Last news in Fakti

5 Май, 2022 12:58 3 140 13

9 години от смъртта на Чочо Попйорданов

  • чочо попйорданов-
  • петър попйорданов-
  • годишнина-
  • годишнина от смъртта

Актьорът си отиде навръх Великден след падане от високо

9 години от смъртта на Чочо Попйорданов - 1
Снимка: БГНЕС

Изминаха 9 години без Петър Попйорданов, Чочо, припомня БГНЕС. Вече се превърна в традиция, Съюзът на артистите в България да публикува някои негови думи, изречени приживе, за да го почете.

Ето какво написаха днес от САБ, придружавайки публикацията с черно-бяла снимка на актьора:

"Гордея се само с едно – че мога да обичам ужасно много. Любовта не е план – първо да се срещнем, после да излизаме няколко месеца, след това да запознаем роднините. Не. Всичко става за три секунди. И никой не знае какво е то, освен ти и човека срещу теб".

Актьорът почина през 2013 година, навръх Великден вследствие на черепно-мозъчна травма след падане от 2-метрова височина на Боянските гробища.

Син на дългогодишния директор на Киноцентър "Бояна" и генерален директор на БНТ Иван Попйорданов, когото познаваме като общественик и виден планинар, Чочо произхожда от родолюбив български род от град Велес. Прадядото на Чочо е първи братовчед на македонските революционери - войводата Миле и по-малкият му брат Йордан Попйорданов-Орце, водачът на солунските атентатори.

Петър Попйорданов, Чочо, завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1989 г.. Неговата специалност е актьорско майсторство. Той е ученик на Крикор Азарян и Тодор Колев. Чочо Попйорданов играе в театър "София", Малък градски театър, а от 1994 в Народния театър "Иван Вазов".

Най-известните му театрални роли са в постановките "Сън в лятна нощ", "В полите на Витоша", "Бурята", "Човекът, който прави дъжд", "Кимоно" и др.

Чочо Попйорданов се снима и в редица филми. Най-известните са "Вчера" (1988), "Адио Рио" (1989), "Любовното лято на един льохман" (1990), "Вампири, таласъми" (1992), "Сезонът на канарчетата" (1993), "Граница" (1994) "Испанска муха" (1998), "След края на света" (1998), "Дунав мост" (1999) и др. На малкия екран е известен с участието си в телевизионното шоу "Клуб НЛО".


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Среден талант

    16 12 Отговор
    Пияндурник като Васко да Гама..Братя Мормареви и Рангел Вълчанов ги направиха "известни"...

    Коментиран от #11

  • 2 Пропадняк

    14 12 Отговор
    Един пияндур по-малко
  • 3 анонимни алкохолици

    19 6 Отговор
    Алкохола не прощава!

    Коментиран от #9, #10

  • 4 име

    18 2 Отговор
    Светла му памет! Мнозинството му филми не съм ги гледал, а и на спектакъл с негово участие не съм ходил, обаче никога няма да забравя героите му в КЛУБ НЛО. В началото на 90-те нямаше много за гледане по телевизията, но поне беше качествено.

    Коментиран от #6

  • 5 до предишните коментари

    20 2 Отговор
    Да сте чували за израза "За умряло, или нищо, или само хубаво?" Кой от вас какво лошо е видял от този човек? А това че сте късогледи, тесногръди или незаинтересовани да видите нещо хубаво в него, си е ваш проблем.
  • 6 Механик

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "име":

    Коретен и на място коментар.
    А горните коментари са писани явно от любители на други жанрове (XXX)-жанрове.
  • 7 Симпатяга

    17 1 Отговор
    си беше Чочо. Може и да е имал някои слабости, но кой няма?
    Светла му памет!
  • 8 Гост

    14 3 Отговор
    Да почива в мир светл му памет . А на тези който са писали , че е бил пияници или алкохолик дави гледат работата .Гледал съм го в театъра и филмите беше така тливи актьор . Сегашните актоьрчета трябва да се учат от такива като него и не само той и всички останали таланти от по старото поколение.
  • 9 Гост

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "анонимни алкохолици":

    Вижда ме ,че ти е изгладил гънките . Какво харесваш да гледаш филми със мускулести тъпанари . Като Майкъл Сталоне , Тъпчто арни и други дървеници от сорта .
  • 10 Гост666

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "анонимни алкохолици":

    Вие да сте стъпала в театър някога . Да сте гледал Чочо не само във филми или по телевизия . Или вас ви интересуват онези филми и неща в който има стрелба бой и други такива неща . По добре не пишете глупости като не знаете нищо.
  • 11 😈😈😈😈

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Среден талант":

    Какво ви разбира главата от театър и изкуство . Смешки какво е театър да си стъпвал в такъв . Май не аз съм гледал Чочо в театрални пиеси . По добре не пиши глупости . Ласкин беше добър актьор вярно пиеше , но не всички артисти са пияници . И не режисьор или с енарии прави артиста велик или добър . Играта и желанието да даде всичко за зрителя това прави таланта . Не като клоуна Рачков , лигавене в разни дебилно шоу програми и това ако е артист. Вземи и гледай някой театър даде образоваш малко.
  • 12 Хан Ауспух

    1 5 Отговор
    Поне да го изровят от трапа за да има място за други.
  • 13 Да почива в мир

    2 1 Отговор
    Харесвах го като актьор,беше голям симпатяга и много чувствителен човек.Почивай в мир!