гърците са дали писмо на фриги и етруски, но се оказа, че фригите ползват тази писменост преди гърците;...
    Трябва да се вземе в предвид, че писменост се използва предимно от аристокрацията и свещеническото съсловие, т.е. в миналото не е използвана масово и не само при траките. Тук има Линеар А и Б преди появата на ахейци и данайци, има пеласгийски надпиоси изписани чрез бустрофедон. Един такъв е надпис от 6-ти век пр. Хр. от Созопол. Съществуват паметници на които е предадена тракийска реч с писмени знаци, които са изпозвани по същото време от всички елинизирани народи.
    За гръцката азбука дори в Уикипедия/Гръцка азбука пише следното:Гръцката азбука произлиза от финикийската азбука и няма общо с Линеар Б и Кипърското писмо - по-ранни писмени системи, използвани на териториите на Гърция. Гръцката азбука се използва като гръбнак за създаването на писменост в Европа и Близкия Изток, включително и латинската азбука..."

    Коментиран от #42, #43

  • 42 а здрасти

    8 18 Отговор

    До коментар #41 от "Лъжливото Гръкче":

    Тракийският език е бил писмен?Ми ,писмен е,ама не така както го представяш!Гръцките племена винаги са били писменни,откак египтяните им написха азбуката в област Демотика!За латиницата в научните среди има млък спор,дали е на базата на демотиката,или на етруското писмо,но пък няма спор,че и етруската азбука е на египетска основа,каквато е и шумерската, финикийската и санскрит и индуската,арабската,юдейската , славянската!Това доказва само ,че траките са гърци!

    Коментиран от #50, #54

  • 43 Знам си

    10 2 Отговор

    До коментар #41 от "Лъжливото Гръкче":

    "За Кадъм се твърди, че е финикийски благородник, който въвежда азбуката в Европа. Проблемът обаче е в това, че родът на този човек е по-скоро трако-пеласгийски, а не принадлежащ на Ориента.

    Сестрата на Кадъм носи името Европа, а баща им е наречен Агенор, т.е. той носи тракийско име. Идвайки в земите на Гърция, която тогава е носила името Пеласгия, Кадъм основава Тива. Кадъм е баща на Земела – тракийска богиня, чието име езиковедите тълкуват със стблг. землiа-земя. Земела от своя страна е майка на най-известното тракийско божество –Дионис.

    Европа -сестрата на финикиецът Кадъм ражда властващите на остров Крит благородници Минос, Сарпедон и Радамант. И трите имена са чужди на народите на Ориента, а и крито-минойската култура е създадена от балкански поселници според проф. Бедржих Хрозни."

    Коментиран от #46

  • 44 Лйжлйжклк

    12 0 Отговор
    в един текст от Платон открих следният пасаж: "...в Пирея за да се поклонят на богинята..., ще отпразнуват празника, който провеждаха за първи път. Според мен церемонията бе изпълнена така хубаво и благопристойно от местните, както я изпълняваха самите траки" (има се предвид Бендида-атинската Артемида).
    От тук заключавам, че траки и елини са се уважавали и културното проникване е било двупосочно, не само траките се елинизират, но и елините се тракизират.

    Коментиран от #47

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 А откъде

    1 4 Отговор

    До коментар #43 от "Знам си":

    Я въвежда тази абука!?Сял ли я е,плевил ли?Копал ли я е,или я е изтеглил от банката като заем?Какво общо има произхода на индивид който е само куриер с въвеждане на азбука!??И какво казваш с това....."Кадъм е баща на Земела – тракийска богиня, чието име езиковедите тълкуват със стблг. землiа-земя. Земела от своя страна е майка на най-известното тракийско божество –Дионис!!!??."......Прочети си небивалиците ...
  • 47 Знам си

    8 1 Отговор

    До коментар #44 от "Лйжлйжклк":

