Last news in Fakti

30 Май, 2022 14:14 1 308 5

Телевизията влезе у нас в Русе преди 60 години

  • телевизия-
  • русе-
  • професор добрил христов

Тогава това беше голямо събитие в живото на всяко едно семейство

Доц. Добрил ХРИСТОВ, Русенски университет

“Гледането на телевизия” тогава беше голямо събитие в живото на всяко едно семейство. Телевизори имаха малко хора и в тях се събираха съседите им да гледат. Срещу кино “Москва” на витрината на един магазин за радио и телевизия имаше сложен един работещ телевизор и пред него вечер се трупаха хора за да гледат румънска телевизия, която беше тръгнала по-рано от българската. Тя се приемаше на втори канал от първи телевизионен обхват, като за целта се правеше голяма антена от покрити с олово бергманови тръби. Българската телевизия се приемаше от местна телевизионна кула южно от сегашната, в лозята на 7 канал, с по-малка антена, пак от бергманови тръби. И двата сигнала бяха много слаби и често изображението се състоеше основно от “снежинки”. Аз гледах за първи път телевизия на една Нова година в заседателната зала на Русенския университет (тогава ВИММЕСС), където сегашния професор Теодоси Тошков – тогава млад асистент беше пуснал новогодишната програма на Румънската телевизия. Заседателната зала беше претъпкана от студенти. Телевизорът беше съветски с размер на картината около А5.

Първото пробно предаване на Българската телевизия е било на 7.11.1959 година, от манифестацията за Великата октомврийска социалистическа революция. Редовните предавания са започнали на 26. 12 през същата година. Преди това имаше експериментални предавания от колектив под ръководството на професора по физика Саздо Иванов към Висшия машинно-електротехнически институт – София. Тук в Русе се приемаше Румънската телевизия, която беше тръгнала по-рано от нашата.

“Опера” тогава бяха единствените български телевизори, които се изработваха в завод “Климент Ворошилов” в София, по-късно във Велико Търново. Телевизорът беше лампов, с около 20 радиолампи, с трансформаторно захранване (отопление 6,3 V). Трябваше му повече от 1 минута за да загрее. Екранът му е бил вероятно с около 31 см диагонал. Понеже в старата ни къща напрежението беше ниско (под 180 V), изображението беше бледо и свито. За оправяне се купуваше стабилизатор. Аз реших този проблем по друг начин: превключих телевизорът на 150 V, а по-високото от тази стойност напрежение “убивах” с последователно включен реостат от реотан на котлон. За напрежението следяхме по размера на картината. Телевизорът имаше общо 12 копчета (потенциометри) за настройка: по три от двете страни и шест отдолу.

Най-интересните предавания бяха “По света и у нас” и “Сънчо”. Първите “сериали” (с три – четири серии) бяха ГДР-ските “Храм на сатаната” и “Зеленото чудовище” с Jürgen Frohriep. Те имаха колосален успех и се наложи многократно да бъдат повтаряни. Други желани предавания бяха спортните. Особено ценени бяха ГДР-ските телевизори с по-голям екран, напр. “Стадион”. За тях имаше предварително записване и се чакаше цяла нощ пред магазина. От съветските телевизори известни бяха “Рубин” и “Темп”.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 1 Отговор
    А сега СеРеУ влезе в телевизията ни като купи NOVA не БГ тв ‼️
  • 2 С руски телевизор беше 2 в 1

    2 2 Отговор
    Слагаш му вентилатор отзад да се охлажда и си имаш печка! Мощна руска машина! За 18 месеца се разваляше 6 пъти и я връщахме и ни даваха нов! При 6-те повреди се събираше още една година да е в сервиза! Тогава гледахме телевизия в комшията!

    Коментиран от #4

  • 3 Русенец

    4 2 Отговор
    В България се правеха наши телевизори София, Опера, Велико Търново, Бузлуджа, Шипка, Дунав, Кристал, Средец, Пирин, Тракия, Люлин, Хемус, Китен, Родина, Варна, Вихрен, Плиска, Мизия, Преслав, Мургаш.
    Сега какво правим?

    Коментиран от #5

  • 4 Сандо

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "С руски телевизор беше 2 в 1":

    Аланкоолу,ти какво си мислиш,че първите западни телевизори са били върха на техниката ли?Същото е и с колите,и с пералните,и с компютрите и със всичко.Стига сте се излагали с първосигналното си мислене.
  • 5 Сандо

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Русенец":

    Правим примитивна и отблъскваща евроатлантическа пропаганда.