Last news in Fakti

10 Февруари, 2022 15:15 9 564 5

„Uncharted: Извън картата“ е поредната скучна филмова адаптация (ТРЕЙЛЪР)

  • том холанд-
  • марк уолбърг-
  • антонио бандерас-
  • uncharted: извън картата

Човек вече дори спира да се надява, че Холивуд ще се научи да използва сюжетите на популярните компютърни игри

„Uncharted: Извън картата“ е поредната скучна филмова адаптация (ТРЕЙЛЪР) - 1
Снимка: Alexandra Film

Пореден ден, поредна филмова адаптация на популярно заглавие от света на компютърните игри. Точно това представлява екранизацията на модерната класика „Uncharted“, която изглежда залага повече на имиджа на главните герои, отколкото на остойностяването на една добра идея.

„Uncharted: Извън картата“ бе едно от дългоочакваните заглавия на голям екран за началото на 2022 г., тъй като в него участват Том Холанд, Марк Уолбърг и Антонио Бандерас, но честно казано с тяхното присъствие се изчерпва и самият филм. А, за малко щях да забравя да отбележа Тати Габриеле, която е големият злодей. Тя може би е единствената приятна изненада, защото използва плашещия си сексапил в точно онези граници, които да накарат зрителя да следи за изявите ѝ и в същото време да си представя как губи от героите.

Любителите на конзолните игри сигурно нямат нужда от резюме на сюжета, но за останалите съм длъжен да напиша няколко думи, за да са в крак със събитията. Нейтън Дрейк (Том Холанд) е сираче, което мечтае един ден да види света, но животът го принуждава да се превърне в ловък крадец. Той се среща с Виктор „Съли“ Съливан (Марк Уолбърг), за да разбере, че отдавна изгубеният му брат е бил на крачка от осъществяването на тази мечта. Любопитството го съюзява с опитния иманяр и те тръгват на приключение из Европа и Азия, за да търсят 500-годишно съкровище от времената на Фердинанд Магелан. Проблемът обаче е, че претенции върху богатството има старата фамилия Монкада, чийто наследник (Антонио Бандерас) е готов на всичко, за да си го върне.

От една страна събитията се развиват в стила на самата компютърна игра и това е добре. От друга обаче цари едно постоянно усещане, че нещо не е наред. Същото усещане имах и с „Doom“, въпреки присъствието на Дуейн Джонсън „Скалата“.

„Uncharted: Извън картата“ е поредната скучна филмова адаптация (ТРЕЙЛЪР)
Снимка: Alexandra Film

Героят на Холанд на моменти забравя, че все пак е обикновен човек и се превръща в Спайдър-Мен само и единствено в името на екранното зрелище. Ако беше обяснено, че той има някакви свръхспособности, тогава някак щях да го приема, но във всеки един удобен миг той нарушава законите на физиката и това откровено ми досади. Няма как да не го сравня с ранните Джеки Чан, но голямата разлика идва от това, че великият майстор на каскадата нямаше нужда от компютърни ефекти или скрити въжета, за да ни забавлява, докато пребива дузина батки с пистолети.

Ужасното изпълнение придобива известен смисъл, когато човек погледне кой стои в режисьорското кресло. Рубен Флейшър явно все още лежи на старата кълка от „Зомбиленд“ и вече повече от 10 години не успява да заснеме и един свестен филм. Достатъчно е да спомена, че той стои зад кошмарната адаптация на „Венъм“ от 2018 г., за да ви стане ясно, че си имаме работа с човек, който може да унищожи дори един от най-емблематичните злодеи в историята на комиксите.

„Uncharted: Извън картата“ е прекалено детински за моя личен вкус. Не ме разбирайте погрешно. Аз обичам детските анимации, но не заради хумора в тях, а, защото винаги имат заложена поука, която може да изгради, както подрастващите, така и техните родители. Тук обаче нямаме нищо подобно. Просто едни рисувани герои са заменени с хора, които са по-популярни с изявите си в социалните мрежи, отколкото с актьорското си майсторство.

Разбирам, че човек лесно би могъл да се подведе по филмите за Индиана Джоунс и Лара Крофт, но без да се вкара нужната нотка на оригиналност няма как да стане.

Да, красивите пейзажи стават още по-красиви на няколкометров екран. Да, Том Холанд е може би най-големият тийнидол в момента. Да, младите жени в мокри фланелки и стегнати трика безотказно работят за мъжката аудитория. Но за един стойностен филм имаме нужда от много повече.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ваксиниран3002

    3 1 Отговор
    Не съм гледал филма, но като стигнах до "Фердинанд" Магелан ми стана ясно, колко е капацитета на оплюващия критик. Ще го гледам, няма да позволя на неграмотници да ми налагат мнението си.
  • 2 цербер

    2 0 Отговор
    „Uncharted(неотбелязан на картата): Извън картата“ Пишете както трябва!
  • 3 Гост

    2 1 Отговор
    То по трейлъра си личи , че е нещо което ще забравиш след 10 минути като излезеш от киното. И щом е по игра и от режисьор правил тъпи филми ясно , ще го отмина няма да се гледа.
  • 4 До автора

    0 0 Отговор
    На теб като не ти харесва филма,не значи че на друг няма да му хареса.
  • 5 Критик

    1 1 Отговор
    Дениславчо,всичките ти коментари са отрицателни са новите филми.Едно въшросче-Ти филмите гледал ли си ги или така по инерция не харесваш западното кино ? Може би ще напишеш коментар за някой фил на любимите ти МосьФилм ?