    Абсолютно възможно!
    НО!
    Българска поговорка от османско време също гласи:
    "Най-добрият съсед е турчинът"
    Това не означава, че османската власт над българите е хубаво нещо!
    Османската империя е една огромна БЕЛЯ, която ни е сполетяла и то за дълго време!
  • 48 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 6 Отговор
    ТРАКИ е прякор, даден от враговете на БЪЛГАРИТЕ. Коренният балкански човек не се e самоназовавал ТРАК. Ако ТРАК е било престижен прякор, то поне едно от над стоте местни „тракийски” племена е щяло да го приеме за етноним. Траки са ни наричали нашите СМЪРТНИ ВРАГОВЕ. Целта е да се прекъсне Българската ни родова памет. Незнаейки древното си и славно минало, Българите нямаме опора против гръцките домогвания и преиначавания на нашата история, обичаи, религия, богове и т. н. Нямаме опора и против експанзията на разни мними доброжелатели, които ни натириха да търсим великите си предци в дън- горите тилилейски, пардон алтайски. Гърците сте лукава пасмина и за да налапаме "тракийската въдичка", сте сложили доста примамки. Разбира се, като всеки престъпник и вие оставят УЛИКИ, едва забележими. Много от тях са трудно доказуеми. Нашите родни гъркомани, пишат за траките каквото им наредят, но ето какво пише в „Гръцко-БЪЛГАРСКИТЕ” речници:
    трак-уплах, стес,страшилищe, колики
    трака-трошачка;сблъсък,парзитизъм,прося,изпросвам
    тракадорос- просяк, ку....рин
    Най-точния превод на Български за θράσος е НАГЛЕЦ , същевременно и БЕЗОЧЛИВОСТ, ДЪРЗОСТ, БЕЗОЧИЕ.

    Близко e до ума, че “Траките са изчезнали” от Българските земи, точно както са изчезнали и г...рите, 15 века по-късно.
  • 49 Абе

    4 1 Отговор
    Звуците , употребявани в човешката реч не са чак толкова много, затова и съчетанията с тях са подобни в различните езици. Означава ли че думите Куросава, сакура, куркума, курс, Курск, курбанбайрам, кураж, Кюр...и т.н са с български произход :)
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Русенец

    3 11 Отговор

    До коментар #4 от "Балкарец":

    В ерата на демокрацията някой неспирно се стреми да отдалечи българите от връзката им с руснаците, а от там, и от славянската им родствена връзка. Постоянната елинизация на българите е един от методите за постигане на тази цел. Уж тракология, уж траки, а всяка тема споменава връзки с древните гърци.

    Коментиран от #55, #84

  • 53 Русенец

    4 0 Отговор

    До коментар #31 от "Иванов":

    Имаш предвид, че не са изкривени и донагласени така, че да обслужват определени интереси ли?
  • 54 Лъжливото Гръкче

    18 3 Отговор

    До коментар #42 от "а здрасти":

    Това нищо не доказва, просто защото няма как гърците да са траки ,след като генетичните изследвания заедно с Херодот доказват, че гърците са припълци- етиопци от Африка. И това се знае вече от 20 години.

    Коментиран от #56

  • 55 Ми почети повече

    7 4 Отговор

    До коментар #52 от "Русенец":

    Може би защото, само ти не знаеш, че руснаците не са славяни

    Коментиран от #76

  • 56 а здрасти

    2 2 Отговор

    До коментар #54 от "Лъжливото Гръкче":

    Ама отговора ми изтриха!Малка манипулация от фатки ,като на оня с ник Българин...хаха те да видиш!Смех
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Браво

    10 3 Отговор
    Траките са любимата ми тема. Ние живеем на тяхна земя и сме техни наследници.

    Коментиран от #59

  • 59 ти да видиш

    3 12 Отговор

    До коментар #58 от "Браво":

    Земята на която живеем всъщнст е византийска!Та по тази логика сме гърци!Или още по–точно казано гърцие са наследници на траките!
  • 60 Нетърпимо

    12 2 Отговор
    Траки и българи е едно и също

    Коментиран от #77, #79

  • 61 до етиопеца - грък

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Грък":

    данайците определено са такива..., но е добре да го обявиш и публично
  • 62 пример за

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Балканец-Балкарец":

    глупостта няма граници
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Лъжливото гърче

    12 0 Отговор

    До коментар #64 от "Историята":

    Защо, етиопските циганета да не би да са създали писменост?? Или са краднали на 99% финикийската, а !?
  • 66 Един

    10 0 Отговор
    Значи гърците ревът, че Македония е Гърция, но територията на Македония не е в Гърция!?цесията от 1920г.Заменен като административен район от Източна Македония и Тракия през 1987г.Столица-Комотини.И че те са Траките, но всички Тракийски гробници са на Българска територия!?!?
  • 67 Свобода на словото!

