Last news in Fakti

29 Април, 2022 16:37 7 549 11

Нов археологически обект край Бургас

  • археологически обект-
  • бургас-
  • находки

До него учените стигат след задържане на иманяри с уникални находки

Нов археологически обект край Бургас - 1
Снимка: БГНЕС

По нов мащабен археологически обект започват работа археолозите по Черноморието. До него учените стигат след задържане на иманяри с уникални находки, съобщи Нова ТВ.

Според тях с проектът ще засили рекламата на България със своите археологически ценности.

В Бургас доц. Овчаров представи своите най-нови проучвания за битката при Русокастро през 18 юли 1332 г., описана в трудовете му за Цар Александър Асен. Сред Перперикон, Вишеград, Месамбрия и Аполония за туристите и в полза на културния туризъм вече ще бъде представяна и крепостта Русокастро.

"Тези, на които искаме да приличаме, например на Гърция или Турция, по отношението на развитието на туризма, на техните щандове, отпред е Акропола или Ефес, това нещо ще бъде и за България. Там ще бъдат такива обекти като Русокастро, Перперикон и Рациария, естествено Търновград с неговите прекрасни паметници", заяви доц.д.и.н Николай Овчаров.

Сред най-важните експонати, разкрити от крепостта Русокастро, е съд с изображение на барс, уникален за времето си. Туристите ще научат още за разкритите кости от тази година, даващи информация за бита на четирите селища около крепостта, за лова на зубри от царското семейство и ловните соколи.

"Например, ние знаем много добре, че е имало камили още през XIV век в Русокастро, че средновековните хора са консумирали морски риби като паламуд и есетра, знаем също така, че са консумирали морски миди, стриди и черноморска мида. Знаем, че са ловували със специални породи ловни кучета, селектирани породи хрътки, които открихме тази година", разказва д-р Милен Николов, директор на РИМ-Бургас.

В новия археологически сезон край морето продължава работата по няколко подводни експедиции на "Ченгене скеле" и залива "Форос", където има данни за корабокруширали кораби.

Започва и важна археологическа работа по обект, след като уникални ценности са разкрити в иманяри, направили пълни самопризнания за местонахождението им.

"И ние се ориентирахме по тези находки, става въпрос за много ценни царски печати на Цар Петър и царица Ирина, както и на един известен стратег на Тракия по времето на Първото българско царство", разясни директорът на РИМ-Бургас.

До месец започва работата по новия археологически обект край Бургас, пазен засега в тайна заради иманярските набези.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    6 10 Отговор
    Палавият гербераст на море, докато папка.
  • 2 7322

    8 7 Отговор
    Този пак се появи,нали беше професор от измислен университет,сега какво пак ли е доцент?Мале този е разжалван,нищо,бая пара лапна от Борисов,маса свои колеги потъпка,беше като царя на българската археология.
  • 3 Бай Георги

    10 6 Отговор
    Овчаров,твоят идол Борисов го няма,откъде ще цъцкаш парици вече?
  • 4 бай Гъдю

    6 2 Отговор
    Браво! Добре, че са иманярите да "покажат" по нещо от време на време.
  • 5 AAAAAAAAAAaaaaaaa

    4 1 Отговор
    И Това ми били археолози и историци, като тичат след иманярите.
  • 6 3925

    6 5 Отговор
    Този Овчаров когато казва добър вечер,трябва да гледаме къде е слънцето, защото неговите проучвания са неговите измислици.Измисля и съчинява само и само всичко при него да е най-значимото и най-голямото.Има мания да се изявява.
  • 7 Анонимен

    3 1 Отговор
    Баба ми казваше че името на един човек не е случайно. Овчаров остави я тази археология, не е за тебе, достатъчно вреда причини. Няма ли кой да му каже на този човек да се ориентира към естествената му професия, където му е силата.
  • 8 Ivo

    5 0 Отговор
    Други археолози в България нямали? Където нещо хубаво се случи или открие все Овчаров!
  • 9 Що антики изнесоха с Боко

    2 0 Отговор
    Обаче малко им се видя и лепнаха и на черепа частния музей. Някои артефакти леееко изчезнаха при прехвърлянето. Разбира се от най-ценните........
  • 10 Георги

    1 0 Отговор
    Бре,много завистници има сред архиолодите.Готови да оплюят всеки,който не е мернено дупе,за да се наредят те,както при соца им!
  • 11 дидо

    1 0 Отговор
    иманярите са истинските археолози Овчров да си скъса кетапа и да ходи на стаж при иманярите тъпаковчи