Last news in Fakti

14 Юли, 2022 16:15 4 067 7

Откриха непознат автопортрет на Ван Гог скрит в негова картина

  • ван гог-
  • портрет-
  • винсент ван гог -
  • шотландия-
  • лесли стивънсън-
  • шедьовър

Автопортретът е бил покрит със слоеве лепило и картон

Откриха непознат автопортрет на Ван Гог скрит в негова картина - 1
Снимка: БГНЕС

Непознат досега автопортрет на холандския художник постимпресионист Винсент ван Гог беше открит на гърба на една от неговите картини, пише "Ройтерс".

Националните галерии на Шотландия съобщиха, че консерватори са направили първото по рода си за британска институция откритие чрез рентгенова снимка на друго известно платно на Ван Гог от 1885 г. - "Глава на селянка", за предстояща изложба.

Рентгеновата снимка показва "брадат мъж с шапка с периферия и кърпа, свободно вързана на врата. Той приковава зрителя с напрегнат поглед, дясната страна на лицето му е в сянка, а лявото му ухо се вижда ясно".

Автопортретът е бил покрит със слоеве лепило и картон.

Когато видяхме рентгеновата снимка за първи път, разбира се, бяхме изключително развълнувани, разказва старши консерваторът на картини Лесли Стивънсън във видео, споделено от Националните галерии на Шотландия.

"Такова голямо откритие се случва веднъж, два пъти в живота на един консерватор... Да имаш изображение, колкото и неуловимо да е в момента, е нещо много, много специално", заявява тя.

Известно е, че Ван Гог често е използвал отново платната си, като е работил и върху обратната им страна.

Националните галерии на Шотландия посочват, че техните експерти търсят начин да премахнат лепилото и картона, покриващи автопортрета, без да повредят картината "Глава на селянка".

Рентгеновото изображение може да бъде видяно между 30 юли и ноември на изложбата "Вкус към импресионизма" в Кралската шотландска академия в Единбург.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 плюс минус

    5 0 Отговор
    Защо няма изображение?

    Коментиран от #3

  • 2 плюс минус

    3 1 Отговор
    Има, но е на трети план и е неясно, разбираемо.
  • 3 Има задължителния номер

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "плюс минус":

    Има рентгеново изображение, което се вижда над ръката на реставраторката.
  • 4 Иван

    0 0 Отговор
    Има на лаптопа
  • 5 Коко

    1 0 Отговор
    Драсканици.
  • 6 Гост

    4 1 Отговор
    Искам да попитам, защо статиите на Милена Върбанова са заключени за коментари, че дори и за оценка на статията? Вярно е, че някои хора си позволяват по-остър език, което не им прави чест, но пък спокойно можете да им триете вулгарните коментари, вместо да отнемате правото на мнение на всичките си читатели. Това много прилича на едно време, когато ни набиваха в главите едни "истини и правди" и нямахме право да се съмняваме в тях.
  • 7 Соваж бейби

    3 0 Отговор
    Направил си е първото ръчно селфи ,интересно ми е гледал ли е в огледало лицето си ,или по памет ?Сигурно много щеше да се кефи на смартфоните .Просто е пестил пари затова е рисувал от двете страни ,всеки му знае историята и изискването на галериите картона от задната страна няма нищо чудно .