    5 12 Отговор
    Цялата написана история е лъжа, не говоря за само за Българската общо взето и за света!
    Никой не пита в училище защо прабългарите са считали Тангра за върховен бог. Самата дума произлиза от тюркски корен, и те са го счита ли за върховен при тях е Тенгри с две букви разлика ако не сте забелязали и все още спите на крака. Тюркския народ винаги си е била по тази земя, не сме дошли
    със Османската държава както са го написали едно време по хартиите! Народа който ви го представят като главен враг всъщност са ви ПРАРОДИТЕЛИ! Ако пет века България е била под Турско робство в момента тази тема нямаше изобщо не да се коментира ами нямаше на никой от нас да му мине тази мисъл през акъла му! Нямаше да има и български имена и църкви все пак става въпрос за близо 500 години всичко по тази земя щеше да се заличи! Има ли нужда още неща да ви прошепна!
    О неразумни и юроде защо се срамиш да мислиш малко и да разпитваш?

    Коментиран от #69, #70, #71, #78

  • 68 100

    1 0 Отговор
    "Ура" няма нищо общо с Арес, а е от монголското урагша - напред.
  • 69 100

    10 1 Отговор

    До коментар #67 от "Свобода на словото!":

    Въобще не е сигурно, че прабългарите са почитали Тангра и че са тюрки. Отделно, че в създаването на българския народ участват и славяни, траки, готи и др. народи по-късно.
  • 70 Лъжливото Гърче

    13 1 Отговор

    До коментар #67 от "Свобода на словото!":

    Да, ама не! "Една от най-фрапиращите измислици в нашата история е тази с религията на дедите ни. На практика цялата “теория” за бог Тангра се крепи на един-единствен силно повреден надпис оставен от княз Омуртаг.
    Цялото "дешифриране"по комунистическо на този надпис е измислица и фантазия, вкарала в заблуда българския народ за десетилетия напред. Това е престъпление с огромни, пагубни последици за държавата. Върху този несъществуващ надпис са надградени погрешно религията, езика и в крайна сметка произхода на старите българи.
    Идеята за Тангра е абсурд от всички аспекти. Няма нито един гръцки, римски, или български извор, в който да се говори за Тангра. Нито във фолклора нито в топонимите ни има следи от това божество. То отсъства напълно и от именната ни система. Няма нито едно лично име Тангра, Тенгри, Тангро, Тангърчо, Тангрена, Тангриана или каквото и да било подобно."
  • 71 Лъжливото Гърче

    9 1 Отговор

    До коментар #67 от "Свобода на словото!":

    Освен това,ТЮРКИТЕ са народи от тюркската езикова група,-т.е. народи, говорещи на тюркски езици, а не сте отделен етнос. Нищо лично, но това е истината. Дори се наричат “тюркски народи“ - “...Тюркските народи са северно- и централноевразийски народи, които говорят езици, принадлежащи към тюркското езиково семейство, и които имат (в различни степени) определени общи културни и исторически черти. За терминът „тюркски“ се смята, че представя широко езиково охарактеризиране, а не задължително етническо такова. Тюркските езици са подразделение на алтайското езиково семейство и са едни от географски най-широко разпространените в света, като се говорят в обширен регион, простиращ се от Европа до Сибир...
    А с Тюрки и турци.. има огромна разлика.. турци като име е от 16 век, турците като нация се оформят около 1920 година. Тюркските и Българските руни се препокриват, Българските се препокриват с всички древни народи. Това показва кой от кого..
    ...И след като турците през турското робство не са ни били враг, срещу кога сме вдигали въстания???
  • 72 Gargamel

    8 0 Отговор
    До коментиращите по-долу!Ако мислите,че познавате историята на Балканите,се лъжете много.Национализмът размътява мозъци и изкривява реалността!Затова и македонците умело използват твърдението на историците,че сме наследници на ,,прабългарите,, които според енциклопедията са. - ,,тюркоезично номадско племе,,!

    Коментиран от #73, #74

  • 73 един от стадото

    0 0 Отговор

    До коментар #72 от "Gargamel":

    не мислим, поне аз. Няма народи излюпени в инкубатор и пуснати свише. В същност има еди такъв, които се мисли за такъв, но и той се мотал напред назад години.. А понятието народ като политическа структура няма отдавна, по скоро е разговорно, нация е определението за населението, в която и да е държава днес. А които не знае как се образува нация проблема си е негов. Всички държави клонящи към чисти нации/едносортни/ преди и сега в теориите си и политиките си свършват на бунището
  • 74 Лъжливото Гъркче

    9 1 Отговор

    До коментар #72 от "Gargamel":

    По скоро обротното.И това го доказва лингвистиката:
    Езиците се делят на два вида според употребата им във времето - синтетични и аналитични. Българският е аналитичен! Доказано! Тюркските езици са синтетични.Синтетичните са млади езици. Аналитичните са стари езици. За да стане един синтетичен език - аналитичен, лингвистите казват, че той трябва да е в употреба поне от 8000 години. Примери за Аналитични езици са българския, коптския, арменския, арамейския, санскрит и учудващо, но и английския. Гръцкият също не е аналитичен....


    "Езиците се движат от синтетичност към аналитичност. Всички езици на Балканите са синтетични. Единствено българският е еволюирал. И то отдавна. Когато конниците на Аспарух пресичат Дунава, техният език вече е аналитичен. Аналитичност се постига само по един начин - чрез влияние. Когато синтетичен език съжителства редом до аналитичен, вторият му влияе и започва да го променя. Българският обаче не е срещал аналитичен език никъде сред народите, с които е бил съсед. Нито на Балканите, нито по време на пътешествието на българите от Стара Велика България. Това, което упорито се пази да не бъде направено като извод е, че българите не са пришълци, а са старо коренно население на Балканите. Че са траки. Защото тракийският е единственият аналитичен език, чийто производен потомък може да бъде българският. Хилядолетия преди Христа тракийският вече е бил аналитичен, изгубил почти изцяло своите падежи. И българите, които тръгват на Север, и с

    Коментиран от #81

  • 75 Лъжливото Гъркче

    8 2 Отговор
    ...И българите, които тръгват на Север, и съответно се връщат с Аспарух, през цялото време говорят същия аналитичен език. Времевите компоненти също съвпадат, защото да премине един език от синтетичен към аналитичен са нужни хилядолетия. За справка, според езиковедите, за да изчезне един падеж са нужни около 2000 години."
  • 76 Русенец

    1 2 Отговор

    До коментар #55 от "Ми почети повече":

    Не съм казал, че руснаците са славяни, а че гъркоманите искат да ни отделят от славянската ни същност, за да ни скарат с руснаците. Чети ти!
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Русенец

    9 1 Отговор

    До коментар #67 от "Свобода на словото!":

    Фейзула, ако си изследваш ДНК вероятно ще откриеш, че в гените ти има едва 1% турска кръв. Знам, че това ти е ясно и точно затова упорито отказвате да се тествате.
    Турците не са избили всички българи, защото все някой е трябвало да работи, че Осман е преживявал само от плячкосване и грабежи, а мотиката е смятал за порочен жезъл и я е обикалял отдалеч. Турците са порутили крепостите ни, разграбили са гробниците, но са оставили колибите, за да работи раята, че войската иска мамбо. Чак през последното столетие на робството ни се разрешават училища и църкви, защото империята ви яко го е закъсала, след като ви опухват при Виена. Кризата ви смазва, а на османлията не му се работи. Решава да даде на раята, да работи земята, срещу 50% данък за султана. Така се зараждат чорбсджийте - надзирателите, които снасят на бея, но заделят и за себе си, докато раболепничат пред везира. Заразихме се от техните тарикатски политики и теглим от тях и до днес.
    Вместо гола политпропаганда, вземи попрочети малко историята си, ако изобщо знаеш от кои си. Ще ти е интересно да разбереш, че Тенгризмът е бил изповядван от различни народи, както и Християнството е изповядвано от различни народи.
  • 79 Русенец

    1 3 Отговор

    До коментар #60 от "Нетърпимо":

    Ако траки и българи е едно и също, защо българите днес говорим език, който е като този на руснаци, сърби, черногорци, хървати, поляци и чехи? А го говорим поне едно хилядолетие, вече.
    Да не би траките да са властвали от Германия до Камчатка?
    И защо мода ми изтри същият въпрос в комент 77? Нищо нецензурно не пишеше в него. Явно задавам неудобни въпроси.

    Коментиран от #80, #87

  • 80 Ники

    7 1 Отговор

    До коментар #79 от "Русенец":

    Има данни за траки по всичките тези места! Че и още по-далеч! Ирландия - "фир-Болг" , Индия - Дионис.
    Провери твърденията ми!😉

    Коментиран от #82

  • 81 Русенец

    2 5 Отговор

    До коментар #74 от "Лъжливото Гъркче":

    Единственият разчетен надпис на тракийски език е на един пръстен. Няма нищо общо с българският език, нито с някой друг от славянските езици.
    Но пък прави впечатление съскането в краят на почти всяка дума, характерно за гръцкият език.
    Съвременният български е славянски диалект. Подобни нему езици ще чуете в народите, населяващи земите между моретата Бяло, Черно, Балтийско и Охотско.
  • 82 Русенец

    1 1 Отговор

    До коментар #80 от "Ники":

    Има, ама само в сайтовете на псевдоисториците. Провери си източниците, преди да им повярваш.
    Апропо: по Дунава, откъм българско, е имало и келти. Това значи ли, че сме техен народ? Провери твърденията ми.

    Коментиран от #83, #85

  • 83 Ники

    4 2 Отговор

    До коментар #82 от "Русенец":

    Възможно е частично да сме се смесили и с келти. Не знам колко е доказано. Колко е важно това, обаче?
    Какво променя?

    Коментиран от #89

  • 84 Ники

    2 2 Отговор

    До коментар #52 от "Русенец":

    Истината няма за цел да отдалечи нас от руснаците или да прави нещо конспиративно!
    Целта е да се посочи истинската връзка на нещата.
    Иска ми се да виждам твърдения въз основа на факти от официалните исторически среди, а не твърдения въз основа на предходни твърдения!

    Коментиран от #90

  • 85 Ники

    1 1 Отговор

    До коментар #82 от "Русенец":

    Wikipedia не е сайт на псевдоисториците, а и там можеш да прочетеш за Fir Bolg - в английската версия, а и за похода на Дионис в Индия.

    Все пак по-добре ще е да намериш по-меродавно място за четене от Wikipedia, защото не се слави като такова!🙂

    Коментиран от #91

  • 86 Ники

    4 0 Отговор
    Истината няма да ни отдели от "славянската ни същност", Русенец!
    Що е то славянин?
    Това е един от важните въпроси, на който трябва да се даде отговор. Данни има достатъчно!

    Коментиран от #92

  • 87 Лъжливото Гъркче

    6 1 Отговор

    До коментар #79 от "Русенец":

    Павел Серафимов научно го е обяснил доста добре:

    "Понеже недобросъвестни личности злоупотребяват с и без това обърканото понятие славяни, е нужно да се дадат допълнителни разяснения. Днес под знаменателя славяни се слагат около 300 000 000 души. Това обаче не означава, че дедите на словени, словаци, руснаци и др. са гетите (Тракийско племе), които Т. Симоката нарича славяни. Съвсем не, в далечното минало предците на словени, словаци, руснаци и т.н. са носили имената венети, венди, виниди.
    Словения и Словакия са носили имената Венетия, Виндиш Марк, Марка Винедорум. Финландците все още се наричат Русия от с името Веная, а на руснаците казват венелайнен. За съжаление твърде малко хора знаят за тези важни подробности.
    По времето на Прокопий, Йордан и Симоката предците на словени, словаци, руснаци и др. са били в земите на днешните Словения, Словакия, Русия...и не са взели абсолютно никакво участие в бойните действия на старите славяни срещу Римската Империя.
    Гетите (траки) - наречени славяни са били най-силните от всички свои родственици и са причинили най-много проблеми на Рим, ставайки най-известни. Понеже техния език е родствен на венетския, то след време венетите биват също наречени славяни и езика им славянски. Родственост и идентичност обаче са две коренно различни неща, това трябва да се осъзнае добре!
    По същия начин се поражда и названието германи. Корнелий Тацит обяснява, че по начало името германи е важало само за едно племе. Чак след време в

    Коментиран от #93

  • 88 Лъжливото Гъркче

    9 1 Отговор
    .... Чак след време всички други хора говорещи близки езици получават името германи. Днес шведите се считат за германи в езиково и културно отношение. Това обаче не означава, че Гай Юлий Цезар се е сражавал със викинги (дедите на шведите). Не бива да се сместват поняния от линвистиката с имена на исторически народ."

    Т.е. Истинските славяни са гетите-древен тракийски народ. Те са обитавали земи от река Днестър до Шварцвалд и от изворите на Висла до делтата на Дунава- Така нареченият съюз между стари българи и славяни не е нищо друго освен съюз между два тракийски народа - гети, носещи ново име славяни и мизи, носещи ново име българи.
    Понеже името на гетите-славяни е станало най-известно, то всички народи говорещи сродни езици получават след време името славяни.
  • 89 Русенец

    0 0 Отговор

    До коментар #83 от "Ники":

    Колкото с келти, толкова и с траки.

    Коментиран от #97

  • 90 Русенец

    2 2 Отговор

    До коментар #84 от "Ники":

    Точно официалните среди отхвърлят тракийската теза, на паралингвистите.

    Коментиран от #95

  • 91 Русенец

    1 0 Отговор

    До коментар #85 от "Ники":

    Слави се точно като такова, но псевдоисториците го отричат. Иначе, кое е по-меродавно? Флаерите на самозванците, подплатени от НПОтата ли?
  • 92 Русенец

    2 1 Отговор

    До коментар #86 от "Ники":

    Мисля, че пропускаш задкулисието на недоброжелателите ни, маскирано като ново историческо вся-и-все, уж да докаже величието на същинският ни произход, а всъщност, обвързващо ни с гърците.
  • 93 Русенец

    0 1 Отговор

    До коментар #87 от "Лъжливото Гъркче":

    Отначало тръгна отлично, ама накрая кривна в девета глуха. Траките са говорили език, който по нищо не е приличал на славянският.
    Иначе си прав: националната принадлежност не е генетична, а е културно историческа. Именно по тази причина всяко азиатче, родено в САЩ, възприело обичаите и традициите им, се води американец, въпреки, че родителите му са докарани с контейнер, с кораб и не могат да вържат две думи на английски.

    Коментиран от #94, #96

  • 94 Ники

    8 1 Отговор

    До коментар #93 от "Русенец":

    От къде знаеш, че не е приличал на славянския? Къде го прочете? Съвсем добронамерено те питам!
    Има доста сведения за това, че езикът на гетите е самият славянски език! Гетите са първият народ наречен славяни (славЕни, сКлави и т.н.) от старите автори.
    Това, че в официална версия на историята не се споменава, не означава, че този факт не съществува.

    Както и с Тангра пък е обратното - няма сведения дунавските българи да са почитали такъв бог, но така твърди официалната версия на историята! (От десетина години май вече не смее да го твърди, но още го пише в учебника на дъщеря ми - трети клас)

    Коментиран от #99

  • 95 Ники

    5 1 Отговор

    До коментар #90 от "Русенец":

    Русенец, моля ви, посочете ми къде "официалните среди отхвърлят тракийската теза"!
    Имам предвид аргументирано и с доказателства.
    Отдавна търся такъв материал!

    Коментиран от #100

  • 96 Лъжливото Гръкче

    7 2 Отговор

    До коментар #93 от "Русенец":

    "Тракийския език се наблюдават абсолютно същите диалектни особености както и в българския. Както отбеляза акад. Владимир Георгиев, колебанието между а (я) от една страна и е (ие) от друга е засвидетелствано не само в античността (в езика на траките), но и в съвременния български език.
    Владимир Георгиев подчерта също, че в късния тракийски, гласни без ударение често се редуцират както в източнобългарските диалекти: зилен-зелен . Това няма как да е случайност. Един нашественик може да наследи определени думи от коренното население, но няма как да наследи диалектна особеност, невъзможно е.
    На акад. Георгиев дължим още една важна подробност. Уважаваният в цял свят лингвист съобщава, че понеже праславянски и тракийски дако-мизийски са били доста близко сродни помежду си, то много думи от тракийската лексика са били идентични, или много подобни на славянските.” – “Въпроси на Българската Етимология”, с.45.

    Коментиран от #98, #101, #104

  • 97 Ники

    5 1 Отговор

    До коментар #89 от "Русенец":

    А къде са изчезнали тези траки?
    За тях е казано, че са най-многобройни след индийците!
    Никъде няма сведения за изчезването им!

    Коментиран от #102, #103, #116

  • 98 Ники

    5 1 Отговор

    До коментар #96 от "Лъжливото Гръкче":

    Браво, колега, за това че вадиш точните текстове, с които да докажеш твърденията си!
  • 99 Русенец

    3 2 Отговор

    До коментар #94 от "Ники":

    От най-дългият РАЗЧЕТЕН надпис на траките, го знам. На един погребален пръстен е и пише: ΡΟΛΙΣΤΕΝΕ ΑΣ ΝΕΡΕΝΕΑ ΤΙΛΤΕΑ ΝΗΣΚΟ Α ΡΑΖΕΑ ΔΟ ΜΕΑΝ ΤΙΛΕΖΥΠΤΑΜ ΙΗ ΕΡΑΖ ΗΛΤΑ.

    На славянски ли ти звучи?
  • 100 Русенец

    3 2 Отговор

    До коментар #95 от "Ники":

    Хайде сега - ново 20!!! Нали точно тук всички поддръжници на тракийската теза реват в един глас, че няма повече да търпят отхвърлянето на реномираните светила, по етажите на йерархията, които им обръщали гръб на теориите, че ние сме наследници на траки, които пък били атланти..... и т.н? Били ви прикривали артефакти. Било имало доказателства, прикривани от височайши имена в археологическите ни среди. Наслушах се на този вопъл и рев, а сега ще изкарате, че гък не е имало по въпроса. Май запяхте друга песен.
  • 101 Русенец

    2 3 Отговор

    До коментар #96 от "Лъжливото Гръкче":

    Колебания в гласните, ли? То, няма една сродна дума бе, човек! Ако това ти е аргумента, по-добре недей!
    Я намери кои имена са се запазили от траките в наши дни? Освен Орфей, друго има ли? Да ти кажа ли, кои имена сме запазили от славяните? Всички, които завършват на СЛАВ и на МИР.

    Коментиран от #105, #106

  • 102 Русенец

    2 4 Отговор

    До коментар #97 от "Ники":

    Претопени са. Разпокъсани, асимилирани, погълнати. При голямото преселение на народите славяните се заселват на Балканите. Цитирам исторически текст:
    "От много време славяните бяха уседнали на река Дунав, където сега са земите Унгарска и Българска. От тези славяни се разотидоха по земята, и са нарекоха с имената на местата, където уседнаха. Така едни уседнаха край реката, наречен Морава и се нарекоха моравяни, а други се нарекоха чехи. И тези също са славяни: бели хървати и сърби, и хорутани. Когато власите нападнаха дунавските славяни и се заселиха между тях, и ги притесняваха, онези славяни дойдоха и уседнаха край Висла и се нарекоха лехи и из тези лехи излязоха поляците, другите лехи – лютичи, други – мазовшани, други – поморяни. Също така, славяните дойдоха и уседнаха край река Днепър и се нарекоха поляни, а други – древляни, защото уседнаха в горите, а други уседнаха между Припят и Двина и се нарича драговичи, други уседнаха на Двина и се нарекоха полочани, заради рекичката, която се влива в Двина, на име Полота, от нея и се назоваха полочани. Тези славяни, които уседнаха до езерото Илмен, се нарекоха със своето име, и направиха град, и го нарекоха ​​Новгород. А други уседнаха на Десна, и по Сема, и по Сула, и се нарекоха северяни. Така се разсели славянският народ, затова и писмеността се нарича „славянска“."
  • 103 Русенец

    3 4 Отговор

    До коментар #97 от "Ники":

    Ако един народ не е изчезнал, щяха да се запазят обичаите му, битът му, имената на дедите му да се предадат на синовете и внуците, езикът му да се говори още. Нито имаме тракийски имена днес, нито езика им говорим. Освен, ако не смяташ да убедиш руснаци и поляци, че и те говорят тракийски.
  • 104 Русенец

    1 2 Отговор

    До коментар #96 от "Лъжливото Гръкче":

    Ако позволиш: вече изкоментирах само началото на твоят коментар. Сега искам да изразя съгласието си с втората му част, това, за навлизането на чуждици между езиците. Напълно съм съгласен. Самите ние сме свидетели на навлизането на много чуждици в българският език. И преди и сега това става чрез търговията. Нови, непознати стоки навлизат в бита ни. Нямаме наша дума за тях. Моментално се асимилира чуждицата, или както е известно в наши дни - името на производителя става нарицателно (Хилти, Делко.....). Само че, в наши дни всичко става много по-бързо и езикът ни се претопява също така бързо. Емоджи вече е официално българска дума, докато учениците в 6 клас искат превод на Под игото, защото не знаели какво е глъчка.
  • 105 Лъжливото Гърче

    0 0 Отговор

    До коментар #101 от "Русенец":

    За нет търсачката:
    >
    >
  • 106 Лъжливото Гърче

    3 1 Отговор

    До коментар #101 от "Русенец":

    За нет търсачката: БЪЛГАРСКИ ИМЕНА С ПРИЗНАТ ТРАКИЙСКИ ПРОИЗХОД ;;;...
    За нет търсачката: НОВ ТРАКИЙСКИ РЕЧНИК – 600 ДУМИ

    Коментиран от #109, #111

  • 107 Борислав Попов

    2 7 Отговор
    Защо публикувате статии на лаици, които нищо не разбират от сравнително-историческо езикознание, етимология и историческа граматика. Този "археолог" очевидно нищо не е чувал за звукови закони и родство на групите в индоевропейското семейство, щом произволно смесва форми от различни езици и от различно време, без да познава формулите, чрез които се правят езикови реконструкции. Да не говорим за глупостите, които пише за изчезналия отдавна тракийски език, който според него бил същият като старобългарския!!! Лингвистиката не е литература, а е точна и сложна наука! Публикуването на такива текстове е подигравка с езикознанието!

    Коментиран от #108

  • 108 Борислав Попов Русенеца

    6 1 Отговор

    До коментар #107 от "Борислав Попов":

    Представянето на статии на хора, които разбират от сравнително-историческо езикознание, етимология и историческа граматика е чест за този сайт. Този археолог очевидно е чувал за звукови закони и родство на групите в индоевропейското семейство, щом така добре борави с тях, познава формулите, чрез които се правят езикови реконструкции. Говории научно, и за тракийския език, който е като старобългарския!!! Лингвистиката не е литература, а е точна и сложна наука! Публикуването на такива текстове е свързано езикознанието!

    Коментиран от #110

  • 109 Русенец

    0 0 Отговор

    До коментар #106 от "Лъжливото Гърче":

    И от всичките познати са ми само Боко, Нено и Ненка. Останалите никога не съм ги чувал.
    А ти чувал ли си някой с име: Ростислав, Станислав, Мирослав, Бранислав, Любослав, Велислав, Светослав, Станимир, Бранимир, Велимир, Галимир, Звездомир, Красимир, Добромир, Любомир......? Това са все славянски имена. И езикът ни е славянски диалект, силно подобен на всички славянски езици.
    Аман от гъркомани!
  • 110 Русенец

    0 0 Отговор

    До коментар #108 от "Борислав Попов Русенеца":

    Станахте двама и се разтроИхте, че и единият и той бил русенец :)
  • 111 Русенец

    1 4 Отговор

    До коментар #106 от "Лъжливото Гърче":

    Да продължим с някои женски, славянски именя. Ясна, Калина, Лада, Люба, Мила, Милица, Мира, Надя, Надежда, Слава, Снежана, Светлана, Вяра, Весела, Весна, Злата, Зора, Зорница, Жива, Живка, Деница, Десислава.......... Списъкът е страшно дълъг и за разлика от тракийските имена, които не си чувал никъде, тези са на хора, които те заобикалят ежедневно.
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 и какви са надписите?

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Иванов":

    по погребалните дарове в Тракия най-честият текст е ДАДАЛЕМЕ, което означава "помагай земьо"! Кое му е българското? Вземи Кьолменския надпис и почни да четеш, да се пукнем от смях!
  • 115 Кирило Методиевския "СЛАВЯНСКИ език е

    0 0 Отговор
    синтетичен, докато българският език е аналитичен. Твърди се че Славянският език е всъщност Тракийски, което означава, че Тракийският език продължава да е синтетичен поне до 10 век, което показва че българския език е различен и от Славянския и от Тракийския
  • 116 траките са били византийци, когато

    0 0 Отговор

    До коментар #97 от "Ники":

    българите на Аспарух завладяват Тракийските земи на Византия. Конницата на Аспарух разпердушинва византийските тракийски кохорти. Българите са покорили Тракийската Византийска територия, избивайки византийските войници траки.